Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tinea versicolor (pitiriazis versicolor)

Actualizat la data de: 02 August 2018

Generalitati

Sus
Tinea versicolor (pitiriazis versicolor) Vezi galerie foto

Tinea versicolor (cunoscuta si sub numele de pitiriazis versicolor) este o infectie a pielii produsa de o ciuperca si este caracterizata prin aparitia mai multor pete mici, de obicei la nivelul tegumentului mai gras de la nivelul trunchiului (piept si spate). La acest nivel pielea are un aspect solzos, cu cruste, mai ales cand este usor gratata (scarpinata). Medicii specialisti descriu frecvent un aspect patat al trunchiului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Investigatii
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Tinea versicolor este provocata de o ciuperca (Malassezia furfur) ce se gaseste peste tot in mediul inconjurator, inclusiv la suprafata pielii. In mod normal, igiena zilnica va indeparta portiunile de piele moarta ce contin aceasta ciuperca. Cu toate acestea, la temperaturi si umiditate mari (in timpul verii sau in regiunile tropicale), ciuperca se poate dezvolta mai rapid. Pe masura ce ciuperca se inmulteste, se produce un dezechilibru la nivelul pielii, se schimba culoarea normala a pielii (pigmentare) si apar pete.

Deoarece aceasta ciuperca se gaseste pe pielea tuturor oamenilor, iar boala apare doar la unii, se poate concluziona ca este vorba si de o susceptibilitate individuala la cei afectati. Boala nu este considerata, din acest motiv, contagioasa.

Simptome

Sus

Simptomele in tinea versicolor sunt:
- o iritatie sub forma de pete rotunde sau ovale, care pana la urma se pot uni si forma placi; petele sunt plate si pot fi galbene, roz, rosii sau maro;
- senzatia de mancarime (mai ales cand mediul ambiant este cald); dar simptomul acesta este inconstant.

Majoritatea celor afectati sunt mai deranjati de aspectul pielii decat de senzatia de mancarime. Iritatia apare mai frecvent la nivelul pieptului si al spatelui si mai rar la nivelul bratelor, coapselor si gatului. Iritatia la nivelul fetei este rara si poate fi intalnita la copii.

Petele de pe piele sunt mai deschise la culoare decat restul tegumentului neafectat, deoarece acele regiuni nu se vor bronza. La indivizii nebronzati, petele par a fi mai inchise la culoare decat pielea sanatoasa (mai ales la populatia afro-americana). Pielea patata are cruste, mai ales daca este scarpinata.

In timpul verilor din regiunile cu clima temperata, petele vor fi mult mai deschise la culoare ca restul pielii, dar in timpul iernilor, petele par sa dispara, pe masura ce pielea bronzata din jurul lor isi pierde aspectul bronzat.

In zonele cu clima tropicala, unde umiditatea si temperaturile sunt ridicate, aspectul petelor ramane neschimbat de-a lungul anului.
Boala tinde sa se amelioreze sau chiar sa se vindece odata cu inaintarea in varsta, cand glandele sebacee din piele isi pierd functia (pielea nu mai este la fel de grasa).

Boala poate fi confudata cu alte afectiuni cu simptomatologie similara, precum vitiligo sau pitiriazisul rozat.

Investigatii

Sus

Diagnosticul bolii se bazeaza pe aspectul pielii (este stabilit de catre dermatolog, medic specializat pe afectiunile tegumentului) si pe analizarea unei mici probe prelevate de pe zona afectata prin gratare (razuire).

Analiza ce consta in impregnarea probei cu hidroxid de potasiu (KOH) care, astfel, va evidentia infectia cu ciuperca in cauza, este o investigatie nedureroasa, neinvaziva, ce se poate realiza atat la spital, cat si la cabinetul privat al dermatologului.

Alte teste sunt reprezentate de examinarea pielii cu lumina Wood sau de prelevarea unei biopsii din pielea afectata si realizarea unei culturi pe care se evidentiaza ciuperca.

Tratament

Sus

Exista produse ce se aplica pe piele si sunt destinate tratarii acestei infectii fungice (sampoane, sapunuri si altele); ele sunt eficiente in tratamentul tineii versicolor. Cu toate acestea, daca iritatia este severa, acopera portiuni mari de piele, este recidivanta sau nu se amelioreaza la tratament, se poate initia un tratament cu pastile antifungice. In timp ce ciupercile sunt distruse rapid, aspectul pielii va reveni la normal dupa cateva luni de zile.

Tratamentul este, in general, necesar in profilaxia intinderii iritatiei si la imbunatatirea aspectului pielii. Netratata, boala poate persista pana la varsta de 50-60 de ani, cand pielea isi pierde calitatile uleioase.

In general, cremele, sampoanele si solutiile sunt considerate mai sigure decat pastilele antimicotice, deoarece actioneaza doar la nivelul pielii. Cu toate acestea, tratamentul topic (al pielii) prezinta unele inconveniente:
- produse usturatoare si urat mirositoare;
- este la fel de costisitor precum tratamentul medicamentos;
- necesita mult timp sa devina eficient (mai ales daca este vorba de o iritatie intinsa pe o suprafata mare de piele).

Din aceste motive exista sansa ca indivizii afectati sa nu-si incheie tratamentul, iar afectiunea sa recidiveze (sa reapara iritatia).
Tratamentul medicamentos cu pastile antifungice este frecvent prescris, pentru ca este mai usor de administrat decat produsele topice. Riscul efectelor secundare este scazut atunci cand pastilele sunt administrate in acelasi fel ca atunci cand se incearca tratarea altor infectii fungice, deoarece tratamentul este de scurta durata.

Cu toate ca tratamentul este eficient si usor de administrat, boala revine frecvent intr-o perioada de 1-2 ani. Acest lucru poate fi cauzat de factori ce nu pot fi schimbati, precum susceptibilitatea individuala.

Daca un pacient are tendinta de a face tinea versicolor recidivanta, se recomanda masuri speciale precum:
- aplicarea unei solutii antifungice o data pe luna;
- administrarea unui medicament antifungic o data pe luna.

Optiuni de medicamente

Exista produse ce se aplica pe piele si sunt destinate tratarii acestei infectii fungice (sampoane, sapunuri si altele); ele sunt eficiente in tratamentul tineii versicolor. Cu toate acestea, daca iritatia este severa, acopera portiuni mari de piele, este recidivanta sau nu se amelioreaza la tratament, se poate initia un tratament cu pastile antifungice.
Variaza mult cantitatea si timpul necesar pentru ca diferitele produse sa-si faca efectul, de aceea se recomanda urmarea cu strictete a indrumarilor medicului specialist.

Sampoanele

Acest tip de sampoane sunt mai usor de utilizat decat anumite creme antifungice si, de asemenea, costul poate fi mai scazut in cazul in care este necesar tratamentul unei portiuni mai mari de piele. Samponul poate fi aplicat atat pe piele, cat si pe cap.

Prin reteta se poate procura un sampon ce contine 2,5% sulfid de selenium. Acesta este disponibil, de asemenea, si sub forma de sampon ce nu necesita reteta, dar poate fi mai putin eficient (contine doar 1% sulfid de selenium). Sulfidul de selenium poare irita pielea.

Acest tip de sampon trebuie utilizat o data pe zi, pe aproape toata suprafata corporala (de la urechi pana la nivelul genunchilor, inclusiv spatele). Se clateste dupa 10 minute. Tratamentul se aplica, in general, 7-14 zile, uneori chiar mai mult.
Este disponibil si un sampon ce contine ketoconazol, ce se poate utiliza cu sau fara reteta, in doze diferite. Sampoanele ce se comercializeaza fara reteta sunt mai putin eficiente decat cele ce necesita prescriptia medicului pentru a putea fi achizitionate.

Alte produse cu administrare topica

Cremele antifungice si solutiile sub forma de spuma sunt disponibile cu sau fara reteta. Aceste produse pot fi aplicate pe corp si pe fata, o data sau de doua ori pe zi, timp de 2 saptamani.

Pastile antifungice

Acestea se pot administra in doza unica sau o data pe zi, timp de 5-10 zile. Deoarece pastilele isi fac efectul la nivelul pielii prin trecerea produsului activ in transpiratie, se recomanda efectuarea exercitiilor fizice intense care produc perspiratie intensa si apoi asteptarea unui interval de 12 ore inaintea spalarii pielii (trebuie un interval de timp pentru ca substanta activa din transpiratie sa-si faca efectul).

Deoarece durata tratamentui este scurta, sansa de aparitie a efectelor secundare (ce se manifesta de obicei la tratamentele de lunga durata) este foarte mica. Unele tipuri de pastile pot fi contraindicate in uzul pediatric (adica pentru copii).

Tratament ambulator (la domiciliu)

Aceasta afectiune poate fi tratata ambulator cu produse topice, precum cremele antifungice, sampoanele si solutiile mai sus descrise. Dupa initierea tratamentului, poate dura luni de zile pana petele de pe piele sa dispara si culoarea sa revina la normal. Cu toate ca tinea vesicolor poate fi tratata eficient cu medicatie, iritatia poate recidiva dupa 1-2 ani.

La utilizarea cremelor, sampoanelor sau a solutiilor se recomanda urmarea precisa a indicatiilor producatorului. De obicei, produsul este utilizat timp de 1-2 saptamani. Daca pielea se irita si mai tare, este indicata stoparea utilizarii produsului.
Tratamentul profilactic al recidivelor se face prin utilizarea solutiilor topice o data pe luna. Pastilele antifungice prescrise de medic pot fi utilizate, de asemenea, o data pe luna pentru prevenirea aparitiei iritatiei, dar de obicei nu sunt necesare.

Deoarece pastilele isi fac efectul la nivelul pielii prin trecerea produsului activ in transpiratie, se recomanda efectuarea exercitiilor fizice intense, care produc perspiratie intensa si apoi asteptarea unui interval de 12 ore inaintea de spalarea pielii (trebuie un interval de timp pentru ca substanta activa din transpiratie sa-si faca efectul).

Unii specialisti considera ca fungii responsabili de aparitia bolii persista in haine si pot cauza recidiva bolii. Spalarea normala a hainelor este eficienta pentru indepartarea ciupercii vinovate, dar pentru tinea versicolor persistenta se recomanda curatirea hainelor in abur sau apa extrem de fierbinte.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate