Factorii de risc pentru necroza avasculara
Ce este necroza avasculara?
SusNecroza avasculara sau osteonecroza este o boala care rezulta din cauza pierderii temporare sau permanente a aportului de sange la os. Cand vascularizatia (alimentarea cu sange) este intrerupta, tesutul osos moare si osul se distruge, in urma numeroaselor microfracturi care au loc la nivelul zonei afectate. Daca necroza avasculara are loc in apropierea unei articulatii, suprafata articulatiei va fi si ea lezata.
Un os rupt sau o articulatie dislocata poate intrerupe fluxul sanguin catre o sectiune a osului. Necroza avasculara este, de asemenea, asociata cu utilizarea pe termen lung si in doze mari a corticoterapiei si consumul excesiv de alcool.
Cuprins articol
- Ce este necroza avasculara?
- Semne si simptome
- Cauze
- Care sunt factorii de risc pentru necroza avasculara?
- Cum este diagnosticata necroza avasculara?
- Teste imagistice
- Cand este indicat sa mergi la medic/ cand este urgenta medicala
- Riscurile si complicatii
- Prognostic pentru necroza avasculara
- Medici care trateaza aceasta afectiune
- Tratament
- Preventie
- Concluzii
- Citeste pe aceeasi tema
Semne si simptome
SusMulte persoane nu prezinta simptome in stadiile incipiente ale necrozei avasculare. Pe masura ce starea se inrautateste, articulatia afectata incepe sa devina dureroasa atunci cand puneti greutate pe ea. in cele din urma, s-ar putea sa simti durerea chiar si atunci cand sunteti in repaus, intins.
Durerea poate fi usoara sau severa si de obicei se dezvolta treptat. Concomitent cu accentuarea durerii, miscarile articulare sunt din ce in ce mai greu de efectuat. Durerea asociata cu necroza avasculara a soldului se poate concentra in zona inghinala, coapsa sau fese. Pe langa sold, zonele susceptibile de a fi afectate sunt umarul, genunchiul, mana si piciorul.
Unii oameni dezvolta necroza avasculara pe ambele parti (bilateral) - cum ar fi la ambele solduri sau la ambii genunchi.
Cauze
SusNecroza avasculara apare atunci cand fluxul sanguin catre un os este intrerupt sau redus. Reducerea aportului de sange poate fi cauzata de:
1. Traumatism articular sau osos. O vatamare, cum ar fi o articulatie dislocata, poate deteriora vasele de sange din apropiere.
2. Hiperlipidemia (depozite grase in vasele de sange). Lipidele( grasimea) pot bloca vasele de sange mici, reducand fluxul sanguin care alimenteaza oasele.
3. Anumite boli. Conditiile medicale, cum ar fi anemia falciforma si boala Gaucher, pot provoca, de asemenea, scaderea fluxului sanguin catre os.
4. Bifosfonatii. Aceste medicamente care maresc densitatea osoasa pot provoca osteonecroza maxilarului. Acest fenomen se poate intampla la pacientii tratati pentru mielom multiplu sau cancer de san metastatic.
5. Terapie cu corticosteroizi. Utilizarea pe termen lung a acestor medicamente de combatere a inflamatiei, indiferent de calea de administrare, cauzeaza pana la 35% din toate cazurile de necroza avasculara netraumatica. Spre exemplu utilizarea indelungata a medicamentelor precum Prednison poate duce la osteonecroza.
6. Terapia oncologica. Tratamentele impotriva cancerului care implica radiatii pot, de asemenea, slabi oasele si pot afecta vasele de sange.
7. Cheagurile de sange, inflamatia si deteriorarea arterelor. Toate acestea pot bloca fluxul de sange catre oase.
Pentru aproximativ 25% dintre persoanele cu necroza avasculara, nu se cunoaste cauza intreruperii fluxului sanguin.
Care sunt factorii de risc pentru necroza avasculara?
SusFactorii de risc pentru dezvoltarea necrozei avasculare includ:
• Trauma. Leziunile, cum ar fi luxatia soldului sau fractura, pot deteriora vasele de sange din apropiere si pot reduce fluxul de sange catre oase.
• Utilizarea corticosteroizilor. Aceasta terapie, desi este foarte rapida in ceea ce priveste modul benefic de actiune, vine la pachet cu o lista lunga de efecte adverse. Tocmai de aceea, la o cura de lunga durata si cu doze mari, riscul de aparitie al necrozei avasculare creste considerabil. Motivul este necunoscut, dar una dintre ipoteze ar fi ca aceasta medicatie poate creste nivelul lipidelor din sange, reducand fluxul sanguin.
• Consumul excesiv de alcool. Consumul de cantitati mari de bauturi alcoolice, zilnic, timp de cativa ani poate provoca, de asemenea, depuneri de grasimi in vasele de sange.
• Utilizarea bifosfonatului. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor care contin bifosfonati pentru cresterea densitatii osoase ar putea contribui la dezvoltarea osteonecrozei maxilarului.
• Anumite tratamente medicale. Radioterapia folosita in tratarea cancerului poate slabi osul. Transplantul de organe, in special transplantul de rinichi, este, de asemenea, asociat cu necroza avasculara.
• Alte conditiile medicale asociate cu necroza avasculara sunt: pancreatita, diabetul, boala Gaucher, HIV / SIDA, lupus eritematos sistemic, anemia falciforma, boala de Caisson (boala de decompresie), hiperlipidemia.
Cum este diagnosticata necroza avasculara?
SusExamen obiectiv
Dupa ce medicul va va face o anamneza pentru a intelege mai bine care sunt acuzele dumneavoastra, va trece la un examen fizic, cand va va palpa in jurul articulatiilor, verificand sensibilitatea acestora. De asemenea, medicul poate sa execute anumite miscari pentru a verifica mobilitatea articulatiei dumneavoastra si pentru a stabili daca exista un grad de afectare in ceea ce priveste amplitudinea miscarii acestora.
Teste imagistice
SusMulte tulburari pot provoca dureri articulare. Testele imagistice pot ajuta la identificarea cauzei care poate provoca durere. Optiunile includ:
• Razele X. Ele pot dezvalui modificari osoase care apar in etapele ulterioare ale necrozei avasculare. in stadiile incipiente ale afectiunii, pe o radiografie nu se observa modificari semnificative
• RMN si CT. Cu ajutorul acestor investigatii se obtin imagini detaliate care pot arata modificari timpurii ale osului care ar putea indica necroza avasculara.
• Scintigrafia osoasa. Dupa injectarea intravenoasa a unui compus radiofarmaceutic, se efectueaza o scanare a oaselor la care exista suspiciune de leziune. Acea substanta este utilizata pe post de trasor care se deplaseaza catre partile oaselor care sunt afectate sau in proces de vindecare si vor putea fi vizualizate ca pete luminoase pe placa de imagine.
• Biopsie. Aceasta procedura este invaziva si presupune scoaterea unei probe de tesut osos din corp, fie cu un ac fie in timpul unei interventii chirurgicale, in scopul de a fi examinata la microscop.
Cand este indicat sa mergi la medic/ cand este urgenta medicala
SusConsultati-va medicul daca aveti dureri persistente in orice articulatie. Solicitati asistenta medicala imediata daca credeti ca aveti un os rupt sau o articulatie dislocata.
Riscurile si complicatii
SusNecroza avasculara netratata se inrautateste cu timpul. in cele din urma, osul se poate distruge. Osteonecroza determina, de asemenea, pierderea formei netede a osului, ceea ce poate duce la artrita severa.
Prognostic pentru necroza avasculara
SusMai mult de jumatate dintre persoanele cu aceasta afectiune au nevoie de interventii chirurgicale in decurs de 3 ani de la diagnostic.
Perspectiva de tratament si vindecare depinde de mai multe lucruri. in primul rand de stadiul bolii in momentul in care ati fost diagnosticat. De aceea este foarte important sa va prezentati la medic atunci cand aveti o suspiciune ca ceva nu este in regula cu articulatiile dumneavoastra. In al doilea rand, daca aveti o afectiune de baza. Daca pe langa osteonecroza va mai confruntati si cu alte patologii care va afecteaza procesul de vindecare, atunci recuperarea va fi mai lenta si mai anevoioasa.
Este necesar sa ii comunicati medicului absolut tot istoricul dumneavoastra medical, fara sa excludeti informatii pe care le considerati neesentiale. Orice detaliu va fi analizat de medic, care va decide daca are relevanta pentru afectiunea pe care o aveti sau nu .
Medici care trateaza aceasta afectiune
SusFiind o afectiune care ataca osul si articulatiile, necroza avasculara va fi tratata de catre un medic cu specializare in ortopedie si traumatologie.
Tratament
SusTratamentul specific pentru necroza avasculara va fi determinat de medicul dumneavoastra pe baza urmatoarelor criterii:
• Varsta, starea generala de sanatate si istoricul medical
• Extinderea bolii
• Localizarea si cantitatea de os afectata
• Cauza de baza a bolii
• Toleranta dumneavoastra la anumite medicamente, proceduri sau terapii
• Asteptari pentru evolutia bolii
• Opinia sau preferinta personala
Medicamente si terapie
In stadiile incipiente ale necrozei avasculare, simptomele ar putea fi ameliorate cu terapie medicamentoasa. Medicul dumneavoastra va poate recomanda:
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care pot ajuta la ameliorarea durerii asociate necrozei avasculare.
Medicamente prescrise pentru osteoporoza ar putea incetini progresia necrozei avasculare, dar parerile sunt inca impartite.
Medicamente care scad colesterolul. Reducerea cantitatii de colesterol si grasimi din sange ajuta la prevenirea blocajelor vaselor care pot provoca necroza avasculara.
Anticoagulante. Daca aveti o tulburare de coagulare,cel mai probabil medicul va va recomanda aceasta terapie pentru a preveni formarea cheagurilor in vasele care va alimenteaza oasele.
Odihna. Reducerea greutatii si a stresului asupra osului afectat poate incetini deteriorarea. Este posibil sa fie necesar sa va limitati activitatea fizica sau sa folositi carje pentru a redistribui greutatea de pe articulatia efectuata, timp de cateva luni.
Exercitii. Un kinetoterapeut va poate invata exercitii pentru a imbunatati amplitudinea miscarilor articulare.
Proceduri
Deoarece majoritatea oamenilor nu prezinta simptome pana cand necroza avasculara nu este destul de avansata, medicul dumneavoastra va poate recomanda o interventie chirurgicala. Optiunile includ:
Decompresia nucleului. Chirurgul indeparteaza o parte din stratul interior al osului. Pe langa reducerea durerii, spatiul suplimentar din os stimuleaza productia de tesut osos sanatos si de vase de sange noi.
Transplantul de oase (grefa). Aceasta procedura poate ajuta la intarirea zonei osoase afectate de necroza avasculara. Grefa este o sectiune de os sanatos luata dintr-o alta parte a corpului.
Remodelarea oaselor (osteotomie). In timpul unei interventii chirurgicale se elimina partea de os necrozata si, de asemenea, se repozitioneaza, sau remodeleaza, osul sanatos care ramane. Acest lucru ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea sprijinului articulatiei. Prin aceasta procedura se urmareste o amanare de inlocuire a articulatiilor (sold sau genunchi).
Artroplastie. in cazul in care capul osului bolnav s-a distrus sau alte tratamente nu au fost utile, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a inlocui partile deteriorate ale articulatiei, pentru a o reface.
Alte tratamente pot include stimulare electrica si terapii combinate pentru a promova cresterea osoasa.
Preventie
SusPentru a reduce riscul de necroza avasculara si pentru a va imbunatati starea generala de sanatate:
• Limitati alcoolul. Consumul abundent de alcool este unul dintre factorii de risc de top pentru dezvoltarea necrozei avasculare.
• Mentineti nivelul colesterolului scazut. Lipidele sunt cel mai frecvent incriminate pentru ca blocheaza alimentarea cu sange a oaselor.
• Monitorizati utilizarea corticoterapiei. Asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie ca utilizati sau ati utilizat in trecut doze mari din aceasta terapie. Afectarea osoasa legata de utilizarea de corticosteroizi pare sa se agraveze pe masura ce aceste medicamente sunt luate in doze mari si pe o durata lunga de timp.
• Nu fumati. Fumatul creste riscul aparitiei osteonecrozei.
Concluzii
SusNecroza avasculara este o boala care rezulta din pierderea temporara sau permanenta a aportului de sange la os. Cel mai frecvent afecteaza capetele oaselor lungi.
Simptomele pot include dureri si limitarea miscarilor articulare.
Medicamentele, dispozitivele de asistenta sau interventiile chirurgicale pot fi utilizate pentru a imbunatati functionalitatea sau pentru a opri deteriorarea ulterioara a osului sau articulatiei afectate.
Bibliografie:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/avascular-necrosis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/avascular-necrosis/symptoms-causes/syc-20369859
https://www.webmd.com/arthritis/avascular-necrosis-osteonecrosis-symptoms-treatments
https://www.healthline.com/health/avascular-necrosis-osteonecrosis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Asist. univ. dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- Osteocondrita disecanta a genunchiului
- Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arte ...
- Boli ale oaselor si tratamentul acestora
- Cauze comune ale durerii de sold la femei
- Artroplastia de sold
- Sindromul Müller-Weiss, o boala degenerativa rara a piciorului
- Siclemia sau anemia cu celule in secera
- Sindromul Kasabach - Merritt
- Luxatia congenitala de sold