Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali
Fructele si legumele nespalate
SusAr putea legumele si fructele sa te imbolanveasca? Atunci cand nu sunt spalate corect, cu siguranta da. Desi fructele si legumele sunt sursa principala de vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive absolut esentiale pentru sanatatea omului, ele pot uneori sa devina o sursa de imbolnavire. Mai exact, fructele si legumele pot purta paraziti, bacterii si alte microorganisme, care raman pe suprafata lor daca nu sunt spalate inainte de consum.
Cuprins articol
Precautii
SusPentru a evita posibilele imbolnaviri si tulburari gastro-intestinale, spalatul fructelor si legumelor, inainte de fiecare masa, fara exceptie, este obligatoriu.
Alte precautii importante includ:
• Nu lasati fructele si legumele in chiuveta, dupa spalare. Deseori chiuveta din bucatarie este o sursa de bacterii potential periculoase. Utilizati un vas mare, curat, in care sa depozitati fructele si legumele imediat dupa spalare.
• Produsele de tip detergent pentru alimente nu sunt necesare, intrucat nu s-a dovedit o eficienta superioara a acestora. Utilizati apa curata din abundenta si spalati fiecare parte din fruct/leguma.
• Nu utilizati detergent de vase pentru spalarea alimentelor. Suprafata fructelor si legumelor este foarte diferita de cea a tacamurilor si a veselei.
• Nu spalati, pregatiti si gatiti fructele si legumele in acelasi loc si cu aceleasi ustensile folosite pentru carne sau alte produse animale. Utilizarea aceluiasi cutit, de exemplu, pentru a taia carnea cruda si pentru a taia legumele, este un comportament ce aduce un risc mare de infectie.
• Depozitati fructele si legumele intr-un loc accesibil, in care sa le vedeti mereu. Astfel nu veti uita de ele si nu se vor strica inainte de consum.
Netratati, parazitii din alimente pot fi periculosi si chiar fatali. Astfel, controlul igienico-sanitar al alimentelor este o problema nationala si internationala, o problema de sanatate publica.
Parazitii si bacteriile alimentare nu au gust, miros si nu sunt nici vizibile, de cele mai multe ori. Desi majoritatea parazitilor provin direct din alimentele de sursa animala, acestia pot ajunge foarte usor pe fructe si legume. Intrucat fructele si legumele provin din sol, orice microorganism care ajunge acolo, ajunge atat la animale, cat si la vegetalele cultivate in acel pamant.
Microorganisme care se gasesc in alimente
SusCele mai comune microorganisme care se gasesc in alimente, si produc infectii intestinale, sunt:
1. E. coli. Bacteria E.Coli produce o toxina numita Shiga, care poate imbolnavi foarte usor organismul uman. E.Coli se gaseste frecvent in carnea insuficient gatita, precum si in sol. Odata ingerata, E. Coli produce tulburari gastro-intestinale ce se manifesta prin crampe abdominale, varsaturi, febra, diaree. Nu exista medicamente disponibile pentru tratamentul infectiei cu E.Coli, si nici vaccin eficient. Astfel singura metoda de preventie este respectarea masurilor de igiena a alimentelor.
2. Giardia. Giardia este una dintre cele mai comune cauze de imbolnaviri din cauza alimentelor si a apei. Se gaseste in apa sau in alimentele ce au fost contaminate. Infectia cu acest parazit poarta numele de giardioza. Simptomele infectiei includ crampe abdominale, flatulenta, diaree severa si greata. Poate dura pana la 2 saptamani pana ce infectia sa devina simptomatica, si pana la 6 saptamani ca simptomele sa dispara. In unele cazuri, infectia poate ramane manifesta timp de cateva luni sau chiar ani. Infectia parazitara cu Giardia poate fi evitata prin spalarea frecventa a mainilor, spalarea si ingrijirea corespunzatoare a alimentelor, consumul apei din surse sigure, potabile.
3. Tenie. Exista cateva tipuri distincte de tenii ce pot intra si afecta organismul uman. Teniile invadeaza intai organismul unor animale, precum vita sau porcul, prin intermediul carora ajunge si pe sol. Toate fructele si legumele din acel sol pot fi contaminate cu tenii sau cu ouale lor. Simptomele pot lipsi cu totul, iar oamenii pot trai cu tenii in organism fara sa stie timp de cateva luni sau chiar ani. Gatirea corespunzatoare a produselor animale si spalarea fructelor si legumelor inainte de consum sunt singurele metode de preventie a infectiilor cu tenie.
4. Toxoplasma gondii. Acest parazit este motivul pentru care se recomanda sa ne spalam pe maini dupa atingerea unui animal. Toxoplasma gondii produce toxoplasmoza, afectand in special pisicile. Prin intermediul acestora, parazitul ajunge in exterior, pe mainile unei persoane. Daca atingem o pisica infectata, dupa care pregatim fructe si legume, parazitul se va transmite in alimente si in organismul uman. Simptomele sunt asemanatoare gripei, dar mortalitatea este mare. Toxoplasmoza este a treia cauza de deces din cauza alimentelor, la nivel mondial.
5. Ascaris. Un tip de vierme intestinal, este transmis atunci cand oamenii ingera ouale de Ascaris. Ouale pot fi prezente in sol, si astfel pe suprafata fructelor si legumelor. Simptomele ascariozei sunt deseori blande sau chiar inexistente. Atunci cand exista, acestea includ greata, varsaturi, dureri abdominale, tuse si dificultati de respiratie.
6. Cryptosporidium. Parazitii de Cryptosporidium se gasesc in mod caracteristic in sucul de fructe si in produsele lactate. Criptosporidioza se manifesta prin dureri de stomac, febra, crampe abdominale si diaree. Prin consumul lactatelor nepasteurizate si a fructelor neigienizate sau stricate, puteti contacta acest parazit.
7. Oxiuri. Oxiurii sunt viermi intestinali ce includ specii precum Shigella si Trichinella. Sunt principala sursa de infectie parazitara in SUA. Desi oxiurii afecteaza mai frecvent copii, acestia pot infecta orice organism. De asemenea, oxiurii se raspandesc foarte usor. Astfel, daca un membru din familie capata acest parazit, toti ceilalti membri vor fi infectati, curand. Viermii traiesc timp de 5 pana la 6 saptamani in intestin inainte de decesul lor, lasand in urma oua care pot intretine infectia. Cel mai comun simptom al infectiei parazitare cu oxiuri este pruritul (senzatia de mancarime) la nivel anal, din cauza oualor depuse la acel nivel.
Toate infectiile intestinale parazitare, virale sau bacteriene, poarta numele de toxiinfectie alimentara. Simptomele toxiinfectiilor sunt majoritar simptome ale aparatului digestiv, fiind foarte asemanatoare in randul multor infectii. Astfel, prezentarea la medic si stabilirea unui diagnostic corect nu sunt mereu indeplinite, iar infectia persista si pacientul nu stie ca sufera de o toxiinfectie alimentara. Diagnosticul acestor infectii se pune pe baza simptomatologiei, a comportamentului igienico-sanitar alimentar, precum si pe baza unei analize copro-parazitologice de tip microbiologic.
Parazitii si restul microorganismelor pot ajunge in bucataria noastra prin intermediul a multor alimente, alimente la care probabil nu va asteptati sa fie contaminate. Carnea si produsele lactate, fructele si legumele, pestele si fructele de mare, dar si orezul, ouale si mezelurile sunt toate surse posibile de contaminare, atunci cand nu sunt spalate, depozitate si manipulate corect.
Concluzie
SusFructele si legumele sunt o sursa majora de infectie parazitara si bacteriana, atunci cand nu sunt spalate. Desi pare un lucru evident si simplu de facut, numeroase studii arata ca o mare parte dintre persoane nu spala fructele si legumele inainte de fiecare utilizare.
Numeroase alte alimente pot produce toxiinfectii alimentare, infectii ce nu au tratament specific si nici vaccin pentru preventie. Astfel, spalarea mainilor, a ustensilelor de bucatarie, si a alimentelor, sunt metode esentiale de preventie a acestor infectii.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/parasites-bacteria-in-food
https://www.foodcoachforme.com/washing_vegetables_and_fruit/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Scorbutul - deficitul de vitamina C
- Vitamina C in viroza respiratorie
- Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12
- Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului
- Vitamine necesare
- Vitaminele prenatale: un inceput sanatos pentru o sarcina sanatoasa
- Rahitismul - deficitul de vitamina D la copii
- Anemia prin deficit de vitamina B12
- Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa