Hemartroza, sangerarea articulatiei
Ce este hemartroza
SusHemartroza apare atunci cand ceva cauzeaza o sangerare ce strabate membrana sinoviala si ajunge in cavitatea articulara, unde se acumuleaza sangele. Desi poate afecta orice articulatie, sediile ce dezvolta mai frecvent hemartroza sunt genunchii, coatele, soldurile si umerii.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusHemartroza este termenul medical ce descrie sangerarea ce apare in interiorul unei articulatii. Articulatiile sunt locul de intalnire a doua oase, fiind alcatuita din mai multe structuri. In interiorul articulatiei se pot acumula fluide, inclusiv sange.
O structura importanta a oricarei articulatii este membrana sinoviala, o lama fina de tesut care asigura protectia oaselor din articulatie.
Cauzele hemartrozei sunt multiple si necesita investigatii si diagnostic de specialitate.
Prevalenta
SusHemartroza este frecventa la anumite categorii de pacienti, insa incidenta ei exacta nu este cunoscuta. Pacientii cu anumite boli de fond dezvolta mai des hemartroza:
• Hemofilie: pana la 50% dintre pacientii cu hemofilie dezvolta hemartroza cel putin o data in viata
• Deficit de vitamina K
• Unele tipuri de artrita, in special de la nivelul genunchiului
• Unele forme de cancer
• Bolile hepatice
In plus fata de acestea, hemartroza poate aparea la orice persoana in urma unui traumatism.
Semne si simptome
SusIn functie de cantitatea de sange acumulata si leziunile asociate, hemartroza va da un tablou clinic divers.
De regula simptomele incep imediat dupa formarea unei colectii sanguine intraarticulare, insa uneori acestea apar la distanta, in hemoragiile mici ce se acumuleaza in timp.
Cele mai comune semne si simptome ale hemartrozei includ:
• Tumefiere si inflamatie a unei articulatii
• Durere
• Dificultati de miscare a articulatiei
• Durere la aplicarea de presiune
• Echimoza sau discoloratie
• Senzatia de caldura locala
Cauze
SusCele mai comune cauze ale hemartrozei sunt:
• Patologiile de coagulare: hemofilia este principalul reprezentant
• Traumatisme prin cadere de la inaltime, accidente rutiere, traumatisme sportive
• Efect advers al medicatiei anticoagulante
• Bolile autoimune
• Anumite infectii complicate cu lezarea membranei sinoviale
Hemartroza poate aparea si ca o complicatie a interventiilor chirurgicale articulare, in special cele asupra genunchiului: artroplastia, artroscopia, inlocuirea partiala de genunchi, osteotomia etc.
Diagnostic
SusFiind o patologie articulara, medicii din mai multe specializari se pot ocupa de diagnosticul hemartrozei: medicul ortoped, medicul de familie, medicul radiolog.
Examenul obiectiv este primul pas in procesul de diagnostic: medicul va inspecta articulatia afectata si o va palpa, intrebandu-va despre simptome si modul de aparitie a acestora.
Acesta va testa si capacitatea de miscare a articulatiei si va urmari aparitia semnelor de inflamatie si a durerii.
Un test imagistic va fi ulterior suficient pentru a confirma diagnosticul, de regula folosindu-se ecografia sau radiografia. Pentru a identifica si cauza sau in situatiile de diagnostic incert, teste imagistice precum RMN sau CT pot fi de asemenea utilizate.
In cazul suspicionarii unei infectii, medicul va lua si o proba de sange intraarticular pentru analiza de laborator, proces numit artrocenteza.
Hemartroza trebuie diferentiata de multiple alte cauze de inflamatie articulara.
Diagnostic diferential
Principala afectiune cu care se face diagnosticul diferential al hemartrozei este colectia articulara.
Colectia articulara reprezinta acumularea unui fluid ce nu este sange, fiind de regula expresia unei infectii sau unei patologii reumatologice.
Pentru a diferentia sangele de alt lichid se face artrocenteza: sub control ecografic este introdus un ac de seringa in cavitatea articulara, este aspirat putin lichid si ulterior analizat in laborator.
Lichidul poate fi de tip exudat, transudat, limfa, sange si ofera astfel informatii pretioase pentru diagnosticul cauzei.
Tratament
SusMedicul va trata cauza hemoragiei precum si simptomele actuale. Identificarea cauzei si oprirea hemoragiei active sunt importante intotdeauna. Tratamentul necesar fiecarui pacient este ales in functie de cauza hemartrozei si severitatea acesteia.
Astfel pentru pacientii cu boli de fond cauzatoare, hemartroza va fi tratata prin gestionarea mai buna a patologiei preexistente.
In cazurile severe poate fi nevoie chiar de transfuzii sanguine. Pentru cazurile mai usoare medicii recomanda tinerea sub supraveghere, repausul si tratamentul local al articulatiei.
Pacientii pot aplica acasa metoda ,,RICE’’ ce cuprinde 4 pasi simpli:
- Repaus: nu sustineti greutatea cu membrul afectat, stati intins in pat pe cat posibil
- Gheata: aplicati gheata zilnic pe articulatia inflamata
- Compresiune: puteti inveli articulatia in materiale compresive, insa evitati strangerea exagerata
- Elevare: ridicati membrul afectat deasupra nivelului inimii
In unele cazuri se poate face artrocenteza de evacuare a sangelui acumulat. Tratamentul local recomandat este cel cu crema sau solutii antitrombotice, antiinflamatoare si analgezice.
Discutati cu medicul despre antialgicele cu administrare orala inainte sa le luati, intrucat acestea pot inrautati hemartroza.
Prognostic si recuperare
SusVindecarea hemartrozei variaza foarte mult din punct de vedere al timpului.
Cauzele traumatice permit o vindecare mai rapida, in timp ce bolile de sange evolueaza de regula cu hemartroze dificile si recurente. Uneori hemartroza poate disparea in cateva zile cu un tratament usor, insa in alte situatii aceasta dureaza cateva saptamani.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre activitatile pe care le puteti face pe perioada recuperarii. Se prefera repausul cel putin in primele zile sau pana cand incepeti sa observati retragerea colectiei si ameliorarea simptomelor.
Cand ar trebui sa mergeti la medic?
SusMergeti la medicul dumneavoastra imediat ce observati o tumefiere la nivelul articulatiei, in special daca sunteti diagnosticat cu o boala de sange. Daca ati experimentat un traumatism mergeti intotdeauna la camera de urgenta, intrucat hemartroza ar putea ascunde probleme mai grave ale articulatiei, oaselor, vaselor de sange sau nervilor implicati.
Concluzie
SusHemartroza este acumularea de sange in cavitatea articulara fie in urma unui traumatism, fie in urma unei boli ce afecteaza coagularea sangelui. Diagnosticul de specialitate si tratamentul sunt importante pentru o recuperare cat mai eficienta. Pentru a spori vindecarea, aplicati metoda RICE de ingrijire a articulatiei afectate si respectati indicatiile medicului.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24225-hemarthrosis-joint-bleeding
https://www.healthline.com/health/hemarthrosis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR