Tulburarile alimentare la adolescenti
Loredana Ionascu
Psihologie
Generalitati
SusMulti copii, in special in perioada adolescentei, sunt foarte preocupati de felul in care arata corpul lor si de ceea ce simt in legatura cu acest lucru.
In perioada pubertatii se petrec multe schimbari fizice si psihice, la care se mai adauga si presiunea sociala.
Din nefericire pentru un procent din ce in ce mai mare de adolescenti, dorinta de a avea un corp perfect devine o obsesie care se va transforma intr-o tulburare alimentara.
Tulburarile alimentare, precum anorexia sau bulimia nervoasa cauzeaza fluctuatii dramatice de greutate ce afecteaza functiile vitale ale organismului si ritmul normal de viata.
Parintii pot preveni aparitia tulburarilor alimentare, dezvoltandu-le copiilor o stima de sine sanatoasa si incurajand o alimentatie echilibrata. Daca va suspectati copilul ca ar avea o tulburare alimentara este imperios necesar sa cautati ajutor cat mai repede.
Cuprins articol
Despre tulburarile alimentare
SusIn general, tulburarile alimentare implica autocritica, ganduri si sentimente negative legate de greutatea corpului si de mancare, iar obiceiul de a manca este privit ca perturband activitatile cotidiene.
Desi tulburarile alimentare sunt mai frecvente in randul fetelor, sunt afectati si baietii. In SUA , 2 adolescenti din 100 se lupta cu anorexie sau bulimie nervoasa. Din pacate, foarte multi adolescenti reusesc sa se ascunda de familie, luni si chiar ani de zile.
Adolescentii cu anorexie au o teama extrema de a nu creste in greutate si au o viziune distorsionata asupra dimensiunilor si formelor corpului, ca urmare, nu pot mentine o greutate normala.
Sunt foarte stricti cu ceea ce mananca, tin dieta si exagereaza cu exercitiile fizice.
Bulimia se caracterizeaza prin mancatul compulsiv. Adolescentii cu bulimie experimenteaza fluctuatii de greutate, dar niciodata nu ajung sa cantareasca cat un anorexic.
Desi cele doua tulburari (anorexia si bulimia) sunt similare, adolescentii cu anorexie sunt, de obicei, foarte slabi, iar adolescentii cu bulimie au o greutate normala sau sunt supraponderali.
Este important de retinut ca tulburarea alimentara nu este un comportament care poate fi controlat, de aceea se impune necesitatea ajutorului medical si psihologic.
Cauzele tulburarilor alimentare
SusCauzele tulburarilor alimentare nu sunt in totalitate foarte clare. Sunt implicati factori psihologici, genetici, sociali si familiali. Exista un mare decalaj intre felul in care adolescentii isi percep corpul si felul in care acestia arata in realitate.
Adolescentii cu anorexie sau bulimie au frecvent o teama intensa de a nu fi grasi sau cred despre ei ca sunt grasi cand, de fapt, nu este deloc asa.
Exista sporturi ca baletul, gimnastica si luptele care pot constitui factori de risc pentru aparitia tulburarilor alimentare.
De asemenea, in randul adolescentilor cu tulburari alimentare creste riscul pentru alte tulburari (anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsiva).
Sunt cercetari care sugereaza contributia mass-mediei asupra cresterii incidentei tulburarior alimentare.
Multe femei care apar in filme, in reclame sau in reviste sunt foarte slabe, iar acest lucru le indreptateste pe adolescente sa creada ca frumusete inseamna sa fii slaba.
Baietii, de asemenea, pot incerca sa copieze idealul media si vor exagera cu mersul la sala si cu atentia asupra a ceea ce mananca.
Aceasta preocupare incepe de la varste foarte fragede. Cercetarile in domeniu arata ca 42% dintre fetitele cu varste intre 7-9 ani isi doresc sa fie foarte slabe, iar 81% dintre cele de 10 ani se tem sa nu ajunga grase. De altfel, tulburarile alimentare se instaleaza in jur de 11-13 ani.
Multi copii cu tulburare alimentara au o stima de sine foarte scazuta, iar incercarea de a mentine o greutate scazuta repezinta o modalitate de a detine controlul.
Efectele tulburarilor alimentare
SusIn timp, tulburarile alimentare cauzeaza probleme de sanatate fizica. Anorexia si bulimia pot cauza deshidratarea si alte complicatii medicale: cardiace si renale. In situatii extreme, tulburarile alimentare conduc la subnutritie si chiar moarte.
Lipsa de hrana afecteaza organismul in moduri diverse:
- scaderea tensiunii arteriale;
- caderea parului si ruperea unghiilor;
- anemie;
- incapacitate de concentrare;
- tumefierea articulatiilor;
- dereglerari menstruale (chiar intreruperea menstruatiei);
- fragilitatea oaselor.
Bulimia, prin varsaturi constante si nutritie deficitara poate duce la:
- dureri constante de stomac;
- afectarea stomacului si a rinichilor;
- pierderea de minerale si potasiu (probleme ale inimii si chiar moartea);
- dereglari menstruale.
Semne de alarma
SusDaca fetele sunt preocupate de felul in care arata, se compara mereu cu alte fete, vorbesc despre diete, acest lucru nu inseamna ca sufera de tulburari alimentare.
Un adolescent care sufera de anorexie poate prezenta urmatoarele semne:
- devine din ce in ce mai subtire si fragil;
- este obsedat de mancare si de controlul greutatii;
- se cantareste in mod repetat;
- isi portioneaza mancarea si mananca cu masura;
- se vede gras;
- este depresiv, letargic si ii este frig constant;
- se retrage din viata sociala, mai ales de la activitatile care presupun si mancare;
- face sport in mod excesiv;
- mananca doar anumite alimente.
Un adolescent ce sufera de bulimie poate prezenta urmatoarele semne:
- se teme de cresterea in greutate;
- este foarte nemultumit de dimensiunile corporale, de forma corpului si de greutatea sa;
- se scuza si merge la baie imediat dupa ce a mancat;
- consuma intotdeauna mancare de dieta si cu grasimi putine (cu exceptia momentului in care mananca compulsiv);
- cumpara in mod regulat laxative, diuretice, si-si face clisma;
- isi petrece cea mai mare parte a timpului incercand sa scape de calorii;
- se retrage din viata sociala, mai ales de la activitatile care presupun si mancare.
Parintii joaca un rol major in dezvoltarea unei atitudini sanatoase cu privire la mancare si nutritie.
Imaginea lor despre propriul corp influenteaza mult adolescentul. Daca parintii se plang in permanenta ca sunt grasi, daca sunt mereu la dieta, adolescentul va crede ca acest stil de viata este normal si acceptabil.
Este necesar ca adolescentul sa se simta iubit de catre parinti si prieteni pentru ceea ce reprezinta, nu pentru felul in care arata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile
- Pericolele tulburarilor de alimentatie
- Alergiile alimentare: adevar versus mit
- 11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale
- Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice ...
- Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor
- Tulburarile de alimentatie – o afectiune care pune viata in pericol
- Migrenele la copii si adolescenti
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa