Un roman din doi risca sa devina obez
Stire medicala
Jumatate dintre romani sunt supraponderali si pot deveni obezi daca nu urmeaza un tratament supravegheat de medici si nu adopta o alimentatie sanatoasa, potrivit specialistilor.
Prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, sustine ca un sfert dintre romani sunt obezi.
Potrivit specialistilor, persoanele obeze sunt supuse unor riscuri majore pentru sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si cresterea colesterolului in sange.
Obezitatea este cauzata, in mare parte, de comportamentul alimentar. Studiile arata ca peste 80% dintre intelectualii romani sar peste micul dejun, ceea ce duce la aparitia unei senzatii accentuate de foame catre seara.
Un adevarat pericol este reprezentat de grasimile ascunse in alimente precum branzeturi, mezeluri, inghetata, dulciuri, produse de patiserie si calorii lichide reprezentate de bauturile carbogazoase.
"Tehnologia tot mai avansata mareste gradul de sedentarism, iar daca adaugam si obiceiurile alimentare necorespunzatoare, efectele sunt dezastruoase. Trebuie sa ne pregatim si pentru a coabita cu stresul si sa adoptam un stil de viata antirisc. Coabitarea cu stresul, combinata cu activitatea fizica zilnica, are succes in tratarea obezitatii", explica prof. dr. Hancu.
Scaderea in greutate se poate obtine prin dieta cu mai putine calorii, mai multa miscare si medicatie specifica antiobezitate. Medicatia antiobezitate impiedica absorbtia grasimii la nivelul intestinului si dau pacientul senzatia ca se satura mai repede. Specialistii sustin ca, din punct de vedere medical, nu este posibila o reducere drastica a greutatii. Cea mai dificila este mentinere a greutatii, dupa scaderea cu cateva kilograme.
"Obezitatea e o boala cronica, care dureaza toata viata. Managementul greutatii inseamna optimizarea stilului de viata, dieta, miscare si terapie bazata pe medicamente", spune presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii, conf. dr. Gabriela Roman. Specialistii mai spun ca somnul odihnitor, care presupune cel putin o ora de somn inainte de miezul noptii, are un efect benefic impotriva obezitatii.
Aproape 40% dintre romani sunt obezi sau supraponderali, iar circa patru milioane dintre acestia nu urmeaza niciun tratament, potrivit unui studiu dat publicitatii, la sfarsitul anului 2007 de compania Zentiva.
Datele colectate prin Programului national de evaluare a sanatatii populatiei arata ca 30% dintre romani prezinta risc crescut sa se imbolnaveasca de diabet zaharat, boala asociata cu obezitatea. Statisticile arata ca 80 la suta dintre persoanele cu diabet au fost sau sunt obeze.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la nivel mondial se inregistreaza un miliard de adulti supraponderali, cel putin 300 de milioane dintre acestia fiind obezi clinic. Numarul de copii inregistrati ca supraponderali sau obezi a depasit 22 de milioane anul acesta de la 14 milioane in 2005, potrivit statisticilor Comisiei Europene .
Cazurile de obezitate s-au triplat din perioada anilor 1980 in multe tari din Uniunea Europeana, potrivit datelor OMS, in timp ce bolile legate de obezitate reprezinta pana la 7% din costurile UE pentru ingrijirea sanatatii.
Articole recomandate
- Dieta Sonoma
- Dieta restrictiva caloric
- Dieta celor 3 ore
- 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?
- 5 motive de a include cartofii in dieta
- Dieta cu zmeura
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale