Complicatiile osteoporozei: fracturile vertebrale
Generalitati
SusFracturile de compresie ale coloanei vertebrale apar in momentul in care asupra corpului vertebral (ce formeaza coloana corpurilor vertebrale) se exercita o mare presiune cu efect compresiv, care il face sa isi micsoreze dimensiunile.
Astfel de fracturi apar in special la doua mari categorii de pacienti: cei implicati in accidente traumatice si, mult mai frecvent, la pacientii cu osteoporoza.
Osteoporoza este o afectiune cronica, ce se caracterizeaza printr-o destabilizare a echilibrului mineral din os. Ca urmare, se va reduce densitatea osoasa, deci va fi afectata rezistenta si duritatea osului si, in acelasi timp, apar si alterari ale micro-arhitecturii tesutului osos.
Pe masura ce structura osului si calitatea elementelor chimice care o alcatuiesc se modifica, acesta este din ce in ce mai putin capabil sa isi indeplineasca functiile, anume suportul structurilor moi si protejarea anumitor viscere esentiale.
Din cauza reducerii semnificative a rezistentei, oasele pacientilor cu osteoporoza sufera fracturi spontane, in absenta unui traumatism violent. Osteoporoza este o afectiune ce apare in special la femeile aflate la menopauza, insa poate sa fie diagnosticata si la barbati, precum si la adultii tineri, daca exista factori de risc pentru inducerea ei.
Cei mai importanti astfel de factori sunt considerati a fi tulburarile endocrine, administrarea tratamentelor prelungite cu glucocorticoizi, deficitul cronic de vitamina D, malnutritia, activitate fizica foarte intensa, fumatul, consumul excesiv de alcool, intoxicatia cu metale grele (plumb, cadminiu).
Printre cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile spontane. Specialistii estimeaza ca 1 din 3 femei si 1 din 12 barbati cu osteoporoza vor suferi o fractura pe os patologic, majoritatea fiind localizate la nivelul coloanei vertebrale (indeosebi la vertebrele lombare), al soldului si incheieturii mainii.
Fracturile vertebrale sunt printre cele mai des diagnosticate complicatii, intre 30-55% dintre femeile trecute de 50 de ani avand cel putin o fractura vertebrala. Este foarte important ca pacientii sa identifice si sa recunoasca la timp simptomele unei fracturi vertebrale.
Medicul trebuie anuntat in aceasta situatie imediat.
Semne si simptome de alarma sunt considerate: aparitia durerii acute de spate, cu debut brusc, mai ales la o femeie in varsta. In astfel de situatii este foarte important ca pacientul sa se prezinte la medic in vederea realizarii unui control de specialitate, stabilirii unui diagnostic, precum si recomandarii unui tratament, in special daca exista factori de risc identificati sau daca pacientul deja a fost diagnosticat cu osteoporoza avansata.
Cuprins articol
Simptomatologie
SusFracturile vertebrale pot fi insotite de una sau mai multe din urmatoarele:
- Aparitia durerii de spate de intensitate severa;
- Agravarea durerii la mers sau la statul in picioare;
- Ameliorarea (insa redusa) a durerii la statul in sezut;
- Durere la aplecare sau la efectuarea miscarilor de rasucire;
- Reducerea inaltimii;
- Aparitia unor deformari patologice ale coloanei vertebrale.
In mod tipic, durerea debuteaza atunci cand pacientul realizeaza miscari de intensitate usoara (sau cel mult moderata), cum ar fi:
- Ridicarea cumparaturilor;
- Aplecarea catre podea pentru ridicarea unui anumit obiect;
- Calcatul stramb;
- Ridicarea unei valize;
- Ridicarea saltelei patului (la schimbarea asternuturilor).
Semne sugestive pentru fractura vertebrala
SusSpecialistii considera ca nu pot oferi o caracterizare foarte exacta a durerii simtite atunci cand apare o fractura vertebrala, deoarece fiecare pacient are particularitatile sale si are propriul prag al durerii.
Durerea, precum si simptomele insotitoare sunt pentru fiecare pacient altfel. La fel de variabila este si perioada in care pacientul inca se va confrunta cu simptomele dureroase: in cazul unora, durerea incepe sa se reduca in intensitate si, in final, sa dispara, pe masura ce fractura se vindeca (in aproximativ 2-3 luni), in timp ce pentru altii durerea devine cronica, chiar daca leziunea osoasa s-a vindecat si nu exista complicatii compresive (care sa poata explica eventual persistenta durerii).
Chiar si simptomele de debut variaza foarte mult, caci nu toti pacientii descriu o durere intensa in spate care sa anunte fractura. Uneori, durerea apare initial in abdomen, ceea ce ii face pe foarte multi sa creada ca, de fapt, au ulcer sau o alta afectiune de natura digestiva.
De fapt, durerea este iradiata in abdomen din spate, acolo unde este localizarea ei primara.
In unele cazuri nu exista dureri deloc, mai ales daca fracturile apar dupa un indelung proces de tasare a corpilor vertebrali. In astfel de situatii durerea este absenta, iar tabloul clinic insotitor este si el pauci- sau asimptomatic. Pentru unii pacienti, durerea poate debuta cu mult timp inainte de fractura in sine, fiind cauzata de osteoporoza.
Pacientul ajunge sa se obisnuiasca cu ea si nu simte nimic neobisnuit cand se produce si fractura in sine. O alta categorie de pacienti este complet asimptomatica si nu observa decat o curbare anormala a coloanei vertebrale. Aceasta este singurul semn care le da de gandit si pentru care se prezinta in final la medic.
Semne de fracturi vertebrale multiple
SusDaca o fractura vertebrala unica poate sa treaca mai mult sau mai putin neobservata, acesta nu este cu siguranta cazul fracturilor multiple.
Pacientul este alarmat in astfel de situatii de modificarile impresionante pe care le va suferi coloana, modificari ce se vor rasfrange si asupra organelor interne si pot ajunge sa compromita functionarea unora dintre ele.
Astfel, cele mai importante semne ce apar in fracturile vertebrale multiple sunt:
- Scaderea semnificativa in inaltime: cu fiecare fractura ce apare in timp la nivelul coloanei, individul pierde centimetri din inaltime. In final, dupa ce mai multe corpuri vertebrale s-au prabusit, aceasta scadere devine foarte evidenta;
- Cifoza (incurbarea spatelui): este frecvent intalnita in astfel de situatii, fiind caracteristica fracturilor vertebrale din osteoporoza. Coloana vertebrala efectiv are tendinta de a se apleca in fata. Ca urmare, apar modificari si in ceea ce priveste pozitia capului si a gatului, dar si a spatelui in intregime. Pacientul dezvolta o statura vicioasa si are permanent dureri de spate;
- Dureri epigastrice: pot fi cauzate si ele de reducerea in dimensiuni a coloanei vertebrale. In plus, pacientul va suferi si modificari ale tranzitului intestinal, cel mai adesea fiind vorba de constipatie. In timp se va diminua si pofta de mancare, iar pacientul va inregistra si o scadere in greutate;
- Dureri resimtite la nivelul bazinului: sunt cauzate de scurtari ale coloanei si apropierii cutiei toracice de crestele iliace;
- Tulburari ale respiratiei: sunt complicatii foarte periculoase, ce sunt determinate de scurtarea lungimii coloanei, precum si de modificarile de postura care acompaniaza aceasta reducere a lungimii.
Simptomele fracturilor vertebrale sunt evident diferite pentru fiecare pacient in parte. De aceea, specialistii recomanda tuturor adultilor de varsta mijlocie sa se prezinte la medic daca observa ca au inceput sa scada in inaltime, daca prezinta dureri osoase difuze sau daca au factori de risc pentru aparitia osteoporozei.
In prezent exista tratamente care pot impiedica eficient progresia acestei boli, evitand aparitia unor complicatii, printre care cele mai frecvente si grave sunt cele de tipul fracturilor pe os patologic.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Asist. univ. dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- Osteoporoza
- Alimente periculoase in osteoporoza
- Spondiloza cervicala - cauze, simptome, tratament
- Osteoporoza: Cum se poate preveni afectiunea care face oasele fragile
- Densitatea osoasa: un indiciu pentru sanatatea femeii
- Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ)
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Menopauza si substitutia hormonala
- Osteoporoza juvenila