Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 recomandari pe care sa le iei in considerare dupa operatia bariatrica

Actualizat la data de: 20 Iunie 2022
10 recomandari pe care sa le iei in considerare dupa operatia bariatrica

Obezitatea poate provoca boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer uterin, mamar, de prostata si de colon, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, probleme ale sistemului digestiv, probleme la nivelul tractului respirator, probleme la nivelul sistemului muscular si osos, probleme urogenitale si probleme psihosociale. Conf.Univ.Dr. Abdulcabbar Kartal, medic specialist in chirurgie generala din cadrul Centrul de medicina Anadolu are 10 recomandari importante pentru pacientii care au suferit o interventie chirurgicala bariatrica.

1. Creati-va un obicei din a avea o alimentatie sanatoasa: Unul dintre cele mai importante lucruri de facut dupa o interventie chirurgicala bariatrica este de a va face un obicei din a avea o alimentatie sanatoasa. Din acest motiv, nu trebuie sa sariti niciodata peste mese si trebuie sa incercati sa aveti zilnic 3 mese principale si 2-3 gustari.

2. Consumati apa in cantitate suficienta: Pentru a preveni afectiuni precum oboseala si constipatia, care pot aparea dupa operatie, trebuie sa acordati atentie consumului de apa. Astfel, zilnic trebuie sa consumati cel putin 2-3 litri de apa. Din cauza micsorarii volumului stomacului, la un moment dat nu va fi posibil sa consumati o cantitate mare de apa. Cel mai bine este sa consumati aceasta cantitate pe tot parcursul zilei. Retineti ca nu este recomandat sa beti apa cu jumatate de ora inainte si la o jumatate de ora dupa masa.

3. Nu consumati cofeina si bauturi carbogazoase: Una dintre cele mai importante probleme dupa operatia bariatrica este deshidratarea. Se stie ca bauturile de genul ceaiului si cafelei cauzeaza deshidratarea si pot provoca afectiuni precum slabiciune, oboseala, dureri de cap. Deoarece in perioada postoperatorie scade aportul de lichide, iar bauturile cu cofeina provoaca o deshidratare suplimentara, nu se recomanda consumul acestor bauturi timp de cel putin 1 luna dupa operatie. Pe masura ce pierdeti in greutate si metabolismul revine la normal, consumul acestor bauturi poate fi realizat in mod controlat, cu conditia de a nu fi redusa cantitatea de apa consumata.

4. Nu consumati snack-uri: Gustarile suplimentare trebuie evitate, pe langa mesele si gustarile recomandate in perioada de dupa operatie. O gustare consumata la o anumita ora la care nu este planificata o masa, atat din punct de vedere al nutritiei, cat si al satietatii, va va da programul peste cap.

5. Mentineti in echilibru zaharul din sange: Pentru aceasta, nu trebuie consumati in special carbohidratii simpli. insa, legumele, leguminoasele si fructele, care sunt carbohidrati complecsi, sunt optiuni bune pentru a satisface necesarul de carbohidrati si se recomanda consumul acestora. Pe langa mentinerea in echilibru a zaharului din sange, carbohidratii complecsi regleaza si motilitatea intestinala si protejeaza impotriva constipatiei, deoarece au un continut bogat de fibre.

6. Consumati multe proteine: Proteinele sunt cea mai importanta sursa de nutrienti dupa operatia bariatrica. Este posibil sa nu puteti atinge acest necesar de proteine datorita micsorarii volumului stomacului dupa operatie. Prin urmare, daca acordati prioritate alimentelor care contin proteine la mese dar inca nu sunteti satul/a, consumul altor alimente (legume, fructe etc.) va fi cea mai buna modalitate de a va satisface necesarul de proteine.

7. Acordati atentie echilibrului de vitamine si minerale: Este foarte important ca dupa interventia chirurgicala sa faceti analize de sange. in special deficientele de fier, vitamina B12, B2 sunt foarte frecvente in aceasta perioada. Daca este necesar, trebuie utilizate suplimente pentru aceste deficientele si alte suplimente de vitamine si minerale.

8. Acordati atentie somnului suficient si de calitate: O alta cauza importanta pentru care pacientii se simt obositi dupa operatia bariatrica este insomnia. 7-8 ore pe zi de somn si stabilirea unei rutine in acest scop sunt foarte importante pentru o pierdere sanatoasa in greutate.

9. Acordati atentie programului echilibrat de exercitii fizice: Una dintre cele mai importante conditii pentru pierderea in greutate dupa operatia bariatrica este activitatea fizica. Mersul pe jos, inclusiv in ziua operatiei, va sustine pierderea in greutate si va preveni embolia. Recomandam ca pacientii operati sa faca cel putin 5 mii de pasi din ziua in care sunt externati si sa creasca acest volum cel putin pana la 10 mii de pasi in decurs de 2-4 saptamani. In prima luna, nu sunt recomandate sporturile grele precum jogging, fitness si ridicare de greutati.

10. Continuati vizitele la nutritionist si psihoterapeut: Studiile au aratat ca pacientii care continua vizitele la nutritionist si psihoterapeut timp de 2 ani dupa operatie, pierd mai mult in greutate si isi pot mentine greutatea ideala pentru o perioada mai lunga de timp.

Respectati cu strictete recomandarile post-operatorii

Interventia chirurgicala reprezinta etapa initiala a unei etape noi din viata dvs. In primii ani post-operator, este esential sa tineti legatura in mod regulat cu medicul dvs, sa efectuati testele prescrise de acesta si sa respectati recomandarile mentionate.

Urmati toate instructiunile indicate si aduceti in completarea alimentatiei sanatoase minerale si vitamine. Nu neglijati activitatile fizice si odihna.

In cazul in care ati urmat un tratament chirurgical pentru tratarea obezitatii si doriti o a doua opinie medicala, Centrul Medical Anadolu ofera pachete de evaluari medicale amanuntite care includ teste biochimice, teste de lipide in sange, check-up vitamine si minerale. O examinare amanuntita va va permite sa tineti sub control orice posibila complicatie post-operatorie, oferindu-va mai multe oportunitati de a evita consecintele acestora.

Website: www.anadolumedicalcenter.ro
E-mail: [email protected]
Telefon: 0799.499.911


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.