Canicula: la ce riscuri este expus organismul?
Temperatura optima a organismului: 37.5 grade Celsius
SusOrganismul uman se va stradui sa mentina o temperatura de baza de aproximativ 37.5 grade Celsius indiferent de imprejurarile in care se afla, adica fie ca este vorba despre un mediu foarte rece, fie despre un mediu foarte cald.
Temperatura de 37.5 grade Celsius este temperatura optima la care au evoluat oamenii, astfel incat corpul incearca sa o pastreze in permanenta. Totusi, pe masura ce temperatura mediului exterior creste, corpul trebuie sa munceasca mult mai mult pentru a mentine o valoare optima a temperaturii sale.
Asadar, pentru acest lucru se vor realiza anumite procese inconstiente, precum dilatarea vaselor de sange de la nivel superficial, astfel incat sa se poata pierde caldura, inclusiv prin transpiratie. Pe masura ce transpiratia se evapora, caldura paraseste treptat corpul prin piele.
Cuprins articol
Manifestari asociate caniculei
SusPetrecerea timpului intr-un mediu foarte cald nu suna intotdeauna ca o situatie periculoasa. Totusi, cu cat temperatura este mai mare, cu atat organismul depune mai mult efort sa isi mentina parametrii la valori normale.
Dilatarea vaselor de sange poate duce la scaderea tensiunii arteriale si la cresterea efortului pe care inima il depune sa pompeze sangele. Astfel, inima va incerca sa trimita sangele in mod corespunzator catre tot organismul, iar pentru acest lucru va trebui sa isi accelereze ritmul, aparand tahicardia. In cazul in care tensiunea arteriala devine mult prea scazuta, organele interne nu vor mai primi tot sangele de care au nevoie, iar riscul de atac de cord creste considerabil.
Deoarece vasele de sange sufera modificari, la nivelul pielii se pot instala eruptii cutanate si prurit. De asemenea, membrele inferioare se pot inflama semnificativ. In acelasi timp, transpiratia va duce la pierdere de lichide si sare, dar si la dezechilibre importante intre aceste elemente.
In final, toti acesti factori se pot cumula si pot provoca epuizarea termica a organismului. Aceasta se manifesta prin urmatoarele elemente:
- vertij;
- confuzie;
- lesin;
- greata;
- crampe musculare;
- dureri de cap;
- transpiratii abundente;
- fatigabilitate.
Masuri de prim ajutor
SusPopulatia trebuie instruita cu privire la masurile de ajutor pe care sa le acorde in momentul in care o persoana sufera de epuizare termica. In general, daca racirea persoanei afectate poate fi realizata in 30 de minute, situatia nu este grava. Sfaturile expertilor in aceasta situatie includ:
- mutarea persoanei afectate intr-un loc racoros;
- asezarea acesteia in decubit dorsal si cu picioarele usor ridicate;
- oferirea persoanei in cauza a unei cantitati mari de lichide, in special apa, astfel incat sa se poata hidrata corespunzator;
- racirea persoanei afectate prin pulverizare sau clatire cu apa rece, dar si ventilarea acesteia cu diferite obiecte, de exemplu cu un evantai. Pachetele cu gheata sunt si ele utile si pot fi asezate la nivelul axilelor sau a gatului.
Daca aceste metode nu functioneaza, iar victima nu isi revine in aproximativ 30 de minute, asistenta medicala de urgenta trebuie solicitata cand mai rapid. Corpurile persoanelor afectate sever isi pot inceta procesul de transpiratie, chiar daca temperatura este ridicata. Astfel, temperatura persoanei in cauza poate depasi 40 de grade Celsius, instalandu-se convulsiile si pierderea starii de constienta.
Epuizarea termica ridica semnificativ riscul de accident vascular cerebral, situatie ce poate reprezinta o urgenta medicala. Persoanele care dezvolta accident vascular cerebral din cauza expunerii la temperaturi inalte au un risc ridicat de deces, deoarece rinichii si inima pot ceda ca urmare a leziunilor cerebrale.
Cine este supus riscului?
SusIn general, oamenii sanatosi pot face fata unei perioade moderate de caldura. Totusi, expunerea prelungita la caldura poate reprezenta un factor de risc. Varstele extreme sau unele afectiuni cronice pot lasa persoanele mai putin capabile sa isi controleze eficient temperatura corporala.
Organismul sugarilor controleaza cu dificultate procesul de termoreglare, astfel incat acestia prezinta un risc crescut. Parintii ar trebui sa evite expunerea copiilor la razele solare sau la medii foarte calde. De asemenea, hidratarea celor mici este extrem de importanta si poate pune in pericol viata atunci cand nu este realizata corespunzator.
Batranii nu mai detecteaza la fel de bine schimbarile de temperatura ca in tinerete, iar organismul lor nu mai poate cobori eficient temperatura corporala. In multe din cazuri, persoanele in varsta nu mai simt cand temperaturile devin prea inalte si se expun timp indelungat fara a fi constiente.
Declinul cognitiv poate avea acelasi efect, persoanele afectate neputand face nimic in acest sens. In urma cercetarilor de specialitate s-a constatat ca declinul cognitiv are o frecventa din ce in ce mai mare odata cu inaintarea in varsta.
Unele afectiuni de sanatate, precum diabetul, pot face organismul sa piarda mai rapid apa, fie prin transpiratie, fie prin urinari frecvente. Astfel, aceste persoane trebuie sa fie prudente cand se expun la medii foarte calde si trebuie sa aiba un consum ridicat de lichide pentru a suplini pierderile.
Efectele medicamentelor
SusImpactul caldurii asupra organismului poate fi influentat de urmarea unor anumite tratamente medicamentoase. Totusi, tratamentele recomandate de medic nu trebuie intrerupte fara acordul acestuia.
Diureticele cresc cantitatea de apa pe care corpul o elimina. Aceste medicamente sunt folosite in cazul mai multor afectiuni, inclusiv in boli cardiace sau neurologice. La temperaturi ridicate, acestea cresc pericolele asociate dezechilibrelor hidro-electrolitice.
Antihipertensivele reprezinta o categorie de medicamente ce au ca scop reducerea tensiunii arteriale. Combinatia dintre scaderea tensiunii produse de aceste medicamente si cea produsa de caldura poate fi periculoasa. Acelasi efect il pot avea si unele medicamente indicate pentru pacientii cu boala Parkinson, dar si boala Parkinson in sine.
Anumite medicamente destinate persoanelor cu epilepsie pot duce la blocarea procesului de transpiratie, ingreunand astfel racirea organismului. De asemenea, litiul si statinele pot avea o concentratie mai mare in sange atunci cand exista pierderi prea mari de lichide. In acest mod, aceste medicamente pot produce complicatii suplimentare.
Caldura poate ucide?
SusRaspunsul la aceasta intrebare este unul pozitiv. In Anglia sunt inregistrate anual aproximativ 2.000 de decese cauzate de expunerea la caldura. Cele mai multe dintre acestea sunt reprezentate de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale ce s-au instalat in incercarea organismului de a mentine o temperatura stabila.
Chiar daca nu este de asteptat, caldura face mai multe victime la trecerea dinspre primavara spre vara, comparativ cu numarul persoanelor decedate la mijlocul verii. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca organismul incepe sa se acomodeze cu temperaturile ridicate de la mijlocul verii.
Conform rapoartelor, anul 2003 a presupus un imens val de caldura asupra Europei, acesta provocand aproximativ 70.000 de decese suplimentare.
Prevenirea efectelor daunatoare
SusPentru a evita efectele daunatoare ale caldurii asupra organismului, se recomanda urmatoarele:
- evitarea expunerii directe la soare sau la medii foarte calde;
- protejarea cu umbrele, palarii, esarfe etc.;
- hidratarea optima si racorirea frecventa a corpului;
- purtarea de haine adecvate vremii;
- evitarea plimbarilor sau activitatilor intense in medii foarte calde;
- evitarea alcoolului, deoarece acesta poate duce la deshidratare;
- adoptarea unui plan de odihna eficient.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Deficitul de vitamina D - simptome, cauze si prevenire
- Lucrul in fata calculatorului - pe cat de util, pe atat de nesanatos
- Sindromul de abstinenta al nou-nascutului
- Tratamente cosmetice: Efectul imbatranirii la nivelul pielii
- Ghid al bolii inflamatorii pelviene
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Sensibilizarea la antigenul Rh in timpul sarcinii
- Tipuri de boli de piele
- Efortul fizic pe timp de canicula