Aspecte importante despre oase
Generalitati
SusOasele unui om sunt construite sa dureze toata viata, insa hormonii, medicamentele si alte riscuri la care este supus corpul pot ameninta puterea lor. Oasele puternice, sanatoase se fac in timpul copilariei.
Ele sunt foarte multe si continua sa creasca de-a lungul vietii. Oasele sunt alcatuite din minerale precum calciu si fosfor, proteine precum colagenul si de asemenea celule vii.
Astfel ca ceea ce mancati sau beti poate afecta puterea si rezistenta oaselor dumneavoastra.
Puteti proteja oasele impotriva unor factori de risc precum osteoporoza oase slabe si fragile ce se pot fractura cu usurinta.
Cuprins articol
Aspecte importante despre oase
SusMedicii dumneavoastra omit sa va spuna cateva lucruri importante dspre oase. Putem enumera cateva mai jos:
a. Estrogenul reprezinta cheia pentru densitatea oaselor. Mai multe femei decat barbati au osteoporoza si dupa menopauza creste riscul ca nivelul de estrogen sa scada. Intr-un studiu se arata ca densitatea osoasa la femei poate scadea cu pana la 20% in cinci ani, coform Fundatiei Nationale de Osteoporoza. Unii doctori afirma ca atunci cand femeile nu au un ciclu menstrual sau nu produc suficient estrogen, ca si rezultat poate fi pierderea de masa osoasa. Dupa implinirea varstei de 65 de ani, persoanele isi pierd masa osoasa si sunt predispuse la aparitia osteoporozei.
b. Alcoolul dauneaza oaselor. Un stil de viata nesanatos, precum fumatul si consumul excesiv de alcool duc la slabirea oaselor. La barbati si la femei, abuzul de alcool duce la slabiciunea oaselor si prezinta un risc foarte mare de rupere a acestora.
c. Un barbat, dupa ce a avut o fractura de sold, prezinta o probabilitate de doua ori mai mare sa moara decat o femeie. Vizate sunt mai ales persoanele cu varsta de peste 50 de ani, aproximativ unul din cinci isi rupe oasele din cauza osteoporozei. 37% dintre barbati mor in termen de un an dupa ce au avut o spargere a soldului, de doua ori mai mult decat femeile.
d. Calciul este necesar pentru oase sanatoase. Ca adult, aveti nevoie de aproximativ 1.000 de miligrame/zi de calciu pentru a mentine oasele in forma buna de functionare si 1.200 de miligrame/zi de calciu daca sunteti femeie cu varsta cuprinsa intre 51 si 70 de ani. Dar nu numai calciul este necesar pentru oase. Magneziul, proteinele si vitamina D sunt esentiale. Vitamina D creste absorbtia de calciu cu 50%. Aveti nevoie de 600 de miligrame de vitamina D in fiecare zi daca sunteti adult. Daca aveti peste 70 de ani, aveti nevoie de 800 de miligrame de vitamina pe zi. Pestele, ficatul si laptele sunt surse bune de vitamina D si proteine.
e. O digestie sanatoasa este benefica oaselor dumneavoastra. Bolile inflamatorii intestinale, intoleranta la lactoza sau anorexia nervoasa cresc riscul de a avea oase slabe si fragile, putandu-se rupe cu usurinta.
f. Tratarea refluxului gastroesofagian poate slabi oasele. Pierderea de masa osoasa poate fi rezultatul utilizarii unor cantitati mari de antiacizi ce contin aluminiu, ceea ce epuizeaza stocul dumneavoastra de calciu. Chiar si medicamentele folosite la tratarea arsurilor la stomac pot duce la o pierdere de masa osoasa, conform Fundatiei Nationale de Osteoporoza.
g. Steroizii pot slabi oasele. Daca luati medicamente, precum cortizon, prednison sau dexametazona, acestea pot provoca pierderi de masa osoasa in timp, conform Fundatiei Nationale de Osteoporoza. De retinut este faptul ca trebuie luata o doza mica pentru o perioada scurta de timp si inainte de acestea trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre ce strategii ar trebui aplicate pentru a va mentine oasele la fel de sanatoase chiar si atunci cand faceti un tratament cu steroizi.
h. Fenobarbitalul duce la pierderea de masa osoasa. Utilizat pentru tratamentul crizelor de epilepsie, fenobarbitalul trateaza totodata si anxietatea sau insomnia. Dilantinul, un alt medicament antiepileptic este de asemenea legat de pierderea de masa osoasa. Inainte de a le lua, cantariti riscurile si beneficiile acestor medicamente cu medicul dumneavoastra, stiind ca majoritatea au si efecte secundare in timp.
i. Celulele sanguine sunt facute in maduva osoasa. Globulele rosii din sange nu stau foarte mult in sange, astfel ca acestea sunt inlocuite continuu prin celule noi, provenite din maduva osoasa. In acest loc, in centrul osului, este un tesut spongios ce genereaza miliarde de celule noi.
j. Nu este neaparat sa aveti osteoporoza, insa chiar daca nu exista factori de risc, tot trebuie sa va controlati. De aceea, este important sa va prezentati medicului specialist de fiecare data cand observati o schimbare minora cu privire la calitatea oaselor dumneavoastra. Doctorul va poate indemna sa apelati la o serie de analize detaliate, in urma carora sa va ofere un tratament corespunzator afectiunii de care suferiti. Daca analizele ies bune, acest lucru nu inseamna ca la urmatoarele simptome nu ar trebui sa va adresati aceluiasi medic specialist. Din contra, cu cat inaintati in varsta, cu atat probabilitatea de a va confrunta cu astfel de boli creste.
Osteoporoza. Cum apare? Multi factori pot contribui la aparitia si dezvoltarea osteoporozei, inclusiv istoricul familial, stilul de viata, anumite conditii medicale, precum si alte efecte ale unor medicamente. Este foarte important sa intelegem ce cauzeaza osteoporoza, astfel incat sa putem intelege si riscul acestei boli.
Anumiti factori de risc osteoporoza ca etnie, sex, varsta sunt in afara controlului pe care il faceti. De exemplu, femeile mai in varsta au un risc mai mare de osteoporoza fata de alte gupuri de persoane. Oamenii slabi au un risc mai mare de osteoporoza fata de persoanele mai corpolente.
Ereditatea joaca si ea un rol important, astfel ca, in cazul in care unul dintre parinti a avut osteoporoza, exista un risc destul de ridicat ca si dumneavoastra sa aveti aceasta boala. Cea mai buna optiune, in cazul in care detineti acesti factori de risc ai aparitiei osteoporozei, este sa luati masuri pentru a controla si a identifica pierderea de masa osoasa mai din timp.
Cauzele aparitiei osteoporozei sunt diverse si le putem identifica foarte usor. Consumul de alcool reduce cantitatea de calciu din oase, creste hormonul paratiroidian, un tip de hormon ce reduce suplimentul de calciu si previne corpul sa absoarba vitamina D, necesara formarii oaselor.
Anorexia este o tulburare de alimentatie in care oamenii reduc drastic cantitatea de mancare, nu mananca aproape nimic, pierzand astfel din greutate. Impreuna cu alte elemente nutritive, aceasta reduce cantitatea de calciu si vitamina D si afecteaza diversi hormoni, cum ar fi cei estrogeni, care controleaza sanatatea oaselor si riscul aparitiei osteoporozei.
Exista multe moduri in care fumatul poate creste riscul de osteoporoza, pornind de la simplul fapt ca nicotina este toxica pentru celulele osoase. Fumatul, de asemenea, interfereaza cu calciul din organism si modifica nivelul de estrogen, care creste riscul de osteoporoza.
Si medicamentele sunt potentiale cauze ale aparitiei acestei afectiuni. Intr-un studiu in care au fost implicate 191 de persoane care au luat glucocorticoizi timp de trei luni sau mai mult, 26% dintre participanti au fost diagnosticati cu osteoporoza.
Glucocorticoziii interfereaza cu formarea oaselor si cu utilizarea calciului de catre organism. Aceste medicamente sunt folosite adeseori pentru tratarea astmului, a anumitor tipuri de artrite sau a unor boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla.
Chimioterapia, terapiile hormonale si alte tratamente pentru cancer afecteaza nivelul de hormoni de reproducere din organism si creste riscul aparitiei osteoporozei. Medicamentele anticonvulsivante, cum ar fi fenitoina, prezinta si ele risc pentru osteoporoza daca sunt folosite perioade indelungate.
In cazul in care prezentati pierderi ale masei osoase, este necesar sa discutati cu medicul dumneavoastra despre cum puteti redeveni sanatos si mai ales, sa va miscati. De exemplu, fracturile vertebrale (fracturi ale coloanei vertebrale) sunt un motiv de ingrijorare pentru persoanele cu osteoporoza.
Exercitiile facute de dumneavoastra ar putea avea nevoie de noi modificari. Incercati pe cat posibil sa gasiti instructori sau formatori ce au experienta cu persoanele cu osteoporoza si va pot spune cum sa adaptati exercitiile de zi cu zi pentru a va proteja impotriva acestor lucruri.
In general, expertii recomanda un fel de program de exercitii aerobice pe care oamenii le pot face pe propriile picioare. Trebuie sa intrati intr-un program de consolidare a muschilor. Aceste programe diferite pot imbunatati calitatea osului si ajuta la reducerea riscului de fracturi.
Pentru persoanele cu osteoporoza sunt foarte bune urmatoarele exercitii :
-Yoga. Aceasta forma antica de exercitiu este adesea recomandata pentru persoanele cu pierderi de masa osoasa, pentru ca ajuta la echilibru si flexibilitate, insa va trebui modificata rutina de exercitii yoga, astfel incat sa evitati pozitiile ce necesita indoirea sau rasucirea de la talie sau folosirea unui perete ori scaun pentru sprijin in timpul exercitiilor de echilibrare.
-Tai Chi. Acesta este un alt stil de exercitiu necesar si benefic pentru persoanele cu osteoporoza, exercitii care pot imbunatati puterea si echilibrul, avand astfel si un risc foarte mic de accidentare.
-Mersul pe jos. Acest exercitiu este foarte usor de realizat. Mersul pe jos poate fi un exercitiu fizic benefic persoanelor cu osteoporoza.
-Antrenamentele cu greutati. Chiar daca nu sunteti culturist, exercitiile cu greutati de doua sau de trei ori pe saptamana va pot construi masa musculara si ajuta si la protejarea oaselor dumneavoastra.
Un studiu de la Universitatea din Glasgow a aratat faptul ca femeile care au facut antrenamente fizice de rezistenta si-au imbunatatit densitatea osoasa si au redus riscul de fracturi. Daca ati avut o fractura din cauza pierderii masei osoase, exercitiile de rutina se pot reseta din cauza durerii sau pentru a nu mai aparea o noua fractura. In acest caz, un fizioterapeut va poate fi de mare ajutor.
Unele studii clinice arata ca suplimentele de calciu determina adesea efecte minore adverse gastro-intestinale, cum ar fi constipatia. In aceste studii, se mai afirma ca pot provoca un risc usor crescut de pietre la rinichi si de infarct miocardic.
Un profesor din cadrul Departamentului de Stiinte Chirurgicale de la Universitatea Uppsala din Suedia afirma ca prea mult calciu si/sau vitamina D care, de obicei, sunt recomandate pot duce la mai multe fracturi de sold si o crestere a riscului de boli cardiovasculare.
Cercetatorii continua sa ofere expertilor o mai buna intelegere in ceea ce cauzeaza osteoporoza, dar de retinut este faptul ca trebuie sa va alegeti un stil de viata sanatos, deoarece acest lucru reduce riscul aparitiei osteoporozei. Nu trebuie sa asteptati o anumita zi, incepeti chiar acum!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- Ce nu stiati despre lapte
- Importanta vitaminei D pentru sanatate
- Informatii esentiale despre liftingul facial
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Informatii esentiale despre hemodializa
- Ce spune dantura despre starea de sanatate?
- Ce dezvaluie gura despre sanatate
- Ce trebuie sa stiti despre microcefalie
- Osteoporoza juvenila