Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Poti avea un nivel periculos de grasime in corp, fara sa fii obez?

Actualizat la data de: 01 Februarie 2016
Poti avea un nivel periculos de grasime in corp, fara sa fii obez?

Semnele care ar trebui sa te puna pe ganduri

Ne-am obisnuit sa asociem grasimea din corp cu persoanele care au cateva kilograme in plus si cu obezitatea, insa cele doua notiuni nu sunt neaparat legate intre ele.

Si persoanele care au un indice de masa corporala care le indica faptul ca au o greutate normala pot avea un surplus de grasime in corp.

Au o aparitie zvelta, insa au grasime nesanatoasa in corp, in jurul organelor interne, fiind cunoscuti drept "skinny fat", adica "slabi grasi".

Aceasta problema poate afecta pana la 15% din persoanele cu greutate normala, la nivel mondial.

Un nivel mare de grasime in corp este asociat cu aparitia mai multor probleme de sanatate, in special bolile cardiovasculare si diabetul.

O tensiune arteriala crescuta

Ca sa stii daca suferi de aceasta problema, este important sa iti masori tensiunea arteriala, cat si nivelul de colesterol si de zahar din sange. Pentru a le afla trebuie sa faci masuratori speciale la medic. Tensiunea arteriala crescuta, colesterolul ridicat si trigliceridele marite sunt asociate cu nivelul crescut de grasime in corp.

Nu ai o masa musculara dezvoltata

Persoanele cu un nivel crescut de grasime in organism au o rezistenta scazuta la efort, pentru ca, de obicei, nu au masa musculara bine dezvoltata. Iti pot corecta aceasta problema printr-o alimentatie sanatoasa, dar si prin mersul regulat la sala de sport.

Exercitiile fizice regulate sunt foarte importante in acest sens, caci ele ajuta la cresterea masei musculare. De asemenea, sportul ajuta la arderea grasimilor din corp si la eliminarea toxinelor, in urma transpiratiei.

Ai rude care sufera de diabet

Daca ai un parinte sau o alta ruda de gradul I care a dezvoltat diabet, boli de inima, hipertensiune arteriala sau are nivel ridicat de colesterol s-ar putea sa fii predispus genetic la acest lucru. In Este important sa faci analize de sange in fiecare an ca sa afli daca aceste valori se afla in limite normale.

Mentinerea unei greutati optime, sportul si activitatea fizica constand in cel putin jumatate de ora de miscare in fiecare zi, iti vor fi de foarte mare ajutor in acest sens.

Nu ai o dieta sanatoasa

Regimul alimentar dezechilibrat, cat si lipsa unui somn odihnitor, pot favoriza, in timp, depunerea de grasimi nesanatoase pe organele interne, in ciuda aparitiei zvelte a persoanei afectate. Este important sa consumi alimente care sa contina fibre, vitamine, dar si proteine, astfel incat corpul sa aiba la dispozitie nutrienti si nu calorii goale.

O dieta echilibrata nu se traduce doar prin consumul de alimente sanatoase, ci si printr-un program de masa bine stabilit si de la care sa nu te abati. Nu sari peste mese si nu consuma o singura masa consistenta pe zi, ci distribuie nutrientii pe parcursul intregii zile.

Cerealele integrale, fructele si legumele proaspete, carnea slaba nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta. Este foarte important sa nu faci exces de alcool si de bauturi care contin cofeina. Ai grija sa bei doi litri de apa in fiecare zi, pentru ca organismul sa nu sufere din cauza deshidratarii.

Odihna este si ea importanta, lipsa somnului duce la cresterea nivelului de cortizol, hormonul stresului, care are drept efect si cresterea nivelului de grasime abdominala.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate