De ce sunt mai multe cazuri de gripa iarna?
Odata cu scaderea temperaturilor este timpul pentru sezonul gripei, cand multi dintre cunoscuti par sa sufere de simptome specifice bolii.
Cu toate acestea, virusurile ce provoaca gripa sunt prezente pe tot parcursul anului. Asadar, de ce oamenii fac mai des gripa si mai nou, Covid-19, cand este frig afara?
Un nou studiu publicat explica motivul pentru care avem mai multe boli respiratorii in timpul iernii. S-a demonstrat ca aerul rece reduce semnificativ raspunsul imunitar care are loc in nas. Studiului publicat in The Journal of Allergy and Clinical Immunology arata ca prin inhalarea aerului rece exterior, se realizeaza reducere temperaturii cu pana la 5 grade Clesius in interiorul nasului, ceea ce ucide aproape 50% din miliardele de bacterii care lupta impotriva virusurilor din nari. Aerul rece este asociat cu raspandirea infectiei virale, deoarece, in esenta, ti-ai pierdut jumatate din imunitatea doar prin aceasta mica scadere a temperaturii”, a spus rinologul Dr. Benjamin Bleier, director de cercetare translationala in otolaringologie la Massachusetts Eye and Ear.
Mecanismul de infectare
Cand un virus invadeaza nasul, principalul punct de intrare in organism, imediat, partea din fata a nasului detecteaza virusulul, cu mult inainte ca partea din spate a nasului sa fie constienta de intrus.
In acel moment, celulele care captusesc nasul incep imediat sa creeze miliarde de copii simple ale lor, numite vezicule extracelulare sau VE.
VE-urile nu se pot inmulti asa cum o fac celulele obisnuite, dar sunt ca niste mini-versiuni ale celulelor special concepute pentru a ucide acesti virusi. VE-urile actioneaza ca momeli, astfel, cand inhalati un virus, acesta se lipeste de aceste momeli in loc sa se lipeasca de celule. Aceste VE sunt apoi expulzate prin mucusul nazal (mucozitati) impiedicand virusul sa ajunga la destinatie si sa se multiplice.
Studiul arata ca atunci cand organismul este atacat, nasul creste productia de vezicule extracelulare cu 160%, arata studiul, iar VE-urile au de aproximativ 20 de ori mai mult receptori pe suprafata lor decat celulele originale, sporind astfel capacitatea de captare a virusurilor.
Tot in acest studiu s-a constatat ca celulele din organism contin, de asemenea, un ucigas viral numit micro ARN, care ataca virusurile invadatoare, iar VE-urile din nas au un continut de 13 ori mai mare de micro ARN decat celulele normale.
In concluzie atunci cand esti expus la aerul rece si temperatura din nas scade cu pana la 5 grade Celsius, se opresc toate cele trei mecanisme imunitare ce au loc la nivelul nasului.
Tipuri de gripa
Exista 4 tipuri de virusuri gripale sezoniere, tipurile A, B, C si D. Virusii gripali A si B circula si provoaca epidemii sezoniere de boala.
Cum putem preveni imbolnavirea?
Cel mai eficient mod de a preveni boala este vaccinarea. Sunt disponibile vaccinuri sigure si eficiente, ce au fost utilizate de mai bine de 60 de ani. Imunitatea la vaccinare scade in timp, astfel incat vaccinarea anuala este recomandata pentru a proteja impotriva gripei.
Pe langa vaccinare, s-a dovedit ca lactoferina are un rol promitator in prevenirea infectiilor respiratorii virale si procesul de recuperare dupa infectare.
O explicatie plauzibila a beneficiilor demonstrate de lactoferina ar putea fi datorata activitatiilor sale imunomodulatoare, antibacteriene si antivirale.
In plus, s-a demonstrat ca lactoferina are potential antiviral, distrugand virusul gripal A. Lactoferina impiedica patrunderea virusului gripal in celula, moduleaza raspunsul imun, scade inflamatia si previne leziunile tisulare.
Lactoferina este o substanta naturala, ce se gaseste in mod natural in laptele matern si ajuta la cresterea imunitatii.
Globoferrina contine 200 de mg de lactoferina si poate fi administrata atat pentru preventie, cat si in cazul infectarii.
Mod de administrare:
•Preventie infectie tract respirator in perioadele cu risc sau in cazul persoanelor cu risc de infectare: 1 capsula GLOBOFERRINA/zi, preferabil imediat dupa masa
•In infectiile de tract respirator: 2 – 3 capsule GLOBOFERRINA/zi, preferabil imediat dupa mese
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Produsele organice sunt mai sanatoase
- Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai m ...
- Migrena - mai mult decat o durere de cap
- Cum sa mancati mai multe legume verzi
- Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii
- Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii
- Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea
- Informatii esentiale despre sindromul Sjogren
- Tratamentul echimozelor