Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Merele si bananele in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 28 August 2012

Generalitati

Sus
Merele si bananele in alimentatia copiilor

Bananele sunt preferate de bebelusi gratie gustului lor dulce, alaturi de mar, care este unul din fructele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor. In plus, exista destul de multe soiuri de mere care pot fi introduse in regimul alimentar zilnic al micutilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Merele
  3. Bananele
  4. Citeste pe aceeasi tema

Merele

Sus

Zicala "un mar pe zi tine doctorul departe" este destul de adevarata. Pentru inceput, este recomandat sa se evite merele acre pentru ca primul contact cu acest produs alimentar sa fie o experienta placuta. Copiii sunt pregatiti inca de la varsta de 6 luni sa consume mere.

Merele contin pectina, o fibra care sustine bacteriile bune din intestin care, la randul lor tin la distanta bacteriile rele.

Merele mai contin bor, un mineral care ajuta oasele sa ramana puternice si sanatoase si antioxidanti care ajuta organismul in lupta cu bolile. In plus, un mar contine un sfert din necesarul zilnic de vitamina C.

In comert, exista diverse sosuri si sucuri de mere. Cand se vor achizitiona este important sa se citeasca eticheta pentru ca acestea sa nu contina zahar. Acidul ascorbic este un ingredient care nu ar trebui sa provoace ingrijorare, deoarece, practic este vitamina C si este folostit ca si conservant.

Reteta cu mere pentru bebelusi

Desi majoritatea parintilor evita sa le ofere copiilor mici marul acoperit cu coaja, aceasta contine majoritatea substantelor nutritive. Totusi chiar si decojit marul este destul de sanatos.

Merele se vor prepara in asa fel incat sa fie suficient de moi, inainte de a fi incluse in hrana bebelusilor. Se vor decoji merele, li se vor inlatura semintele si se vor taia in felii subtiri. Se vor aseza intr-o cratita, vor fi acoperite cu apa si vor fi lasate pe aragaz sa fiarba, timp de 3-5 minute, pana cand se vor inmuia. Se scot apoi merele si se paseaza.

Retata cu mere pentru adulti

Pentru adulti, se poate gati urmatoarea reteta, pentru care sunt necesare: 1/2 de ceapa rosie, 3 mere si o lingura de ulei de masline extravirgin.

Merele se curata de coaja si se taie in 8 bucati, ceapa se taie in felii subtiri, peste ele se toarna uleiul de masline si se condimenteaza cu sare si piper. Amestecul se pune intr-un repicipent tapetat cu harie de copt si se da la cuptorul preincalzit timp de aproximativ 15 minute, pana ce se inmoaie merele.

Bananele

Sus

Acestea sunt unele dintre fructele cel mai des consumate la nivel global. Bananele sunt bogate in potasiu despre care s-a dovedit prin studii clinice ca ajuta la mentinerea tensiunii arteriale la un nivel normal si sustine de asemenea si buna functionare a inimii. Bananele sunt de asemenea bogate in magneziu, unul din mineralele care ajuta inima, oasele, muschii, sangele si sistemul nervos.

Bananele contin de doua ori mai multa vitamina C decat merele, perele si strugurii si contin zaharuri naturale care ofera un plus de energie.

Pentru a obtine o bautura racoritoare, gustoasa, se va amesteca o banana coapta cu putin lichid (apa, lapte formula sau lapte matern). Dupa varsta de patru luni micutii sunt deja pregatiti sa consume banane.

Pentru hrana bebelusilor se va pasa o banana cu furculita si se va adauga putin lichid pentru a se obtine o consistenta pe care bebelusul sa o agreeze.

Pentru adulti se poate face o paine simpla cu banane. Pentru aceasta este nevoie de 2 cani de faina, o lingurita de sare, o lingurita si jumatate de praf de copt, 3/4 ceasca de zahar, 3 banane foarte coapte pasate, 2 oua, 8 linguri de unt si o lingurita de vanilie.

Se va incalzi cuptorul la 220 de grade celsius. Se vor mixa bananele, ouale, untul, vanilia si restul ingredientelor pana se obtine o compozitie a carei consistenta nu trebuie sa fie foarte moale. Se va coace aluatul timp de 45-60 de minute pana cand se va rumeni. Painea este gata atunci cand compozitia nu se va mai lipi de scobitoarea introdusa in centrul ei.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate