Saptamana internationala a artritei si osteoporozei 12-19 octombrie 2009
Stire medicala
Se estimeaza ca osteoporoza afecteaza 75 milioane persoane in Europa, SUA si Japonia. De asemenea, 1 din 3 femei in varsta de peste 50 ani si 1 din 5 barbati in varsta de peste 50 ani vor experimenta fracturi osteoporotice. Astfel, riscurile de a suferi de osteoporoza sau artrita sunt extrem de ridicate in orice colt al lumii. Din acest motiv diagnosticarea precoze si tratamentul adecvat pentru intreg scheletul sunt recomandarle primordiale in cazul artritei si osteoporozei.
12 octombrie – Ziua Mondiala a Artritei si 20 octombrie - Ziua Mondiala a Osteoporozei – doua evenimente importante pentru persoanele cu afectiuni reumatismale. Va fi al doilea an cand de Ziua Internationala a Osteoporozei se face o „chemare la actiune” cu scopul de a mobiliza puterea milioanelor de votanti, platitori de taxe si cetateni preocupati de imbunatatirea politicilor sanitare in sistemele guvernamentale si private din toata lumea”, declara dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.
Compania sanofi-aventis sprijina persoanele cu risc de osteoporoza si le incurajeaza sa mearga la medic pentru a depista boala cat mai devreme. „6 luni pot schimba viata. Tocmai de aceea, pacientii cu osteoporoza au nevoie de un tratament care sa ofere protectie anti-fractura cat mai rapid si pentru tot scheletul (vertebral, non-vertebral si sold)”, declara Marius Albulescu, Medical Advisor sanofi-aventis.
Atentia va fi indreptata catre FRAX – un instrument de evaluare a riscului de fractura osteoporotica. FRAX estimeaza probabilitatea de a suferi in urmatorii zece ani o fractura de sold sau o fractura osteoporotica majora (coloana vertebrala, antebrat, sold sau umar).
Instrumentul FRAX este aplicabil prin computer si este disponibil gratuit pe http://www.shef.ac.uk/FRAX.
„Oricare dintre noi cunoastem pe cineva cu o suferinta reumatica (unul din 5 europeni sufera de o bolala reumatica cu consecinte majore): colegul de birou, partenerul de afaceri, prietenul cu care iti petreci timpul liber si chiar persoana cea mai draga sufletului tau", a mai declarat dr. Catalin Codreanu.
Fiti mai rapizi decat artrita! Mergeti la medic imediat ce simtiti o durere la nivelul articulatiilor. Diagnosticul precoce si implicit tratamentul indus la timp mentinez previn consecintele artritei si imbunatatesc calitatea vietii in cazul persoanelor predispuse afectiunilor reumatice.
Pentru anul 2009, Liga Europeana impotriva Reumatismului a elaborat chestionarul on-line “Hai sa muncim impreuna!”, axat pe viata profesionala a persoanelor cu suferinte reumatice. Chestionarul se gaseste la adresa http://www.worldarthritisday.org/survey_display.php.
Articole recomandate
- 11 plante si condimente care amelioreaza simptomele artritei reumatoide
- Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide?
- 3 retete sanatoase cu peste care scad riscul artritei reumatoide
- Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ?
- Complicatiile artritei reumatoide
- Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide
- Complicatiile osteoporozei: fracturile vertebrale
- Tratamentul osteoporozei
- Diagnosticul precoce al osteoporozei
Citeste pe aceeasi tema
- Nu lasa osteoporoza sa te ia prin surprindere. Fa-ti la timp testul de densitate osoasa!
- Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media
- Cauze mai putin cunoscute ale osteoporozei
- Ardeti grasimile si dezvoltati-va musculatura in 5 saptamani
- Un corp de invidiat in doar 4 saptamani