Picioare sau glezne umflate? Care ar putea fi cauzele?
Generalitati
SusExista mai multe cauze potentiale ale picioarelor si gleznelor umflate. Unele dintre cauze, precum statul in picioare sau mersul pe jos pentru perioade lungi de timp, sunt normale si, in general, inofensive. Cu toate acestea, umflarea brusca sau cronica la nivelul picioarelor si gleznelor ar putea indica o afectiune medicala de baza.
Afla care sunt cele mai frecvente cauze care stau la baza picioarelor sau gleznelor umflate, precum si unele dintre optiunile de tratament disponibile.
Cuprins articol
Leziunile suferite la nivelul picioarelor sau gleznelor
SusO vatamare a piciorului sau a gleznei poate provoca umflarea acestora. Asadar, una dintre cele mai frecvente astfel de cauze este luxatia de glezna. Aceasta situatie poate sa apara ca urmare a unei simple greseli, in urma unui efort prelungit sau a unei accidentari sportive. Simptomele sunt neplacute si includ durerea si impotenta functionala, existand dificultati de mers.
Tratamentul caracteristic pentru leziunile suferite la nivelul picioarelor sau gleznelor este realizat din mai multe componente. Aceste componente sunt odihna, gheata, compresia si ridicarea. Odihna piciorului afectat ajuta la prevenirea deteriorarilor ulterioare, iar aplicarea locala a ghetii poate reduce durerea si inflamatia.
Totusi, gheata trebuie invelita intr-un prosop inainte de a fi aplicata pe piele, iar durata aplicarii trebuie sa fie de aproximativ 10-20 de minute, de trei sau mai multe ori pe zi. Purtarea unui bandaj compresiv poate reduce, de asemenea, durerea, iar ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii va ajuta la reducerea umflaturii.
Infectiile
SusO infectie localizata la nivelul picioarelor sau gleznelor poate cauza umflarea acestor regiuni. Persoanele care au diabet au un risc crescut de a dezvolta infectii ale membrelor inferioare. Prin urmare, ar trebui sa-si inspecteze regulat membrele pentru a observa existenta vanatailor, taieturilor sau excoriatiilor.
Conform expertilor din domeniul medical, persoanele care au diabet si infectii netratate la nivelul picioarelor ar putea dezvolta gangrena. Aceasta se caracterizeaza prin decesul celulelor ca urmare a unor infectii severe sau a unui aport redus de sange.
Tratamentul infectiilor asociate picioarelor depinde de gravitate si cauze. In cele mai multe cazuri, infectiile sunt provocate de bacterii, iar medicii vor prescrie antibiotice. Daca infectia s-a soldat cu gangrena, persoana in cauza poate necesita o interventie chirurgicala pentru indepartarea zonelor deteriorate.
Limfedemul
SusLimfedemul reprezinta o afectiune in care umflarea membrelor este cauzata de o acumulare de lichid. Limfedemul apare atunci cand ganglionii limfatici ai unei persoane se deterioreaza sau lipsesc din cauza unei eliminari chirurgicale.
Ganglionii limfatici sunt glande care alcatuiesc o parte din sistemul imunitar al organismului. Ei sunt responsabili si ajuta la eliminarea lichidelor din diferite parti ale corpului. Asadar, daca ganglionii limfatici din pelvis sunt deteriorati sau absenti, acest lucru poate determina acumularea de lichide de la nivelul picioarelor. In plus, o persoana care are limfedem poate avea o senzatie de greutate sau umflatura la nivelul picioarelor sau a altor parti ale corpului.
Conform specialistilor, unele optiuni de tratament pentru limfedem includ:
• Bandajarea piciorului afectat;
• Purtarea de ciorapi compresivi;
• Masarea ganglionilor limfatici pentru a incuraja drenajul;
• Efectuarea de exercitii fizice usoare;
• Ingrijirea si igiena pielii pentru a reduce sansele de infectie.
Insuficienta venoasa
SusVenele de la nivelul picioarelor unei persoane contin valve speciale care impiedica sangele sa curga inapoi. Insuficienta venoasa este o afectiune in care aceste valve nu mai functioneaza corect. Drept urmare, venele nu mai transporta cantitati adecvate de sange de la picioare catre inima, iar sangele va deveni captiv printre tesuturile moi ale picioarelor si gleznelor. In plus, persoanele cu insuficienta venoasa pot experimenta ulceratii ale pielii, modificari de culoare la nivelul membrelor, dar si infectii.
Tratamentul insuficientei venoase implica restabilirea circulatiei optime la nivelul picioarelor. Astfel, specialistii recomanda ca oamenii sa nu isi mai incruciseze picioarele atunci cand stau jos. De asemenea, picioarele trebuie ridicate deasupra nivelului inimii atunci cand se sta in pat.
Exercitiile fizice regulate si purtarea de ciorapi compresivi sunt alte metode ce pot fi de ajutor. Totusi, medicii pot prescrie si medicamente pentru insuficienta venoasa, dar acestea depind de gravitatea afectiunii si de starea generala a persoanei in cauza.
Cheagurile de sange
SusUn cheag de sange situat la nivelul membrelor inferioare ar putea provoca umflarea gleznelor si picioarelor unei persoane. Totusi, este important de stiut ca aceste cheaguri tind sa se dezvolte doar la nivelul unui membru. In plus, exista doua tipuri principale de cheaguri de sange: tromboza venoasa superficiala si tromboza venoasa profunda.
Oamenii ar trebui sa solicite ajutor medical atunci cand observa urmatoarele manifestari:
• Durere si edem la nivelul unui picior;
• Senzatie de greutate la nivelul piciorului afectat;
• Zone de roseata si caldura la nivelul gambei;
• Schimbarea culorii piciorului.
Ajutorul medical este necesar, deoarece cheagul de sange ar putea calatori spre inima, creier sau plamani, iar acest lucru poate pune viata in pericol daca este lasat netratat. De obicei, persoanele cu astfel de probleme primesc medicamente anticoagulante.
Bolile hepatice
SusFicatul produce albumina, adica o proteina care impiedica scurgerea de lichid din vasele de sange catre tesuturile din jur. Un ficat bolnav nu produce suficienta albumina, astfel incat bolile hepatice pot provoca acumulari de lichide la nivelul picioarelor si gleznelor.
Majoritatea persoanelor care au boli hepatice nu prezinta simptome decat dupa ce au dezvoltat leziuni severe ale ficatului sau ciroza. Singurul remediu pentru ciroza hepatica este transplantul de ficat. Cu toate acestea, anumite tratamente pot ajuta la prevenirea complicatiilor si la diminuarea simptomelor neplacute.
Persoanele care se confrunta cu picioare umflate pot avea nevoie sa-si reduca aportul alimentar de sare, deoarece acest lucru poate atenua retentia de lichide.
Bolile renale
SusRolul principal al rinichilor este de a regla cantitatea de apa din organism si de a echilibra nivelurile de sare si de alte minerale din sange. Rinichii ce sunt grav deteriorati nu mai sunt capabili sa filtreze sangele in mod eficient si sa excrete lichidele si produsele reziduale prin urina. Acest lucru poate duce la acumularea de lichide si alte deseuri in interiorul corpului, inclusiv la nivelul picioarelor si gleznelor.
Tratamentul bolilor renale depinde de cauzele ce stau la baza acestora. Unele cauze, cum ar fi infectiile de tract urinar si pietrele la rinichi, raspund bine la tratament. Totusi, bolile renale pot sa apara ca urmare a altor afectiuni subiacente, precum diabetul sau hipertensiunea arteriala. In astfel de cazuri, medicii vor prescrie medicamente pentru gestionarea acestor afectiuni.
In unele cazuri, boala renala cronica poate progresa pana la insuficienta renala. In aceasta etapa, persoanele bolnave vor necesita dializa sau transplant de rinichi.
Efectele secundare ale medicamentelor
SusIn unele cazuri, medicamentele pot determina umflarea gleznelor sau picioarelor. Cateva exemple de astfel de medicamente sunt hormonii (estrogenul), steroizii, antiinflamatoarele nesteroidiene, antidepresivele, medicamentele pentru diabet si blocantele canalelor de calciu.
Daca o persoana are efecte secundare in urma tratamentelor avute ar trebui sa discute cat mai rapid cu medicul. Acesta poate sugera scaderea dozei de medicamente sau poate recomanda un alt tratament. In orice caz, oamenii nu ar trebui sa inceteze sa isi ia medicamentele fara aprobarea in prealabil a medicului.
Sarcina
SusAtunci cand o femeie este insarcinata, este normal ca gleznele si picioarele sa i se umfle. Acest edem poate fi mai grav daca femeia insarcinata sta in picioare pe parcursul zilei. Cu toate acestea, umflarea brusca sau severa a picioarelor poate fi un semn de preeclampsie. Preeclampsia este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala in timpul sarcinii si care poate ameninta siguranta mamei si a fatului.
Alte semne si simptome potentiale ale preeclampsiei sunt edemul fetei si al mainilor, tulburarile de vedere, durerile de cap, urinarile rare, durerile abdominale si greturile si varsaturile.
Preeclampsia dispare dupa nastere, dar femeile ar trebui sa discute cat mai rapid cu medicul daca experimenteaza simptomele enumerate, acesta putand sa stabileasca cele mai bune modalitati de a face fata.
Bibliografia:
10 signs you may have kidney disease. (n.d.). kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease
Diabetes and foot problems. (2017). niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/foot-problems
Deep vein thrombosis. (2019). nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/blood-and-lymph/deep-vein-thrombosis
How your kidneys work. (n.d.). kidney.org/kidneydisease/howkidneyswrk
Overview: Cirrhosis. (2017). nhs.uk/conditions/cirrhosis/
Reducing your risk of lymphedema of the legs. (2018). mskcc.org/cancer-care/patient-education/reducing-risk-lymphedema
Rest, ice, compression, and elevation (RICE). (2018). uofmhealth.org/health-library/tw4354spec
Symptoms. Cirrhosis. (2017). nhs.uk/conditions/cirrhosis/symptoms/
Treatment for chronic venous insufficiency (CVI). (n.d.). https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/chronic-venous-insufficiency
What are the symptoms of preeclampsia, eclampsia, & HELLP syndrome? (2017). nichd.nih.gov/health/topics/preeclampsia/conditioninfo/symptoms
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Periuta de dinti manuala sau electrica, pe care sa o alegeti
- Limfom sau mielom? Afla care sunt diferentele
- Periuta de dinti electrica sau manuala? Pe care sa o alegi?
- Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale
- 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului
- Metode simple de a scapa de picioarele umflate
- Cum gasim incaltamintea adecvata pentru afectiunile picioarelor?
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- Gambe si picioare umflate pe timpul verii? Afla cauzele posibile