Bursita trohanteriana: cauze si optiuni de tratament
Generalitati
SusBursele sunt mici saculeti umpluti cu lichid care se gasesc in apropierea articulatiilor. Bursele ajuta articulatiile sa aiba miscari usoare, permitand muschilor si tendoanelor sa alunece peste oase si alte structuri. Corpul uman are peste 150 de burse in alcatuire.
Bursita trohanteriana apare atunci cand bursele de la nivelul soldului devin inflamate. Bursita trohanteriana reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de sold.
Numele acestei afectiuni provine de la faptul ca afecteaza o zona osoasa numita trohanter. Trohanterul reprezinta portiunea superioara a femurului si este situat la nivelul articulatiei soldului.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusBursita trohanteriana este o cauza frecventa a durerii de sold la femeile active, de varsta mijlocie. Aceasta afectiune poate provoca dureri de sold semnificative, mai ales daca persoana in cauza pune presiune asupra soldului.
Persoanele cu aceasta conditie pot experimenta, de asemenea, urmatoarele simptome:
- Durere care apare, de obicei, in partea externa a soldului;
- Durere care se agraveaza in timpul activitatii fizice;
- Durere la urcatul pe scari;
- Durere cand se sta pe partea afectata;
- Durere la atingere si la presiune.
Durerea asociata cu bursita trohanteriana este, de obicei, mai severa pe timpul noptii, mai ales cand o persoana doarme pe partea afectata. Daca tendoanele de la nivelul soldului sunt inflamate, simptomele pot fi mai agresive.
Bursita trohanteriana poate avea simptome similare cu cele cauzate de ruptura muschiului gluteus medius, care este un muschi care se ataseaza la aceeasi zona.
Daca simptomele persista si se suspecteaza ruptura musculara, medicul trebuie consultat cat mai repede, deoarece aceasta leziune poate necesita o interventie chirurgicala.
Cauze
SusUnele dintre cauzele asociate bursitei trohanteriene includ:
Traumatismele – istoricul de caderi sau lovituri repetate si puternice asupra soldului pot provoca bursita trohanteriana;
Suprasolicitarea – persoanele care desfasoara activitati fizice repetitive, cum ar fi alergarea sau ciclismul, pot provoca inflamatia burselor de la nivelul soldului;
Pozitiile vicioase – pozitiile care pot pune presiune suplimentara asupra soldurilor pot produce bursita trohanteriana. De asemenea, conditiile legate de postura, cum ar fi scolioza, pot provoca bursita trohanteriana;
Depunerile de calciu sau pintenii ososi – uneori, o persoana poate dezvolta pe trohanter cresteri osoase suplimentare. Acestea se pot freca impotriva burselor, ducand la iritarea si inflamarea acestora;
Istoricul de boli cronice – persoanele care sufera de boli cronice, cum ar fi guta, boala tiroidiana, psoriazisul si artrita reumatoida, pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta bursita trohanteriana;
Interventii chirurgicale in antecedente – o persoana are o probabilitate mai ridicata sa dezvolte bursita trohanteriana daca a suferit o interventie chirurgicala la nivelul soldului in trecut.
Intre 3-17% din persoanele cu proteze de sold au dezvoltat bursita trohanteriana. Uneori, operatiile de sold pot avea ca rezultat o usoara diferenta in lungimea piciorului, acest lucru putand contribui, de asemenea, la aparitia bursitei trohanteriene;
Supraponderabilitatea – greutatea in exces sau obezitatea sunt factori ce pot contribui la dezvoltarea bursitei trohanteriene. Acest lucru este cauzat de faptul ca excesul de greutate pune mai multa presiune asupra soldului si a zonei din jurul acestuia.
Stabilirea diagnosticului
SusMedicul va incepe diagnosticarea bursitei trohanteriene examinand mai intai istoricul medical al unei persoane, impreuna cu tabloul clinic asociat.
De asemenea, pentru diagnosticare este necesara examinarea fizica a soldului, detectand zonele delicate din apropierea locului unde sunt situate bursele. In unele cazuri, medicul poate simti zone de tesut bombat la nivelul soldului afectat.
Pe langa examenul fizic, medicul poate recomanda teste suplimentare de imagistica medicala pentru a verifica anomaliile asociate afectiunii. Aceste investigatii includ:
• Radiografia;
• Teste de densitate osoasa;
• Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).
Medicul va lua in considerare nu doar simptomele care indica bursita trohanteriana, ci va incerca, de asemenea, sa excluda alte conditii similare. Acestea includ:
• Osteoartrita;
• Fibromialgie;
• Fractura osoasa la nivelul partii superioare a femurului;
• Luxatie de sold.
Optiuni de tratament
SusOptiunile de tratament folosite pentru bursita trohanteriana includ:
Odihna – pentru a oferi timp burselor inflamate sa se vindece. Uneori, o persoana cu bursita trohanteriana poate necesita dispozitive speciale pentru a se deplasa, cum ar fi carjele. Evitarea activitatilor care au provocat bursita trohanteriana este indicata in majoritatea cazurilor.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – acestea ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei. Deoarece aceste medicamente pot provoca reactii adverse, precum durerile de stomac si sangerarile, se recomanda utilizarea lor pe termen scurt.
Aplicarea de gheata – gheata poate reduce inflamatia si poate ajuta la gestionarea durerii.
Terapia fizica – angajarea in diferite exercitii fizice recomandate de terapeuti poate ajuta la imbunatatirea gamei de miscare si la intarirea muschilor din jurul soldului.
Terapeutul poate folosi si alte tratamente, precum masajul si ultrasunetele.
Injectarea cu corticosteroizi – medicul poate recomanda aceste injectii pentru reducerea durerii si a inflamatiei.
Scaderea in greutate – pierderea in greutate este indicata in cazul persoanelor supraponderale. Greutatea in exces supune soldurile la o presiune suplimentara, avand drept rezultat durerea severa.
Daca aceste metode de tratament nu sunt eficiente, pacientul avand inca dureri, medicul poate recomanda interventia chiurgicala. Interventia chirurgicala se efectueaza doar daca simptomele nu s-au imbunatatit in urma a 12 luni de tratamente medicale.
In cazuri extreme, o persoana poate sa-si indeparteze bursa prin tehnici minim invazive. Procedura se poate realiza laparoscopic, prin incizii foarte mici, folosind o camera de mici dimensiuni pentru a ghida chirurgul.
Interventia chirurgicala de indepartare a bursei nu implica, de obicei, internarea pacientului, iar recuperarea dureaza doar cateva zile.
Perspectiva
SusBursita trohanteriana poate fi o afectiune dificila si dureroasa. De obicei, tratamentele medicamentoase cu antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la ameliorarea tabloului clinic. Chirurgia reprezinta ultima metoda de tratament recomandata pentru cei cu simptome dureroase persistente.
O persoana este mai predispusa sa dezvolte bursita trohanteriana pe masura ce inainteaza in varsta, iar femeile au un risc mai ridicat decat barbatii. Perspectiva este in general favorabila, dar depinde de cat de repede este instalat tratamentul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- 5 cele mai comune boli ale toamnei
- Tulburarile endocrine si bolile articulare
- Piciorul Reumatoid
- 28 de alimente supernutritive
- Durerile localizate la nivelul piciorului
- Cauzele durerii de umar
- Calusurile si bataturile
- Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!
- Afectiuni care se manifesta prin durere articulara