Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tendinita

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2011

Generalitati

Sus
Tendinita

Tendinita reprezinta inflamatia sau iritatia unui tendon - un fascicul fibros gros care ataseaza muschii de oase. Afectiunea provoaca durere si sensibilitate a articulatiei si, desi poate sa se manifeste la nivelul oricarui tendon al corpului, boala afecteaza cel mai frecvent umerii, coatele, incheieturile si calcaiele.

Denumiri comune ale unor diferite forme de tendinite (in functie de localizarea acesteia) sunt:
- cotul jucatorului de tenis
- cotul jucatorului de golf
- umarul inotatorului

Daca tendinita este severa si presupune ruptura de tendon ar putea fi necesara interventia chirurgicala. Totusi, cele mai multe cazuri de tendinita pot fi tratate cu succes cu odihna, antiinflamatoare si calmante.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cand trebuie sa se consulte medicul
  4. Cauze
  5. Factorii de risc
  6. Complicatii
  7. Teste si diagnostic
  8. Tratamente si medicamente
  9. Stil de viata si remedii la domiciliu
  10. Prevenire
  11. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Semnele si simptomele de tendinita se manifesta local, in zona tendonului afectat si de obicei includ:
- durere surda
- sensibiliate
- usoara inflamatie.

Cand trebuie sa se consulte medicul

Sus

Cele mai multe cazuri de tendinita raspund pozitiv la masurile de auto-ingrijire. Medicul se va consulta atunci cand semnele si simptomele persista si interfera cu desfasurarea normala a activitatii, timp de mai multe zile.

Cauze

Sus

Desi tendinita poate fi cauzata de o leziune aparuta brusc, afectiunea apare, in cele mai multe dintre cazuri ca urmare a miscarii excesive si repetate a unei articulatii, o perioada indelungata de timp. In cele mai multe cazuri, oamenii dezvolta tendinita intrucat locurile lor de munca sau hobbyurile presupun miscari repetitive care afecteaza tendoanele implicate in desfasurarea sarcinilor.

Factorii de risc

Sus

Factorii care ar putea duce la aparitia tendinitei includ varsta, conditiile particulare de munca (in special cele care implica anumite miscari sau actiuni fizice) sau sportul.

1. Varsta - pe masura ce oamenii imbatranesc tendoanele lor devin mai putin flexibile, fiind predispuse mai usor la leziuni.

2. Ocupatia - tendinita este mai des intalnita la persoanele a caror locuri de munca implica:
- miscari repetitive
- pozitii incomode
- intinderi frecvente
- vibratii
- eforturi energice.

3. Sportul - Persoanele care practica anumite sporturi ce presupun miscari repetitive, au mai multe sanse de a dezvolta tendinita. Printre acestea s-ar putea enumera:
- baseball
- baschet
- bowling
- golf
- atletism
- innot
- tenis.

Complicatii

Sus

Fara un tratament adecvat, tendinita poate creste riscul aparitiei unei rupturi de tendon, situatie grava care poate necesita tratament chirurgical.

Teste si diagnostic

Sus

Tendinita poate fi diagnosticata, de obicei, in timpul unui examen fizic. Medicul poate solicita radiografia sau alte teste imagistice pentru a exclude alte conditi care ar putea fi cauza unora dintre simptome.

Tratamente si medicamente

Sus

Obiectivul tratamentelor pentru tendinita este calmarea durerii si reducerea inflamatiei. De cele mai multe ori, tratamentul la domiciliu (care include odihna, comprese cu gheata si antialgice) poate fi suficient. Alte tratamente pentru tendinita includ:
- medicamente - Uneori medicul poate injecta un preparat cu corticosteroid in jurul tendonului pentru a ameliora tendinita. Injectiile cu cortizon reduc inflamatia si contribuie la calmarea durerii. Cu toate acestea, injectiile repetate pot slabi tendonul crescand riscul ruperii acestuia.
- terapie - ar putea fi benefic un program de exercitii specifice destinate sa intinda si sa consolideze muschiul la care este legat tendonul afectat.
- chirurgie - in functie de gravitatea leziunii, poate fi necesar tratamentul chirurgical.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Sus

Pentru a trata la domiciliu tendinita trebuie sa se ia urmatoarele masuri pentru articulatia al carei tendon este afectat:
- protectie - Se va imobiliza zona afectata pentru a se incuraja vindecarea si pentru a fi protejata de alte leziuni. Posibil sa fie nevoie ca articulatia sa fie imobilizata cu bandaj elastic, curele, atele, carje sau bastoane.
- odihna - Se vor evita activitatile care amplifica durerea sau inflamatia. Odihna este esentiala pentru vindecarea tesuturilor, insa aar acest lucru inseamna repaus complet. Se pot face diverse miscari si exercitii care nu implica tendonul vatamat. Inotul si exercitiile fizice in apa pot fi bine tolerate.
- comprese cu gheata - Pentru reducerea spasmelor, durerilor musculare si a umflaturilor, se aplica gheata pe zona afectata, timp de 20 de minute, de mai multe ori pe zi. Impachetarile cu gheata, masajul cu gheata sau baile reci pot fi de ajutor. Pentru un masaj cu gheata se va ingheta o ceasca de plastic plina cu apa, iar aceasta se va aplica direct pe piele.
- compresie - Deoarece inflamatia poate duce la pierderea flexibilitatii articulatiei, se va comprima zona pana cand umflatura va ceda (indicate ar fi bandajele elastice).
- ridicarea articulatiei - Daca tendinita afecteaza genunchiul, se va ridica piciorul afectat mai sus de nivelul inimii pentru a se diminua inflamatia de la nivelul acestuia. Desi odihna este foarte importanta pentru tratarea tendinitei, inactivitatea prelungita poate determina rigiditatea articulatiei. Dupa cateva zile de odihna completa se vor face usor, miscari pentru a mentine flexibilitatea articulatiei in limitel normale. De asemenea, pot fi utile si antiinflamatoarele nesteroidiene cum ar fi aspirina si ibuprofenul sau alte produse care contin acetaminofen, in incercarea de a reduce disconfortul asociat cu tendinita.

Prevenire

Sus

Pentru a preveni aparitia tendinitei, se va tine cont de urmatoarele sfaturi:
- micsorarea ritmului - se vor evita activitatile care actioneaza in mod excesiv tendoanele, in special, perioade prelungite. Daca intervine durerea in timpul unei miscari speciale, se va opri activitatea si se va odihni articulatia.
- inlocuirea miscarilor care provoaca disconfort - daca un anumit tip de activitate sau miscare declanseaza durere, se va incerca inlocuirea sa cu altul. Pot fi necesare recomandarile unui specialist atunci cand se incepe un nou sport sau se folosesc diferite echipamente pentru realizarea unor exercitii.
- stretching inainte de activitate fizica - inainte de a incepe o activitate fizica articulatiile se vor intinde, in scopul maximizarii flexibilitatii acestora. Astfel pot fi prevenite traumele repetitive. Stretchingul se va continua si dupa incetarea activitatii fizice.
- ergonomia corecta la locul de munca - este esential ca amenajarea spatiului de lucru sa ofere o pozitie corecta la locul de munca, iar tendoanele sa nu fie suprasolicitate incontinuu.
- tonifierea muschilor - consolidarea muschilor cei mai solicitati intr-un anumit tip de miscare sau sport este esentiala pentru a rezista mai bine la stres si suprasolicitare.


Medici specialisti Ortopedie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate