Obezitatea morbida
Generalitati
SusIndicele de masa corporala este o formula de calcul care implica inaltimea si greutatea unui individ si care serveste ca instrument de screening pentru evaluarea tesutului adipos din organism.
Persoanele care au IMC intre:
- 18.5-24.9 sunt cu o greutate normala
- 25-29.9 sunt supraponderale
- 30-39.9 sunt obeze
- peste 40 sufera de obezitate morbida.
Cauza obezitatii morbide poate fi determinata de raportul scazut dintre activitatea fizica si nivelul de energie al unui individ, dar cercetarile au demonstrat ca si medicamentele, genetica si traumele pot fi factori primari sau contributivi la apritia acesteia.
Cuprins articol
Copiii obezi
SusRiscuri pentru sanatate - Copiii obezi se confrunta cu riscuri serioase pentru sanatate. La acestia exista posibilitati de doua ori mai mari de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 comparativ cu ceilalati copii, iar studiile recente au demonstrat ca inactivitatea influenteaza in mod negativ dezvoltarea neurologica a copiilor obezi.
Cauze - Copiii obezi sunt adesea victimele publicitatii agresive ale mancarurilor de tip fasfood si bauturilor dulci. Lipsa preparatelor gatite acasa dar si a exercitiilor fizice pot reprezenta alte motive ale fluxului recent de obezitate din copilarie. Pentru ca celulele adipoase se formeaza foarte usor si dispar foarte greu copiii obezi isi pastreaza excesul de greutate si la maturitate.
Copiii si chirurgia bariatrica - Pentru copiii obezi, chirurgia bariatrica nu este o optiune. Exercitiile fizice constante trebuie sa devina rutina, iar intreaga familie trebuie sa aiba un stil de viata sanatos.
Adolescentii obezi
SusAdolescentii obezi experimenteaza deseori probleme sociale dar si de sanatate, ca rezultat al greutatii lor. Printre problemele de sanatate se numara riscul sporit de a dezvolta afectiuni grave, care le pot pune viata in pericol, inclusiv diabet de tip 2, astm, si alte probleme medicale.
Referitor la efectele sociale, studiile au constatat ca depresia este frecvent intalnita in randul adolescentilor obezi care sunt izolati sociali si marginalizati de colegii lor.
Dietele restrictive - Este nerealist ca adolescentii obezi sa piarda in greutate cu acelasi regim alimentar si exercitii de rutina care functioneaza in cazul barbatilor si femeilor obeze. Dietele restrictive sunt cel mai adesea ineficiente in cazul adolescentilor obezi. Adolescentii care urmeaza diete restrictive castiga in greutate, pe termen lugng.
Modificarea stilului de viata - O abordare mai eficienta pentru pierderea in greutate in cazul adolescentilor obezi este schimbarea stilului de viata. Acestia trebuie sa fie educati in privinta alegerilor alimentare intelepte, in timp ce se bucura de stilul de viata adolescentin.
Adolescentii obezi ar trebui incurajati sa se implice si sa se bucure de activitati fizice. Pentru copiii si adolescentii obezi este important ca familia sa fie alaturi de ei inclusiv prin implicarea in activitatile fizice dar si printr-un stil de viata sanatos. Cea mai buna abordare in cazul lor este pierderea in greutate, indiferent ca este vorba de interventie chirurgicala sau regim alimentar si de exercitii fizice.
Chirurgia bariatrica - Multi medici chirurgi considera ca tinerii nu au maturitatea necesara pentru a lua o decizie corecta in acest sens, cum ar fi de exemplu asumarea responsabilitatii acceptarii complicatiilor unei interventii chirurgicale pentru pierderea in greutate. Totusi in unele cazuri, mai grave, adolescentii obezi s-au bucurat cu succes de beneficiile oferite de chirurgia bariatrica.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate
- Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica
- Secretul unghiilor frumoase
- Supraponderabilitatea
- De ce unele persoane nu isi dau seama ca au kilograme in plus
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Liposuctia: riscuri si beneficii
- Combaterea cresterii ponderale prin abordarea unui stil de viata sanatos
- Obezitatea la copii si sportul