Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fractura de bazin - diagnostic, tratament si complicatii

Actualizat la data de: 20 Martie 2024

Fractura de bazin

Sus
Fractura de bazin - diagnostic, tratament si complicatii

Fractura de bazin apare atunci cand unul sau mai multe oase pelviene sufera o fractura. Pelvisul sau bazinul este regiunea ce separa abdomenul de membrele inferioare si contine organe reproducatoare, urologice si digestive inferioare.

Fracturile bazinului pot fi minore sau severe.

Cuprins articol

  1. Fractura de bazin
  2. Oasele bazinului
  3. Tipuri de fracturi
  4. Prevalenta
  5. Semne si simptome
  6. Cauze
  7. Metode de diagnostic
  8. Tratament
  9. Preventie
  10. Prognostic
  11. Riscuri si complicatii
  12. Cand ar trebui sa mergeti la medic
  13. Concluzie
  14. Citeste pe aceeasi tema

Oasele bazinului

Sus

Oasele ce formeaza bazinul sau pelvisul sunt:
- Osul sacru, un os triunghiular situat la baza coloanei vertebrale, in portiunea posterioara a bazinului
- Coccisul

Cele doua oase coxale ce alcatuiesc soldurile. Fiecare os coxal este format la randul lui din 3 oase sudate: ilion, ischion si pubis.
Impreuna, acestea formeaza inelul pelvic sau bazinul. Desi bazinul este dur si stabil, numeroase fracturi pot aparea la acest nivel, afectand organele din interior.

Tipuri de fracturi

Sus

De vreme ce pelvisul este format din oase multiple, exista mai multe tipuri de fracturi.

In functie de mecanismul de producere si severitatea fracturii, acestea pot fi:
Fracturi inchise sau deschise. Fractura inchisa apare atunci cand osul nu strabate tesuturile superficiale, iar in fractura deschisa, osul implicat strapunge muschiul tesutul subcutanat si pielea supraiacente.
Fracturi complete. Osul se rupe complet, fragmentandu-se in cel putin doua portiuni separate
Fracturile cu deplasare. Cel putin unul dintre fragmentele osoase se deplaseaza de la locul sau natural
Fracturile partiale. Exista o fisura in os, insa cele doua fragmente nu sunt complet separate
Fracturile de compresiune sau de stres. Osul are o ,"crapatura" ce necesita umplere

Prevalenta

Sus

Fracturile de bazin pot afecta oe oricine, insa nu sunt foarte frecvente. Ele reprezinta 3% din totalul fracturilor la adult. Fracturile usoare-moderate sunt mai frecvente in randul pacientilor varstnici, cu slabiciune osoasa din cauza unor afectiuni precum osteoporoza. Fracturile severe survin in cadrul unor politraumatisme, la pacientii tineri.

Semne si simptome

Sus

Simptomele unei fracturi de bazin depind de locul acesteia si de severitatea fracturii. Majoritatea dau insa unele simptome comune precum:
Durere in regiunea inghinala, a soldului si/sau in regiunea lombara
Durere mai intensa in timpul mersului
Amortire si parestezii la nivel inghinal si la membrele inferioare
Durere abdominala inferioara
Dificultati de mictiune
Dificultati sau imposibilitatea de a merge

Cauze

Sus

Exista cateva situatii ce induc frecvent fracturi pelviene.

Acestea includ:
Evenimentele cu impact mare. Majoritatea fracturilor pelviene sunt cauzate de evenimente puternice precum accidentul rutier sau cazatura de la inaltime mare.
Boli ce evolueaza cu fragilitate osoasa. Osteoporoza este cea mai comuna astfel de boala, iar pacientii cu osteoporoza vor avea fracturi in situatii minore, in care nu apar fracturi in mod normal.
Activitati atletice. Desi se intampla rar, sportivii pot experimenta fracturi de bazin in timpul unui efort intens.

Metode de diagnostic

Sus

Toate fracturile ce survin la nivelul bazinului necesita diagnostic clinic si paraclinic, prin examinari imagistice specifice. Radiografia osoasa este testul cel mai des folosit de catre medici in procesul de diagnostic.

Alte teste imagistice sunt CT-ul si RMN-ul, utilizate in anumite cazuri in care fractura este complexa, sunt lezate si organele pelvine sau diagnosticul este incert in urma radiografiei.

Tratament

Sus

Tratamentul fracturii pelvine depinde de cativa factori precum tipul fracturii, starea generala a pacientului si oasele implicate. Cele doua categorii mari de tratament includ tratamentul chirurgical si tratamentul nechirurgical, numit si tratament ortopedic.

Tratamentul ortopedic se indica in fracturile minore, fara deplasare si fara lezarea organelor din jur. Acesta include odihna, tratament medicamentos si dispositive de imobilizare si de mers. Acestea pot include carje, mergator, aparat gipsat, centuri de imobilizare, iar pacientul le va utiliza pe toata perioada vindecarii osului.

Tratamentul chirurgical se adreseaza fracturilor instabile, mai complicate si mai severe. Medicul ortoped va alege optiunea optima de interventie chirurgicala necesara.

Vindecarea unor astfel de fracturi dureaza intre 8 si 12 saptamani, insa fracturile severe, cu multe fragmente osoase, pot avea nevoie de mai mult timp.

Preventie

Sus

In functie de varsta si stilul de viata, exista cateva lucruri pe care le puteti incerca pentru a preveni fracturile de bazin.

Acestea includ:
Utilizarea unui dispozitiv de mers, precum bastonul sau cadrul de mers, pentru a evita cazaturile. Pacientii varstnici pot avea fracturi pelvine in urma unor cazaturi usoare, in casa.
Conduceti cu grija. Conducerea preventiva si evitarea situatiilor periculoase va pot salva viata, in plus fata de preventia fracturilor din cauza impactului puternic.
Incalziti-va si intindeti-va inainte si dupa orice antrenament, in special atunci cand este un sport nou, pe care nu l-ati mai practicat.
Ramaneti activ constant, indiferent de varsta, pentru a evita fragilitatea osoasa.

Prognostic

Sus

Prognosticul unei fracturi pelvine depinde de severitatea acesteia si de starea generala de sanatate a pacientului.

Fracturile stabile, usoare, se pot vindeca in lipsa tratamentului chirurgical si fara sa existe complicatii pe termen lung, insa recuperarea ramane indelungata.

Pacientii cu fracturi pelvine instabile, cauzate de evenimente cu impact puternic, au mai frecvent complicatii post-operatorii sau chiar complicatii imediate, dupa producerea accidentului. Daca se pot controla toate leziunile asociate, fracturile pelvine se pot vindeca de asemenea, prognosticul avand sanse sa fie bun.

Aceste fracturi instabile pot fi insa amenintatoare de viata, din cauza organelor, a nervilor si a vaselor mari de sange ce se afla in bazin. O fractura complexa se poate solda cu insuficienta de organ, hemoragii masive, infectii severe.

Riscuri si complicatii

Sus

Fracturile minore nu dau complicatii. Fracturile complexe sunt insa mai susceptibile la complicatii iar cele mai multe tin de leziunile de organe pelvine.

Astfel, complicatiile posibile includ:
Durere inghinala cronica
Mobilitate anormala
Disfunctie sexuala
Tromboza venoasa profunda
Incontinenta vezicala si/sau anala

Exista cateva riscuri anestezice si operatorii, insa medicii chirurgi vor lua masuri de preventie a acestora inainte de interventie.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Sus

Daca experimentati orice fel de traumatism si aveti simptome ingrijoratoare, mergeti la medic. Daca aveti simptome precum durere pelvina, dificultati de mers sau de ridicare, mergeti la medic indiferent de relatia temporala cu un traumatism sau nu. Daca ati fost deja diagnosticat si tratat, dar simptomele reapar, consultati-va medicul ortoped.

Concluzie

Sus

Fracturile de bazin sunt fracturi relativ rare, insa pot fi severe si amenintatoare de viata. Intrucat oasele bazinului protejeaza multiple organe si vase de sange, acestea pot suferi semnificativ in urma unor fracturi pelvine. Tipul de fractura si severitatea ei dicteaza metoda de tratament (chirurgical sau ortopedic) si prognosticul pacientului. Nu ezitati sa mergeti la medic dupa orice traumatism ce implica bazinul.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22176-pelvic-fractures
https://ota.org/for-patients/find-info-body-part/3829


Medici specialisti Ortopedie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate