Tinerii obezi sunt predispusi la boala ficatului gras - studiu
Stire medicala
Tinerii supraponderali sunt predispusi la boala ficatului gras, din cauza cantitatii prea mari de grasime din corp, potrivit unui studiu al Fundatiei Americane pentru Ficat, publicat de presa de specialitate din SUA.
Potrivit concluziilor studiului, tinerii care sufera de aceasta boala au sanse foarte mari sa aiba nevoie de un transplant hepatic, dupa ce trec de varsta de 30 de ani. Medicii spun ca un adolescent care sufera de boala ficatului gras se poate imbolnavi de ciroza, inuficienta hepatica sau cancer la ficat.
Boala ficatului gras este intalnita in special la copiii din America, Europa si Australia, iar cercetatorii estimeaza ca de aceasta boala sufera intre doi si cinci la suta dintre copiii sub cinci ani obezi sau supraponderali. Unii cercetatori in domeniu considera ca, de fapt, jumatate dintre copiii supraponderali sau obezi sufera de aceasta boala, dar foarte putini fac testele medicale care ar putea confirmare diagonisticul. Singura metoda sigura pentru depistarea bolii ficatului gras este biopsia.
Boala apare foarte rar la copiii cu greutate normala, iar un rol important in dezvoltarea bolii il au mostenirea genetica, dieta si nivelul de activitate fizica. in termeni medicali, boala se numeste steatoza hepatica si apare atunci cand in celulele hepatice se depune prea multa grasime, ceea ce impiedica ficatul sa functioneze normal.
Potrivit cercetatorilor, cea mai frecventa cauza a bolilor de ficat este obezitatea.
Articole recomandate
- Enurezisul nocturn
- Vertijul postural paroxistic benign (BPPV)
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- 10 boli care nu pot fi vindecate astazi
- Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
Citeste pe aceeasi tema
- Ce este postul intermitent si cum functioneaza
- Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient
- Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie
- Medicina sportiva
- Deosebirile dintre medicina clasica si homeopatie