Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

De ce malocluziile trebuie corectate?

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Daciana Velisarato
Medic specialist ortodont

Clinica: Velvet Dental

De ce malocluziile trebuie corectate? Vezi galerie foto

Anomaliile de ocluzie reprezinta o problema nu numai din punct de vedere estetic si psihologic ci si una functionala.

- In cazul unei malocluzii (muscatura incorecta) dintii incorect pozitionati sunt supusi unor forte mai mari decat normal in timpul exercitarii functiilor (mestecat, inghitit) ceea ce poate duce la distructie sau chiar pierderea lor. Fortele ce actioneaza asupra dintilor trebuie distribuite la nivelul tuturor dintilor prin intermediul unui punct de contact si rapoarte intermaxilare corecte. Daca muscatura este incorecta, unii dinti sunt supusi fortelor ocluzale mai mult si altii mai putin. Ambele variante sunt nocive la nivel dentar.

- Dintii incorect pozitionati pe arcada sunt mult mai predispusi la carii.
- Malocluziile duc in timp la imbolnavirea parodontiului (sistemul de sustinere al dintelui) - gingivite, parodontite, parodontoze.

- Datorita malocluziilor nu se poate realiza o masticatie normala a mancarii cu efecte digestive nocive ce interfera mai departe cu sanatatea intregului organism.

- Muscaturile anormale creeaza probleme in cazul nevoii de protezare (inlocuirea dintilor absenti prin lucrari protetice).

Care este varsta optima de incepere a unui tratament ortodontic?
Cu cat se incepe mai devreme, cu atat mai putine probleme vor fi in viitor, dar in general tratamentul ortodontic poate fi realizat la orice varsta, singura conditie ce trebuie indeplinita este ca dintii sa fie sanatosi din punct de vedere al cariilor, infectiilor gingivale.

Este necesara extractia dentara in cadrul tratamentului ortodontic?
In unele cazuri este necesar sa extragem dinti in scop ortodontic. Datorita lipsei de spatiu, alinierea dentara este practic imposibila fara a sacrifica unii dinti pentru a-i pastra sanatosi pe ceilalti. Daca acest sacrificiu dentar nu s-ar realiza s-ar produce imbolnaviri la nivelul tuturor dintilor prin alinierea lor pe o arcada ingusta.

Ce metode se pot folosi pentru alinierea dentara?
Pana in momentul inlocuirii tuturor dintilor de lapte (pana la varsta de 10-11 ani) se folosesc in general aparatele mobile. Odata cu aparitia pe arcada a tuturor dintilor definitivi (11-12 ani), aparatele mobile nu mai pot duce la rezultatele dorite, tratamentul fix fiind cel de electie.

Un aparat fix este compus din principalele elemente:
- brackets care pot fi din metal, ceramici sau linguali
- inele pe ultimii molari (in unele cazuri se pot lipi si sisteme de brackets sau tuburi)
- arcuri
- ligaturi ce mentin arcul legat de brackets.

Exista disconfort in purtatea aparatului fix?
Procesul de instalare a aparatului fix este total lipsit de durere. Pacientul va simti un usor disconfort la nivelul buzelor dintilor si obrajilor.

Existe efecte nocive asupra smaltului dentar prin purtarea aparatului fix?
Sistemul de brackets nu imbolnaveste smaltul dentar, o igiena orala corecta fiind absolut necesara, altfel particulele alimentare si bacteriene pot exercita efecte nocive asupra dintilor si gingiilor.

Tratamentul ortodontic poate corecta pozitia dintilor iar necesitatea de tratament se impune prin numeroasele aspecte negative ale malocluziilor la nivelul intregului organism.


Medici specialisti Stomatologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate