Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Artroplastia de sold

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce este artroplastia de sold

Sus
Artroplastia de sold

Artroplastia de sold este o interventie chirurgicala complexa care consta in inlocuirea capului femural si a cartilajului articular de la nivelul acetabulului cu o proteza.

Femurul, osul coapsei, este cel mai lung os al omului si prezinta un cap femural de forma sferica (ca o bila). Acest cap femural se articuleaza, adica se imbina cu acetabulul, care este o cavitate concava a osului iliac al bazinului.

Noua articulatie de dupa protezare va fi formata dintr-un cap femoral, care este de fapt o bila de diferite materiale, precum metal sau ceramica si o cupa care va inlocui cavitatea acetabulara.

Motivele inlocuirii articulatiei soldului sunt variate, dar scopul principal este acelasi. Se doreste inlocuirea cu un implant artificial pentru a restabili functionalitatea si mobilitatea pacientului, pentru a-l ajuta pe pacient sa se intoarca la activitatile sale zilnice, oferindu-i libertate mai mare de miscare si fara sa mai aiba parte de durere. Noua suprafata articulara va permite miscarea neteda a articulatiei soldului.

Cuprins articol

  1. Ce este artroplastia de sold
  2. Indicatii
  3. Tipologie
  4. Complicatii
  5. Beneficii
  6. Recuperarea post operatorie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

Proteza de sold este indicata atunci cand tratamentul conservator, mai exact de fizioterapie, nu a mai putut face fata, iar durerea, problemele de mobilitate si deformarea soldului afecteaza viata de zi cu zi.

Se practica deseori in urmatoarele afectiuni:
Coxartroza avansata
Fractura de col femural
Necroza de cap femural
Displazie de sold
Sindrom de impingement
Boli congenitale ale soldului

Tipologie

Sus

• Artroplastia cu proteza totala necimentata
• Artroplastia cu proteza totala cimentata
• Artroplastia soldului prin resurfatare
• Artroplastia de revizie a soldului

In functie de varsta pacientului, de calitatea osoasa si de viitorul mod si nivel de utilizare a noii proteze, ortopedul poate alege intre o artroplastie totala de sold cimentata sau necimentata. Preferabil, in cazul pacientilor tineri se prefera proteza de sold necimentata, iar in cazul celor varstnici se opteaza pentru una cimentata.

Fixarea componentei femurale si a celei acetabulare se face fie prin utilizarea cimentului osos, fie prin presare pe os.

In artroplastia prin resurfatare, componentele articulatiei soldului isi pastreaza forma initiala si se indeparteaza mai putin os decat in operatile clasice de protezare. Aici se indeparteaza doar o mica parte din osul artrozic si se creeaza o noua suprafata. Este considerata o procedura pentru pacientii tineri si activi.

Artroplastia de revizie presupune inlocuirea elementelor protezei initiale. Cele mai frecvente cauze pentru care se apeleaza la aceasta interventie sunt degradarea protezei, instabilitatea articulara si infectia locala. Un numar mare de artroplastii de sold vor ajunge inevitabil si la operatia de revizie.

Complicatii

Sus

Putem clasifica complicatiile in intra-operatorii si post-operatorii. In timpul operatiei poate aparea hemoragia, lezarea nervilor din jur, fractura sau perforarea diafizei femurale la introducerea tijei, stopul cardio-respirator sau socul hipovolemic.

Ulterior, dupa interventia chirurgicala, pot aparea complicatii precum infectia, trombembolismul venos, inegalitatea lungimii membrelor inferioare, luxatia protezei sau degradarea componentelor protezei dupa cativa zeci de ani.

Fiind o interventie chirurgicala care e asociata cu un risc crescut de tromboemolism venos postoperator, de regula, dupa operatie se va administra un anticoagulant injectabil pe o perioada indicata de medic in functie de caz.

Beneficii

Sus

Prin protezare putem sa ne redobandim independenta. De exemplu, in cazul celor cu coxartroza avansata care a dus la tulburari de mobilitate si durere persistenta, prezenta protezei rezolva problema degenerativa prin inlocuirea articulatiei, dar probleme musculare precum scaderea masei musculare, hipotonia, hipotrofia sau atrofia musclara vor ramane in continuare si vor afecta rezultatul postoperator, daca nu se incepe programul de kinetoterapie pentru a tonifia musculatura.

De cele mai multe ori este afectat muschiul cvadriceps si fesierul mijlociu.

Recuperarea post operatorie

Sus

Putem spune ca recuperarea incepe imediat post-operator. Procesul de vindecare difera de la individ la individ. Sunt de luat in calcul mobilitatea anterioara operatiei, varsta, patologiile asociate si starea de nutritie.

Inca din spital, veti fi informati despre cum trebuie sa procedati odata ajunsi acasa.

In timpul internarii veti invata cum sa mergeti din nou folosind un mijloc de mers, precum un cadru sau carje. Se va pune accent pe invatarea miscarilor si a pozitilor corecte.

Veti invata de exemplu, cum sa va dati jos sau cum sa urcati in pat, cum sa urcati sau cum sa coborati scarile sau care este pozitia pe care trebuie sa o aveti atunci cand urcati intr-o masina. De asemenea, veti fi informat despre cum trebuie ingrijita cicatricea acasa si cat timp va mai trebui sa o pansati. De regula, cicatricea post artroplastie de sold variaza intre 10-20 cm.

Programul de recuperare trebuie sa fie individualizat in functie de caracteristicile cazului, precum abordul chirurgical practicat la nivelul soldului si de modul de fixare a protezei (cimentata/necimentata).

Un program de recuperare medicala coprespunzator, adaptat la pacient si inceput pe cat de repede posibil vor avea drept rezultat o imbunatatire asupra fortei musculare globale si a posibilitatii deplasarii individuale. Dobandirea independentei functionalitatii este scopul principal dupa operatia de artroplastie.

Dupa operatie, anumite pozitii trebuie evitate pentru buna mentinere a protezei.

Cateva exemple ar fi:
• Nu incrucisati picioarele
• Nu ridicati genunchiul mai sus de sold
• Nu va aplecati fara sa duceti piciorul in spate
• Nu va aplecati din talie mai mult de 90 de grade
• Nu faceti miscari de rotatie/ rasucire cu piciorul operat cum ar fi intoarcerea in spate

De asemenea, luati in calcul urmatoarele:

• Continuarea folosirii unui mijloc de sustinere (cadru, carja, baston) la nevoie
• Folosirea unui inaltator pentru vasul de toaleta
• Folosirea unui scaun pentru cabina de dus sau placa pentru vana
• Folosirea unei linguri de incaltat lunga (exemplu 60 cm)
• Folosirea unui dispozitiv- incaltator pentru sosete
• Folosirea unei incaltaminte corsepunzatoare- cu talpa mai groasa pentru absorbtia socului
• Mentinerea unei greutati corporale in limite normale
• Dormiti cu o perna intre genunchi

Kinetoterapia se incepe la recomandarea medicului si este important sa fie efectuata pentru inceput in prezenta unui kinetoterapeut si sub supraveghere medicala. Regula principala care trebuie urmata este ca atunci cand efectuam exercitiile de kinetoterapie nu trebuie sa depasim pragul dureros. In timpul sedintelor de kinetoterapie se urmareste tonifierea musculaturii si dezvoltarea mobilitatii soldului. Exercitiile variaza si evolueaza in functie de timpul trecut de la interventie.

In ceea ce priveste electroterapia, exista anumite precautii, ba chiar contraindicatii date de prezenta implantului metalic. Numarul de proceduri de electroterapie este limitat. Este important de retinut ca exista risc de incalzire sau de deteriorare a protezei in cazul nealegerii corespunzatoare a tratamentului.

Revenirea la activitatile zilnice dupa operatia de artroplastie de sold poate sa dureze de la 6 saptamani pana la un an de zile, dar participarea activa si interesul pe care il acordati procesului de revenire pot ajuta la scurtarea timpului necesar.

Bibliografie
https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-hip-replacement/
https://www.uptodate.com/contents/total-hip-arthroplasty


Medici specialisti Ortopedie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate