Durerea de umar - cauze si solutii
Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare
Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara
Ce este durerea de umar
SusDurerea de umar poate sa apara intr-o multitudine de afectiuni care sa aiba origine diferita, dar care sa se manifeste asemanator. De cele mai multe ori simptomatologia care pune probleme este formata din durere si afectarea mobilitatii articulatiei umarului.
Problemele de la nivelul umarului nu tin cont de varsta.
Cuprins articol
Anatomia umarului
SusUmarul este alcatuit din trei oase si trei articulatii.
Cele trei oase care intra in componenta umarului sunt humerusul, clavicula si scapula, iar cele trei articulatii sunt articulatia glenohumerala sau scapulohumerala, acromioclaviculara si strenoclaviculara. Cea mai mare articulatie este cea glenohumerala.
La nivelul articulatiei umarului se afla coafa rotatorilor cuprinsa din patru muschi si tendoanele aferente ale acestora: supraspinos, infraspinos, rotund mic si subscapular. Muschiul deltoid este localizat cel mai superficial peste aceste structuri.
Acestea impreuna asigura mobilitatea normala de la nivelul umarului.
Cum se manifesta
SusUmarul este o articulatie complexa din punct de vedere anatomic si biomecanic, astfel pot aparea o serie de situatii care sa produca modificari locale. Durerea si afectarea mobilitatii articulatiei sunt printre cele mai frecvente simptome care fac ca pacientul sa se prezinte la medic.
Printre alte simptome, mai putem enumera modificarea sensibilitatii, diminuarea fortei musculare, slabiciunea musculara sau tumefierea locala.
Cauze
SusDurerea de umar este un simptom care poate aparea in diferite boli.
De exemplu, in afectarea coloanei cervicale, in hernii de disc sau spondilodiscartroze cervicale pot exista implicari radiculare care sa dea dureri care se reflecta la nivelul umarului.
De asemenea, durerea de umar se mai poate intalni in afectiuni cardiace precum cardiopatia ischemica sau afectiuni abdominale precum ulcer gastic sau abcesul subfrenic.
Totodata, alterarea mecanicii articulare, postura neadecvata sau suprasolicitarea articulatiei pot duce la aparitia durerii de umar.
Tipologie
SusSindrom de impingement subacromial se caracterizeaza prin micsorarea spatiului subacromial cu presarea tendoanelor locale de insertie a coafei rotatorilor. Termenul de impingement se refera, de fapt, la impingere. Acest sindrom de impingere poate aparea acut sau progresiv.
Evolutia lui cuprinde mai multe etape: stadiul I cu edem si reactie inflamatorie, stadiul II cu fibroza si tendinita, stadiul III cu rupturi de tendon. Clinic se manifesta prin durere locala, scaderea mobilitatii articulare si hipotonie musculara.
Umarul inghetat sau capsulita retractila se caracterizeaza prin pierderea mobilitatii umarului cauzata de reactia inflamatorie locala si de aderenta capsulei la structurile osoase. Poate aparea secundar, adesea post-traumatic sau primar adica idiopatic.
Cand se vorbeste de umarul inghetat idiopatic nu se cunoaste cauza exacta, nu exista un traumatism evident. Are loc pierderea treptata a mobilitatii umarului datorita fibrozarii progresive. Afectarea este unilaterala si mai frecvent este afectat membrul superior nedominant.
Clinic exista mai multe faze de evolutie a bolii. Pacientul are tendinta de a nu folosi membrul superior afectat.
Depozitele de calciu de la nivelul umarului sunt alcatuite din hidroxiapatita. Se considera ca ele pot fi prezente si fara a avea un rasunet clinic. Durerea poate fi accentuata la miscare, dar poate sa apara si in timpul somnului trezind pacientul. Deseori durerea se calmeaza la repaus.
Artroza umarului este o patologie degenerativa caracterizata de distructia articulara si care se manifesta prin simptome precum durere accentuata la mobilizare, senzatia de instabilitate articulara si limitarea mobilitatii articulare.
Poliartrita reumatoida este o boala sistemica inflamatorie care afecteaza articulatiile sinoviale unde se produce un proces inflamator cronic care se manifesta prin distructie osteo-articulara. In cadrul poliartitei, umerii sunt afectati mai tarziu in evolutia bolii. Articulatia glenohumerala are cel mai mult de suferit. Durerea este cu caracter nocturn.
Diagnostic
SusMetodele imagistice pot evidentia problema de la nivelul umarului. Se considera in ziua de astazi ca imagistica este un element indispensabil in ceea ce priveste precizarea unui diagnostic corect.
Mai exact, ecografia musculo-scheletala are o acuratete mare in depistarea inflamatiei locale.
Prin ecografie se pot indentifica leziunile caracteristice patologice. Modificarile tendoanelor, ligamentelor, burselor, precum si configuratia osoasa pot si evaluate prin intermediul ecografiei, ba chiar se poate evalua starea lor in dinamica.
Modificarile articulare pot fi evidentiate inaintea aparitiei modificarilor radiologice. Deseori, de prima intentie se efectueaza o radiografie care poate evidentia prezenta unei artroze sau a unei subluxatii locale.
Pentru evaluarea musculara si a structurilor periarticulare, dar si pentru diagnosticul de finete se recomanda efectuarea rezonantei magnetice nucleare (RMN) sau tomografia computerizata (CT).
Prin RMN se pot vedea precoce modificari precum edemul osos, eroziunile osoase sau leziunile de parti moi.
Tratament
SusObiectivele tratamentului de recuperare medicala sunt de a ameliora durerea, de a creste mobilitatea si de a imbunatatii calitatea vietii per total.
Metodele de fizioterapie utilizate in durerea de umar sunt: kinetoterapia, masajul, electroterapia, hidrotermoterapia, etc.
Kinetoterapia este o metoda de tratament care contribuie la cresterea fortei musculare si a mobilitatii articulare. Prin efectuarea exercitiilor de kinetoterapie se urmareste redobandirea miscarii anterioare patologiei. In functie de problema de baza, exercitiile se introduc progresiv.
Pentru a putea facilita recuperarea prin kinetoterapie trebuie scazuta inflamatia locala prin elemente de fizioterapie si tratament medicamentos antiinflamator. Inflamatia locala provoaca dureri si imposibilitatea efectuarii corespunzatoare a exercitiilor de kinetoterapie.
Masajul reprezinta un tip de terapie care poate aduce o serie de efecte favorabile. Prin masaj este stimulata pielea producandu-se o reactie vasculara si biochimica locala. Se imbunatateste circulatia locala prin efectul hiperemiant, creste metabolismul bazal, iar efectele favoravile sunt atat generale, cat si locale precum modificarea la nivel intratisular a presiunii sau prin actiunea sedativa si relaxanta asupra tesuturilor periarticulare.
Atunci cand masajul se efectueaza pentru durerea de la nivelul umarului, se va pune accent pe muschiul deltoid si marele pectoral. In cadrul patologiei tendinoase sau ligamentare se considera cel mai util masajul profund Cyriax.
Electroterapia este o alta forma de tratament care vine in ajutorul patologiei de la nivelul umarului indiferent de tipul de afectiune, dar in functie de patologie se pot alege procedurile cele mai potrivite. Astfel, se poate lucra cu curenti de joasa frecventa, de medie frecventa sau de inalta frecventa.
De asemenea, se mai poate utiliza laserterapia sau magnetoterapia.
Metodele de hidrotermoterapie pot fi locale (comprese, impachetari cu parafina, etc.) sau generale (baia ascendenta completa, baia kinetoterapeutica, etc.).
In plus, se pot efectua infiltratii periarticulare, intraarticulare, intralezionale sau perilezionale.
Tratamentul chirurgical difera in functie de problema, dar scopul este de a preveni invaliditatea si de a atenua durerea. In cazul artrozei avansate se utilizeaza proteze de umar care pot fi partiale (doar capul humeral), totale (cap si cavitate glenoida) sau inversate cand se schimba concavitatea articulara.
Tratamentul medicamentos cuprinde clasa de medicamente antiinflamatoare si au ca scop diminuarea inflamatiei si a durerii.
Prin utilizarea antiinflamatoarelor in mod corespunzator si pentru un timp limitat, poate creste complianta efectuarii exercitiilor de kinetoterapie. Trebuie retinut ca abuzul nu este benefic in niciun fel pacientului, existand o serie de reactii adverse, de crestere a tensiunii arteriale sau complicatii gastrice, iar recomandarea utilizarii lor este doar in puseul hiperalgic, dureros.
Preventie
SusPentru a preveni durerea de umar este recomandata efectuarea constanta a exercitiilor pentru cresterea fortei muschilor scapulari si ai umarului, dar si a exercitiilor de intindere (streching). Se recomanda incercarea mentinerii unei posturi cat mai corecte in desfasurarea activitatilor zilnice. In cazul in care se practica un sport de performanta sau chiar si in practicarea sportului ocazional se doreste evitarea suprasolicitarii umarului si utilizarea de greutati adecvate in functie de la caz la caz.
Concluzie
SusDurerea de umar este un simptom care poate aparea in diferite boli.
Durerea si afectarea mobilitatii articulatiei sunt printre cele mai frecvente simptome care fac ca pacientul sa se prezinte la medic.
Metodele imagistice pot evidentia problema de la nivelul umarului. Obiectivele tratamentului de recuperare medicala sunt de a ameliora durerea, de a creste mobilitatea si de a imbunatatii calitatea vietii per total.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/shoulder-impingement-rotator-cuff-tendinitis
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/25122-shoulder-pain
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889857X05703781
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Recuperare medicala
- Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
- Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
- Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
- Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
- Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
Articole recomandate
- Remediile naturale care combat nodurile musculare
- Tendinita calcifica - simptomatologie si tratament
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Fracturile membrului superior
- Litiaza biliara (calculii biliari)
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri
- Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa fac ...
- Artroza umarului (omartroza) – de ce apare si cum poate fi tratata