Informatii despre aparatul dentar
Multa lume apeleaza la aparatul dentar, la recomandarea dentistului sau a ortodontului, insa nu toti stiu si cum functioneaza acest aparat.
Pe scurt, aparatul aplica o presiune asupra dintilor, pentru a-i deplasa incet in pozitia corecta. Miscarea dintilor trebuie realizata prin deplasarea acestora prin mijlocul osului alveolar.
Durata
Durata purtarii aparatului variaza de la persoana la persoana, in functie de gravitatea problemei, de distanta pe care trebuie sa se miste dintii, de sanatatea acestora, a gingiilor si a osului care sustine dintii. De asemenea, foarte important este ca pacientul sa urmeze cu strictete indicatiile medicului stomatolog.
Daca este sa facem o medie, un aparat dentar se poarta intre 2 si 3 ani.
In tot acest timp, trebuie sa va prezentati la ortodont in fiecare luna, pentru ca acesta sa poata verifica daca aparatul exercita o presiune corecta asupra dintilor si sa il poata ajusta in caz de nevoie.
Durere?
Este adevarat ca anumite ajustari aduse aparatului va pot face sa simtiti disconfort sau o usoara durere. Daca durerea devine prea mare, puteti apela la antiinflamatoare sau discutati cu medicul dumneavoastra.
Cum influenteaza varsta
Tinand cont ca osul adultului nu mai este in crestere, anumire corectii nu mai pot fi obtinute. In plus, in cazul adultilor, simplul aparat este posibil sa nu mai fie suficient si sa se recurga si la alte metode suplimentare de indreptare a dintilor.
In concluzie, aparatul dentar este o solutie atat pentru copii, cat si pentru adulti, al carui mod si timp de utilizare variaza de la persoana la persoana, dar al carui efect este acelasi: de a imbunatati aspectul estetic, dar si calitatea muscaturii.
Autor:
Dr. Andrei Iacob, ortodont Clinica Trident
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Corpul tau: tot ce nu stii despre el!
- 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra!
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Informatii esentiale despre sindromul Sjogren
- Mituri comune despre tratamentul de canal
- Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi
- Cancerul cavitatii bucale
- Sfaturi pentru cresterea copiilor rezilienti
- Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea a ...