Produsele alimentare si bauturile nocive pentru copii nu vor mai fi promovate in presa
Stire medicala
Produsele alimentare si bauturile nocive pentru sanatatea copiilor nu vor mai fi promovate in timpul emisiunilor radio si TV pentru cei mici si nici in presa scrisa, potrivit unui cod etic pentru marketingul produselor alimentare destinate copiilor, elaborat de Protectia Consumatorilor.
Codul, realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), defineste un criteriu nutritional minimal pe care ar trebui sa-l respecte alimentele destinate celor mici, pentru a nu le afecta sanatatea si a nu-i predispune la obezitate. Astfel, alimentele ce vor putea fi promovate copiilor trebuie sa aiba continut scazut de zahar, grasimi si sare.
"Obezitatea si bolile cauzate de aceasta sunt efecte ale alimentatiei nesanatoase, care au inregistrat o rata de crestere tot mai mare in intreaga lume, fapt ce a alertat autoritatile europene. Adoptarea acestor reguli presupune incetarea promovarii, prin orice mijloace de marketing, a produselor care nu respecta criteriile impuse de codul etic, precum si respectarea dreptului copiilor de a nu fi influentati sau de a nu-si influenta parintii sa cumpere anumite produse", a explicat, pentru NewsIn, presedintele ANPC, Dan Vlaicu.
Proiectul Codului etic pentru marketingul produselor alimentare destinate copiilor este supus dezbaterii publice, urmand sa fie analizat de producatorii din domeniu, de autoritatile statului si de cei implicati in promovarea acestor produse, urmand sa se stabileasca o varianta finala, care va deveni litera de lege.
Tot pentru combaterea obezitatii si pentru o alimentatie sanatoasa a celor mici, Ministerul Sanatatii a elaborat o lista cu alimente nerecomandate copiilor, cum ar fi cum ar fi chips-urile, sucurile acidulate si produsele de tip fast-food. Ordinul privind aceasta a intrat in vigoare joi, 18 septembrie, data incepand cu care produsele in cauza nu mai pot fi comercializate in incinta unitatilor scolare si prescolare din Romania.
Incepand din aceasta saptamana, Inspectia Sanitara de Stat a Ministerului Sanatatii va efectua o actiune de control, pentru a verifica daca in incinta unitatilor scolare se comercializeaza alimente nerecomandate copiilor, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Articole recomandate
- Scaunele de masina pentru copii
- 8 lucruri pe care sa le faceti acum pentru un aspect fizic mai tanar
- Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare
- Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
- Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci
- Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor