Cand si de ce se dezvolta pintenii ososi(osteofit)
Ce este osteofitul
SusOsteofitul este o formatiune osoasa sau un depozit dur, osos, fiind numit si pinten osos. Osteofitele sunt preponderent asimptomatice, avand o evolutie lenta, o perioada lunga de crestere. Intrucat se formeaza pe suprafata tesutului osos si cartilaginos, se numesc si noduli osteocondrali, osteocondrofite sau condro-osteofite.
Sursa celulara, in care isi au originea aceste structuri, e reprezentata de celulele stem mezenchimale. Celulele mezenchimale sunt punctul de plecare a numeroase celule, organe si tesuturi. In celulele mezenchimale gasite la nivelul periostului (invelisul osos) sau in cele din articulatie, isi pot avea originea osteofitele. Astfel aceste celule sunt precursorii osteofitelor, in majoritatea cazurilor.
Cuprins articol
Cine dezvolta osteofite?
SusOsteofitele sunt mai comune in randul persoanelor varstnice, de peste 60 de ani, dar si tinerii le pot dezvolta. Studiile arata ca osteofitele nu se formeaza de obicei din tesut sanatos, ci din celule ale tesuturilor degradate, fie osoase, fie cartilaginoase. Astfel, persoanele deja afectate de afectiuni precum osteoartrita, sunt semnificativ predispuse la a face osteofite.
Osteoartrita este inflamatia tesutului osos de la nivelul unei articulatii, cu degradarea si lezarea structurilor ce fac parte din acea articulatie.
Semne si simptome
SusFiind adesea asimptomatice, multi pacienti au osteofite unice sau multiple si nu stiu acest lucru.
Osteofitele incep sa produca simptome tardiv, atunci cand:
• Pun presiune pe nervii din vecinatate
• Restrictioneaza miscarea articulatiei
• Se frictioneaza/intra in contact anormal cu o alta structura osoasa sau cartilaginoasa
Simptomele si semnele ce pot aparea, includ:
• Zone nodulare, de dimensiuni mici, solide, aparute in special la nivelul degetelor de la maini si picioare. Pot imita nodulii din bolile articulare reumatismale
• Senzatie de amorteala si slabiciune a segmentului afectat, in special atunci cand osteofitele sunt prezente la nivelul coloanei vertebrale sau a membrelor inferioare
• Durere la nivelul articulatiei, in repaus, accentuata de miscare (ex: durere de genunchi)
• Amploarea miscarii se reduce, din cauza durerii
• Tendinita (inflamatia tendonului din vecinatate)
• Sfasierea tendonului (complicatie ce da simptome severe, in special durere si inflamatie
Osteofitele in artrita
SusOsteofitele se dezvolta frecvent la nivelul articulatiilor ce sufera deja un proces degenerativ. Astfel, osteofitele sunt asociate cu cele mai comune tipuri de artrite si osteoartrite. Multi medici folosesc osteofitele pentru diagnosticul diferential al osteoartritei de alte variante de artrita.
Formarea osteofitelor
SusDin punct de vedere anatomic, osteofitul este o formatiune osoasa tapetata de fibrocartilaj, formata din celule regasite in periost. Periostul este invelisul protector al osului, care are si rol de regenerare si formare osoasa. Un factor tisular, factorul de crestere transformator beta, are rol esential in formarea si dezvoltarea osteofitelor.
Osteofitul se formeaza atunci cand cartilajul dintr-o articulatie lezata incearca sa se repare. Astfel osteofitul tinde sa se formeze in cavitatea articulara degenerata, indicand si locatia exacta a distructiei de cartilaj, existenta anterior. Osteofitele capata rol de stabilizare a articulatiei, inlocuind o parte din tesutul lezat.
Astfel, modul exact de formare la nivel molecular nu este cunoscut. De asemenea, nu se cunosc factorii declansatori cu exactitate. Osteofitele se pot forma si in tesuturi intacte, articulatii sanatoase, fara distructii sau procese degenerative.
Unde se pot forma osteofitele?
SusOsteofitele, din punct de vedere al localizarii, se pot forma fie periferic, fie central. Osteofitele periferice apar pe portiunile distale ale oaselor si la nivelul articulatiilor. Cele centrale se gasesc preponderent la nivelul articulatiei soldului si a genunchiului.
Osteofitele se pot gasi si in regiunea coloanei vertebrale, fiind asociate cu dureri de spate si dureri cervicale. Artrita degenerativa (osteoartrita) va da deseori osteofite spinale, cu simptomatologie specifica.
Durerea intensa data de osteofitele spinale se datoreaza compresiunii nervoase exercitate: osteofitele pun presiune pe nervii spinali, cauzand durere, parestezii, senzatie de arsura, la nivelul membrului sau regiunii inervate de nervul compresat.
Astfel, osteofitul in sine nu este dureros, ci produce durere cu diverse caractere si inetnsitati, prin efectul asupra structurilor din jur: nervi, vase de sange, alte organe.
Factori de risc
SusDesi pot afecta orice persoana, aparitia osteofitelor este favorizata de cativa factori de risc. Acestia includ:
• Varsta inaintata
• Procesele degenerative articulare (osteoartrita)
• Traume si accidente sportive, accidente de munca, casnice
• Postura necorespunzatoare
• Factori genetici
• Anormalitati scheletice congenitale
Metode de diagnostic
SusPrezenta osteofitelor este decelata clinic si paraclinic, prin teste imagistice. Fie ca pacientii se prezinta la medic pentru ca observa sau simt prezenta unui osteofit, fie ca acestea sunt descoperite accidental in timpul unui consult, medicul trebuie sa confirme diagnosticul.
Diagnosticul de certitudine se pune cu ajutorul testelor imagistice, realizate topic, in functie de localizarea osteofitului. Majoritatea pintenilor ososi sunt vizibili si clinic, la examenul obiectiv, astfel ca testul imagistic va fi usor de facut si interpretat.
Testele imagistice uzuale includ radiografia, RMN si CT, realizate la nivelul regiunii interesate.
Din totalul osteofitelor diagnosticate anual, aproximativ 40% dintre pacienti au nevoie de tratament.
Cand ar trebui sa mergeti la medic?
SusDaca observati prezenta pintenilor ososi, dar acestia sunt asimptomatici si nu va deranjeaza in niciun fel, nu veti avea nevoie de tratament. Totusi, este nevoie ca un medic sa va confirme diagnosticul, pentru a exclude alte formatiuni osoase sau cartilaginoase. Discutati cu medicul in legatura cu orice modificare in timp a osteofitelor, precum aparitia sau agravarea simptomelor, cresterea dimensiunii si numarului de osteofite.
Optiuni de tratament
SusSimpla prezenta a unui osteofit nu este semnificativa din punct de vedere clinic. Atunci cand acesta incepe sa dea simptome, pacientul va avea nevoie de tratament specific.
Optiunile de tratament includ:
• Fizioterapie
• Antiinflamatoare non-steroidiene
• Analgezice pentru controlul durerii, in doze potrivite fiecarui pacient
• Injectii cu steroizi
• Interventie chirurgicala: necesara in special osteofitelor spinale, pentru a reduce riscul de lezare a coloanei vertebrale
In mod tipic, tratamentul nechirurgical este prima optiune. Operatia de indepartare a osteofitelor este aleasa in cazul pacientilor cu simptome severe, care ii impiedica din activitatea zilnica.
Metode de preventie
SusNu exista un mod cert de a evita aparitia osteofitelor. Totusi, exista cateva aspecte ce reduc riscul de boala osoasa degenerativa si astfel de aparitie a pintenilor ososi.
Recomandarile utile in preventia osteofitelor includ:
• Stilul de viata activ
• Dieta sanatoasa, echilibrata
• Mentinerea unei greutati optime, pentru a evita presiunea mecanica asupra oaselor si articulatiilor
• Mentinerea unei posturi bune, in special atunci cand stati asezat pe scaun, la birou
• Preventia leziunilor articulare prin incalzirea articulatiilor si evitarea miscarilor extreme, fortate
• Incaltaminte potrivita, comoda, calitativa
Gestionarea durerii
SusIn cazul in care experimentati durere si stiti ca este din cauza osteofitelor, puteti gestiona durerea in plus fata de tratamentul medicamentos. Asigurati-va ca va odihniti regiunea afectata, aplicati gheata ori de cate ori este nevoie si urmati tratamentul prescris de medic. Greutatea optima si incaltamintea potrivita, amortizoare, vor ajuta de asemenea.
Chiar si cu osteofite, recomandarea este sa faceti miscare si sa mentineti un stil de viata activ si sanatos. Fiti precauti si evitati miscarile bruste, extreme, cu care corpul dumneavoastra nu este obisnuit. Astfel articulatiile vor ramane cat mai intacte posibil, dar active si mobile.
Daca simptomele se inrautatesc episodic sau progresiv, disuctati cu medicul dumneavoastra despre o eventuala schimbare a tratamentului.
Concluzie
SusOsteofitele sau pintenii ososi sunt o problema comuna, adesea fiind neobservate de catre pacient. Aceste formatiuni osoase pot fi complet inofensive sau pot da durere a regiunii afectate. Pentru a exclude alte patologii potential mai grave, mergeti la medic in cazul suspiciunii de osteofite, pentru un diagnostic si un plan de tratament corect.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10395-bone-spurs-osteophytes
https://www.verywellhealth.com/what-are-osteophytes-bone-spurs-189347
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR