Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Solutii eficiente pentru regenerarea cartilajului articular

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2025
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce este cartilajul articular?

Sus
Solutii eficiente pentru regenerarea cartilajului articular

Cartilajul articular este cel care acopera capetele osoase ce formeaza o articulatie asigurand o suprafata fina care nu e supusa la frictiune.

Acest cartilaj este mai gros in zonele unde se pune presiune mai mare si este rezistent la agresiunile ce pot aparea. Este lipsit de inervatie, deci nu poate provoca durere.

Intrucat este lipsit de vascularizatie, nu se poate regenera sau cicatriza pe cont propriu.

Cuprins articol

  1. Ce este cartilajul articular?
  2. Cum apar leziunile cartilajelor?
  3. Diagnostic si simptome
  4. Tratament
  5. Suplimente alimentare
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cum apar leziunile cartilajelor?

Sus

Leziunile de la nivelul cartilajului articular apar, de exemplu, frecvent in zona genunchiului.

Aceste leziuni pot fi limitate la nivelul cartilajului sau pot implica si osul subcondral. Ele pot aparea alaturi de alte leziuni, cum ar fi leziunile ligamentare sau rupturile de menisc.

Regenerarea cartilajului articular reprezinta o provocare majora in medicina, lucru datorat capacitatii limitate de auto-reparare a acestuia.

Cu toate acestea, cercetarile din ultimii ani au indentificat si evidentiat mai multe solutii eficiente pentru acest tip de tesut.

Diagnostic si simptome

Sus

Identificarea unei leziuni de cartilaj timpurii este esentiala pentru prevenirea deteriorarii progresive a articulatiei.

Printre simptomele cu care pacientii se pot prezenta se numara durerea articulara, rigiditatea articulara, scaderea amplitudinii de miscare sau senzatia de prindere in articulatie.

De asemnea, pot aparea crepitatiile, adica zgomotele articulare provocate la miscarea acesteia.

De asemnea, se utilizeaza imagistica medicala compusa din radiografii, rezonanta magnetica nucleara sau tomografia computerizata.

Dintre acestea, cea mai buna metoda de evaluare este rezonanta magnetica nucleara.

Prin intermediul acestei investigatii se evidentiaza cu acuratete mare localizarea si dimensiunea leziunilor.

Totodata, se poate executa o artoscopie care permite vizualizarea directa a leziunilor de cartilaj, dar si initierea tratamentului.

Tratament

Sus

Tratamentul ales depinde de gradul leziunii si de severitatea simptomelor si poate include, atat odihna si fizioterapie, cat si interventii chirurgicale.

Acestea din urma fiind singurele care pot reface cu adevarat cartilajul articular.

Tehnicile chirurgicale pot fi paliative, reparatorii sau restaurative.

Cele paliative se refera la debridarea artoscopica, cele reparatorii la microfractura si cele restaurative la implantarea de controcite autologe sau la grefele osteocondrale.

Aceste metode chirurgicale sunt metode avansate de tratament si uneori greu accesibile in tara noastra.

Microfracturile constau in producerea de mici perforatii in osul subcondral, pentru a stimula producerea de celule stem din maduva osoasa. Aceste celule contribuie la formarea unui nou cartilaj.

Tehnica restaurativa de implantare de condrocite autologe implica utilizarea propriilor celule ale organismului. Are loc izolarea condrocitelor din cartilaj, care, dupa prelevare, vor fi implantate la nivelul defectului, printr-o noua interventie chirurgicala.

Grefele osteocondrale se refera la o procedura prin care se preleveaza unul sau mai multi cilindri osteocondrali dintr-o zona donatoare, mai putin solicitata, care se vor implanta la nivelul zonei cu defect.

Desi aceste tehnici chirurgicale au un protocol bine stabilit, comportamentul cartilajului transplantat si al cilindrilor osteocondrali utilizati in transplant ramane in continuare insuficient cunoscut.

Totusi, devine din ce in ce mai evident faptul ca acesti factori joaca un rol crucial in determinarea succesului biologic si functional al transplantului.

Suplimente alimentare

Sus

Exista o serie de suplimente alimentare foarte populare cand vine vorba de sanatatea articulara.

Condroitina si glucozamina sunt suplimente alimentare foarte frecvent utilizate pentru sanatatea cartilajului, in special in tratamentul artrozei.

Condroitina, cunoscuta si sub numele de sulfat de condroitina este o componenta ce se gaseste in cartilajul articular al omului in mod normal.

Atat singura, cat si in combinatie cu glucozamina, a fost intens studiata in vederea obtinerii de informatii care sa le demonstreze eficacitatea.

Totusi, in urma unui studiu clinic numit "Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial" desfasurat pe o perioada de sase luni, eficacitatea utilizarii lor a fost demontata.

In cadrul studiului au fost demonstrate totusi beneficii semnificative in cazul pacientilor cu dureri severe.

Exista o serie de studii care au sugerat ca sulfatul de condroitina actioneaza ca un substrat necesar pentru structura matricei osoase si articulare, contribuind astfel la mentinerea integritatii cartilajului.

Beneficiul dat de utilizarea acestui supliment a fost observat deseori dupa 2-6 luni de administrare.

In cazul sulfatului de condroitina trebuie subliniat faptul ca pot exista o serie de reactii adverse precum cele de natura gastrointestinala, incluzand aici greata si discondorul abdominal.

Totusi, sulfatul de condroitina este, in general, bine tolerat.

Glucozamina este un precursor pentru sinteza glicozaminoglicanilor, componente structurale ale cartilajului articular.

Astfel, glucozamina contribuie si ea la mentinerea rezistentei acestuia.

Un aspect important de retinut si in cazul glucozaminei ar fi timpul necesar de tratament pentru a observa aparitia efectelor.

Asadar, majoritatea studilor au evidentiat faptul ca sunt necesar cel putin opt saptamani de tratament pentru a observa beneficii.

Spre desebire de alte medicamente, au existat studii care au demonstrat ca glucozamina poate avea un efect direct asupra progresiei artrozei, incetinind ingustarea spatiului articular in timp.

Concluzie

Sus

Regenerarea cartilajului articular reprezina inca o provocare chiar si cu progresul medicinei moderne.

Tratamentele disponibile la ora actuala variaza in functie de severitatea leziunii si a cartilajului afectat. Interventia chirurgicala este deseori necesara, mai ales atunci cand leziunile sunt severe si nu raspund la tratamentul conservator, precum cel de fizioterapie.

Acestea includ tehnici complexe, precum microfracturarea, transplantul de cartilaj sau diverse tehnici care utilizeaza materiale biologice sau sintetice de inlocuire.

De asemenea, artroscopia poate fi si ea utila si utilizata atat in depistarea leziunii, cat si in tratarea ei.

Suplimentele alimentare ce contin glucozamina si condroitina sunt cele mai studiate si utilizate, avand efecte benefice asupra integritatii cartilajului.

Totusi, de retinut ca eficacitatea acestor suplimente variaza in functie de fiecare persoana in parte, iar recomandarile trebuie facute de catre un medic si adaptate individual.

Bibliografie
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3171543/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8488240/
https://www.hss.edu/condition-list_cartilage-repair.asp#:~:text=Cartilage%20regeneration%20typically%20requires%20some,fetus%20growing%20inside%20the%20womb.
https://med.stanford.edu/news/all-news/2020/08/Researchers-find-method-to-regrow-cartilage-in-the-joints.html


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
  • Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate