Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Nu lasa osteoporoza sa te ia prin surprindere. Fa-ti la timp testul de densitate osoasa!

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2016
Nu lasa osteoporoza sa te ia prin surprindere. Fa-ti la timp testul de densitate osoasa!

Odata cu menopauza, etapa biologica fireasca, marcata prin epuizarea rezervei ovariene si incapacitatea de a mai procrea, femeile se confrunta cu mai multe probleme declansate de scaderea brusca a nivelurilor de estrogen si progesteron din corp.

Printre acestea se numara si osteoporoza, o boala caracterizata prin scaderea densitatii osoase si cresterea riscului de a suferi fracturi.

Osteoporoza nu provoaca intodeauna simptome, dar are urmari grave pe care le poti preveni ducand un stil de viata sanatos si adoptand o alimentatie corecta.

O boala cu preponderenta feminina

Osteoporoza apare in general la femeile aflate la menopauza, dar a fost diagnosticata si la barbati. Statisticile arata ca o treime dintre femeile trecute de 50 de ani sufera de aceasta boala. Totodata, unul din cinci barbati este diagnosticat cu osteoporoza.

Cauza bolii este in cea mai mare parte de natura hormonala. La femei, lipsa estrogenilor din corp determina diminuarea matricei osoase si scaderea rezervelor de calciu de la nivelul osului.

Odata cu inaintarea in varsta, se intensifica procesul de pierdere a masei osoase si apar dureri la nivelul coloanei, din cauza macinarii vertebrelor.

Astfel, pana si cel mai mic accident, cum ar fi o banala alunecare, poate genera fracturi.

Metode de prevenire

Iata care sunt factorii favorizanti care duc la instalarea si progresia rapida a bolii:

- dieta saraca in calciu si proteine;
- sedentarismul;
- lipsa expunerii la lumina naturala a soarelui;
- obezitatea;
- excesul de tutun si alcool.

Prin urmare, cele mai bune metode de a te feri de aceasta boala sau de a-i incetini evolutia, odata instalata, este sa faci miscare si sa adopti o dieta bogata in proteine, minerale si calciu.

Plimbarile de dimineata, in zilele insorite, fac minuni. Caldura soarelui determina productia de provitamina D, la nivelul epidermei. Mai departe, corpul o transforma in vitamina D activa, care favorizeaza absorbtia calciului la nivelul intestinului si reduce eliminarea lui in urina.

Este suficient sa te expui la soare 15 minute, de 3-4 ori pe saptamana, incepand cu luna martie si pana in octombrie. In sezonul rece, poti apela la suplimente de vitamina D prescrise de medic.

Pentru a preveni lipsa de calciu, poti consuma produse lactate partial degresate, dar si cereale integrale, seminte de susan, mac, nuci, soia, linte, legume cu frunze si tofu.

Fa-ti testul de osteoporoza la timp

Fiind o boala asimpotomatica, este foarte posibil sa nici nu banuiesti ca suferi de ea pana cand nu te alegi cu o fractura. De aceea, este foarte important ca odata ce ai implinit varsta de 50 de ani sa iti faci un test de osteodensitometrie prin absorbtiometrie duala cu raze X.

Daca menopauza intervine mai devreme de 50 de ani, atunci testul trebuie facut cel tarziu la un an dupa instalarea ei.

Osteodensitometria este cea mai buna metoda de diagnostic a osteoporozei, cunoscuta in prezent. Ea masoara indici specifici, cum ar fi scorul T. El nu trebuie sa fie mai mic sau egal cu 2,5. In caz contrar, medicul iti va pune diagnosticul de osteoporoza.

Metode de tratament

Odata ce ai fost diagnosticat cu osteoporoza, va trebui sa combini dieta si miscarea cu medicatia specifica. Aceasta include medicamente care scad resorbtia calciului si stimuleaza productia de os.

Exista si tratamente care reduc riscul de fractura, insa acestea sunt in general foarte scumpe.


Medici specialisti Ortopedie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate