Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce este sarcopenia si cum apare

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Definitie si etiologie

Sus
Ce este sarcopenia si cum apare

Sarcopenia reprezinta o boala musculoscheletica definita prin pierderea progresiva a masei si fortei musculare, in special in randul populatiilor in varsta. Diagnosticul de sarcopenie presupune scaderea fortei musculare, o cantitate si calitate musculara scazuta si alterarea performantei fizice. Astfel, aceasta patologie impiedica activitatile zilnice si scade calitatea vietii. Conform Fundatiei Internationale a Osteoporozei, pierderea masei musculare incepe in jurul varstei de 40 de ani, cu un progres mai accelerat dupa varsta de 60 de ani.

Procesul fiziopatologic este reprezentat de atrofierea musculara, fibrele musculare fiind in numar mai mic, dar si mai scurte. In timp au loc modificari metabolice care contribuie la aparitia sarcopeniei, cum ar fi alterarea sintezei proteinelor necesare fibrelor musculare, astfel incat masa musculara scade.

Cauzele sarcopeniei sunt in general atribuite proceselor naturale de imbatranire, care nu sunt pe deplin intelese si sunt complexe. Sarcopenia este asociata cu si poate fi, in parte, cauzata de diferite patologii cronice care afecteaza negativ sistemul musculoscheletic si activitatea fizica.

Cuprins articol

  1. Definitie si etiologie
  2. Factori de risc
  3. Simptomatologie
  4. Diagnostic diferential
  5. Tratament si prevenire
  6. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Factorii care contribuie la dezvoltarea sarcopeniei includ:
-scaderea dimensiunii si numarului fibrelor musculare de tip II
- sedentarismul,
- obezitatea (acumularea lipidelor in celulele musculare reduce sinteza proteinelor in tesutul muscular; acest tip de obezitate se mai numeste si obezitate sarcopenica),
- rezistenta la insulina,
- concentratii reduse ale hormonilor androgeni si factorilor de crestere serici,
- aportul inadecvat de proteine,
- boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC),
- insuficienta cardiaca cronica,
- boala renala cronica (BRC),
- diabetul zaharat (DZ),
- virusul imunodeficientei umane (VIH),
- diverse procese neoplazice etc.

De asemenea, sarcopenia poate fi primara, care progreseaza ireversibil si se coreleaza cu varsta inaintata sau secundara, cand se asociaza cu factorii de risc descrisi anterior. Sarcopenia este o conditie cronica, dar poate aparea si acut, de exemplu, la pacientii varstnici cu internari prelungite.

Simptomatologie

Sus

Tabloul clinic al pacientului include scaderea masei musculare cu atrofierea muschilor, slabiciune, fatigabilitate, scaderea capacitatii de efort, dificultate pentru mentinerea echilibrului, probleme la urcarea scarilor si la efectuarea activitatilor zilnice. Odata instalata aceasta patologie, conduce la un cerc vicios, intrucat, in general, pierderea partiala de masa musculara intr-o cantitate mica nu este foarte ingrijoratoare, dar uneori poate fi indeajuns de mare incat sa duca la cresterea riscului de a determina traumatisme (precipitare de la propriul nivel, pacientul nu mai putand sa-si mentina optim echilibrul) si poate determina o limitare a mobilitatii persoanei in general. Aceasta inseamna mai putina activitate fizica, care va duce la pierderea unei parti si mai mari din masa musculara.

Diagnostic diferential

Sus

Malnutritia: Atat malnutritia, cat si sarcopenia se manifesta prin volum muscular redus. In plus, ca rezultat al restrictiei calorice, se observa reducerea greutatii corporale in totalitate la pacientii ce sufera de malnutritie.

Cahexia: Se crede ca aceasta patologie are o etiologie mai complexa decat sarcopenia, fiind descrisa ca pierdere severa in greutate si pierdere de masa musculara asociata cu conditii precum HIV, cancer si insuficienta de organ in stadiul final.
Artroza cu impotenta functionala etc.

Diagnostic

Diagnosticul de sarcopenie cuprinde niveluri reduse ale urmatoarelor 3 componente: forta musculara, cantitatea sau calitatea de masa musculara si performanta fizica.

Tratament si prevenire

Sus

Activitatea fizica atenueaza pierderea de masa musculara si imbunatateste forta musculara. Cresterea aportului total de proteine prin suplimentare sau surse alimentare poate ajuta la prevenirea si gestionarea sarcopeniei. Kinetoterapia reprezinta o terapie prin miscare, fiind cunoscuta si drept gimnastica medicala. Cuprinde exercitii fizice care ajuta la mentinerea starii de sanatate, la prevenirea deficientelor fizice.

Fizioterapia este o metoda complexa de tratament care foloseste diversi agenti fizici (caldura, electricitatea, undele electromagnetice etc.) pentru ameliorarea durerilor si prevenirea sau tratarea unor afectiuni ortopedice, reumatologice etc.

Dieta alimentara adecvata este esentiala pentru tratarea sarcopeniei, dar si pentru prevenirea sau intarzierea aparitiei acesteia. De importanta crescuta este doza zilnica recomandata de proteine, fiind recomandate surse de proteine cum ar fi pestele (somon sau pastrav), nucile etc. Mentinerea unor niveluri adecvate de vitamina D, prin dieta sau prin suplimente alimentare, poate ajuta varstnicii sa isi mentina forta musculara.


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate