200 milioane de oameni din intreaga lume sufera de osteoporoza
Stire medicala
La fiecare 22 de secunde, la nivel mondial, o persoana sufera o fractura a coloanei vertebrale. Se estimeaza ca peste 200 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de osteoporoza, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. O fractura la sold cauzata de osteoporoza poate fi fatala in 20% din cazurile de spitalizare.
Ziua Mondiala a Osteoporozei, 20 octombrie, a fost marcata si anul acesta printr-o manifestare dedicata luptei impotriva acestei afectiuni. Conferinta "Nu te inclina in fata osteoporozei" s-a desfasurat sub forma unui eveniment interactiv care a reunit deopotriva specialisti, pacienti cu osteoporoza si reprezentanti mass-media.
Temele care au fost abordate in cadrul Conferintei ce a marcat Ziua Mondiala a Osteoporozei au facut referire la: "Importanta diagnosticarii precoce a osteoporozei de catre medicul de familie" (dr. Rodica Tanasescu - presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei), "Osteoporoza in ortopedie" (conf. dr. Radu Radulescu - sef sectie ortopedie-traumatologie, Spitalul Universitar Bucuresti), Osteoporoza - o epidemie prea silentioasa in Romania (dr. Carmen Gabriela Barbu - Spitalul Universitar Elias) si "Osteoporoza - elemente de management al fracturilor" (dr. Salvina Mihalcea - vicepresedinte Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania).
Specialistii au tras un semnal de alarma asupra pericolului pe care il reprezinta maladia supranumita "hotul tacut" si au lansat un mesaj prin care sa creasca gradul de constientizare asupra importantei preventiei, pentru evitarea instalarii osteoporozei.
Efectele fracturilor cauzate de osteoporoza se resimt si la nivel psihologic. Pierderea mobilitatii, durerile, deformarea vizibila a coloanei vertebrale, ii induc pacientului stari psihice grave precum depresie, pierderea increderii in sine, temeri sau izolare fata de semeni. Iata, cat de puternic poate fi impactul generat de o astfel de afectiune.
Din aceste motive, este important sa stim ca osteoporoza poate fi pur si simplu prevenita, prin "construirea" unor oase puternice inainte de varsta de 30 de ani.
"Nu te inclina in fata osteoporozei" este un indemn lansat pacientilor, medicilor dar si jurnalistilor care pot ajuta la propagarea corecta a mesajelor dezbatute in cadrul evenimentului. Prezentarea concluziilor prezentarilor din cadrul evenimentului precum si experientele pacientilor care sufera de osteoporoza pot constitui un suport informativ pentru activitatea de constientizare a pericolului osteoporozei in Romania.
Articole recomandate
- Pasi simpli pentru ingrijirea pielii afectate de psoriazis
- 9 modalitati naturale de a combate alergiile
- 7 metode de regenerare a parului
- Locuri cu risc de contactare a bolilor hepatice
- Cum apare o alergie si care sunt optiunile de tratament
- Osteoporoza juvenila
- Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza
- Osteoporoza
- Osteoporoza si gimnastica medicala