Parazitii intestinali - preventie si remedii
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusInfectarea cu paraziti intestinali, atat la adulti, cat si la copii, se face pe cale digestiva, prin consumul de apa si de alimente contaminate, dar si prin intermediul mainilor murdare.
Scolarii si prescolarii reprezinta categoria cea mai expusa la acest risc. Infestarile cu viermi intestinali aduc in organism anumite carente de substante nutritive, iar larvele se pot stabili in diferite tesuturi si pot duce la reactii alergice, la aparitia unor noduli. Mai mult, elibereaza toxine in organism si scad imunitatea. Viermii intestinali se inmultesc prin oua microscopice.
Parazitii intestinali de cele mai multe ori sunt rezistenti la tratamentele medicamentoase, iar in clipa in care ajung in stomac cauzeaza o serie de neplaceri persoanei in cauza. Astfel, pot sa apara dureri abdominale, balonare, stari de voma, diaree persistenta.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusParazitii pot traii in intestine ani de zile fara a provoca simptome. Cand o fac, simptomele includ urmatoarele:
-Durere abdominala
-Diaree
-Greata sau varsaturi
-Gaze sau balonare
-Dizenterie (scaun moale care contine sange si mucus)
-Eruptie cutanata sau mancarime in jurul rectului sau vulvei
-Dureri de stomac sau sensibilitate
-Senzatie de oboseala
-Pierdere in greutate
-Eliminarea unui vierme in scaun
Ce cauzeaza?
SusAceste lucruri cresc riscul de a face paraziti intestinali:
•Traieste sau viziteaza o zona despre care se stie ca are paraziti
•Deplasare internationala
•Sanitatie slaba (atat pentru alimente, cat si pentru apa)
•Igiena precara
•Varsta. Copiii si batranii sunt mai susceptibili de a se infecta.
•Expunerea la copii si centre institutionale de ingrijire
•Avand un sistem imunitar slabit la pacientii cu HIV sau SIDA
Tipuri de paraziti si cum se elimina
Sus• Oxiurii. De regula, contaminarea are loc la gradinite sau scoli, prin inghitirea oualor de parazit. Femelele depun oua in jurul anusului, de aceea apar mancarimile intense de care se plang cei mici. Medicul va prescrie tratament medicamentos (Mebendazol) care va fi urmat de intreaga familie, nu doar de copil.
• Limbricii. Acestia sunt cei mai raspanditi paraziti. Copilul infestat cu limbrici se va plange de mancarimi ale nasului, rectului, dar va avea si accese de tuse puternica. Ouale patrund in organism prin intermediul legumelor si fructelor nespalate. Pe langa tratamentul medicamentos, copilul trebuie sa urmeze si un regim alimentar, fara dulciuri.
• Tenia. Contaminarea are loc prin consumul de carne infestata, iar larvele sunt foarte periculoase deoarece migreaza spre creier, unde pot forma ghemuri. Tenia poate provoca crize de epilepsie. Tratamentul este strict medicamentos, iar igiena are un rol foarte important.
La ce sa va asteptati la cabinetul medicului dumneavoastra
Medicul dumneavoastra va va intreba daca ati calstorit recent in afara tarii si daca ati slabit recent. Daca medicul dumneavoastra crede ca aveti un parazit intestinal, probabil ca veti fi expus unuia sau mai multor dintre urmatoarele teste:
1.Testarea fecalelor (examinarea scaunului) poate identifica atat helmintii, cat si protozoarele. Trebuie recoltate probe de scaun inainte de a lua orice medicamente anti-diaree sau antibiotice sau inainte de a fi facute radiografii cu bariu. Pot fi necesare mai multe probe de scaun pentru a gasii parazitul.
2.Testul „Scotch tape” identific oxiuri atingznd banda de anus de mai multe ori, apoi uitzndu-se la banda sub microscop pentru oua.
3.Medicul dumneavoastra poate utiliza raze X cu bariu pentru a diagnostica probleme mai grave cauzate de paraziti, desii acest test nu este de obicei necesar.
Optiuni de tratament
SusTerapii medicamentoase
Medicul dumneavoastra va alege medicamentul care este cel mai eficient impotriva parazitului dumneavoastra intestinal. Este posibil sa aveti nevoie de o doza sau poate fi necesar sa luati medicamentul timp de cateva saptamani. Aveti grija sa luati medicamentul exact asa cum este prescris, altfel este posibil sa nu functioneze.
Terapii complementare si alternative
Tratamentele medicale conventionale te pot scapa de paraziti mai rapid si cu mai putine efecte secundare decat majoritatea tratamentelor alternative. Tratamentele alternative pot fi utile impreuna cu medicamentele conventionale. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra trebuie sa afle ce fel de organism va cauzeaza problemele inainte de a incepe tratamentul.
Remedii naturiste
• Sucul de usturoi. Acesta este un remediu util impotriva oxiurilor. Pe stomacul gol, se bea un amestec preparat din 20 ml de suc de usturoi si 200 ml de lapte, iar compozitia obtinuta se bea cu o ora inainte de a servi micul dejun.
• Semintele de dovleac. Sunt utile in distrugerea viermilor intestinali, atat la adulti cat si la copii. Se face o pasta obtinuta din seminte decojite de dovleac si miere din care se ia cate o lingurita inainte de mese.
• Cimbrul. Tratamentul cu ulei volatil de cimbru este benefic impotriva giardiei. Mai mult, conform unor studii realizate se pare ca cimbrul are o actiune benefica asemanatoare cu a metronidazolului, medicamentul utilizat impotriva giardiei.
Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca un amestec de miere si seminte de papaya a curatat scaunele de paraziti la 23 din 30 de subiecti.
Beti multa apa pentru a va ajuta sa va spalati sistemul disgestiv.
Mananca mai multe fibre, care te pot ajuta sa scapi de viermi.
Plantele medicinale sunt o modalitate de a intarii si de a tonifica sistemele organismului. Ca si in cazul oricarei terapii, ar trebuii sa lucrati impreuna cu medicul dumneavoastra pentru a va diagnostica problema inainte de a incepe tratamentul. Puteti utiliza ierburi sub forma de extracte uscate (capsule, pulberi sau ceaiuri), glicerite (extracte de glicerina) sau tincturi (extracte de alcool). Persoanele cu antecedente de alcoolism nu ar trebuii sa ia tincturi. Multe dintre plantele utilizate pentru tratarea parazitilor intestinali au efecte secundare toxice sau interfereaza cu alte medicamente. Folositi-le numai sub supravegherea unui medic calificat.
Preventie
SusCea mai sigura metoda de scadere a incidentei parazitozelor si incidentelor de contaminare este respectarea unei igiene riguroase. De aceea, parintii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand copilul isi face toaleta unghiilor, pentru ca ouale de paraziti se pot ascunde sub unghii. Preventia este imperios necesara in cazul copiilor. O imunitate buna nu permite colonizarea cu paraziti, de aceea adultii nu se confrunta atat de des cu parazitoze precum copiii aflati in colectivitati.
Concluzii
SusMedicul dumneavoastra va va retesta scaunul pentru a se asigura ca parazitul a disparut si va va da sfaturi pentru a va ajuta sa evitati sa va infectati din nou. Obtinerea unui parazit a doua oara poate provoca probleme de sanatate mai grave.
Severitatea si durata bolii variaza in functie de parazitul intestinal specific. Complicatiile apar mai des la persoanele in varsta si la persoanele care au deja boli grave, cum ar fi SIDA. Parazitii intestinali pot fi mai seriosi daca sunteti insarcinata. Medicul dumneavoastra va va spune ce medicamente sunt sigure sa luati in timpul sarcinii. Mentineti o igiena buna atat a dumneavoastra cat si a copilului dumneavoastra.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Ce cauzeaza bolile infectioase si cum se transmit?
- Simptome ale bolilor parazitare sau cum se manifesta infectiile cu paraziti
- SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)
- Infectiile cu Cyclospora - cauze, simptome si prevenire
- Infectia cu Blastocystis hominis
- Infectii virale suprainfectate
- Analize parazitologice si virusologice
- Importanta analizelor medicale la inceputul scolii
- Analize medicale necesare inainte de inceperea scolii