Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Nutritia copilului
SusNutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste.
Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici.
Cuprins articol
Deficientele nutritionale
SusDin pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii.
Semne si simptome
SusSimptomele unei diete proaste pot include:
-Copii subponderali, supraponderali sau obezi
-Constipatie sau modificari ale tractului intestinal
-Copil palid sau letargic
-carii dentare
-crestere fizica slaba.
La unii copii, alimentatia necorespunzatoare poate fi asociata cu:
-tulburari de comportament
-tulburari de somn
-probleme cu dezvoltarea emotionala si psihologica
-dificultati de concentrare sau dificultati la scoala.
Cauze
SusDeficientele de nutrienti pot aparea la copiii care nu mananca o dieta echilibrata, ceea ce duce adesea la un aport inadecvat de fibre, vitamine si minerale. Unele probleme comune care afecteaza o dieta sanatoasa la copii si adolescenti includ:
• Nu sunt suficiente fructe si legume
Fibrele mentin sistemul digestiv si imunitar sanatos. Lipsa fructelor si legumelor integrale si a cerealelor integrale in dieta poate insemna ca copiii si adolescentii nu primesc suficiente fibre. Dietele sarace in fibre pot provoca constipatie si pot expune copiilor un risc mai mare de a dezvolta cancer intestinal si boli de inima mai tarziu in viata. Aportul de cantitati adecvate de fibre in dieta poate fi de protectie impotriva cresterii in exces in greutate si a diabetului de tip 2.
Fructele si legumele sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, care este necesara organismului pentru a ajuta la absorbtia fierului, la combaterea infectiilor si la vindecarea ranilor.
Alegerea unei varietati de fructe si legume intregi colorate diferite (galben, rosu si verde) si includerea acestora ca parte a dietei normale a copilului dumneavoastra poate ajuta la prevenirea problemelor asociate cu deficientele de nutrienti.
• Alergii si intolerante
Copiii sau adolescentii care au fost diagnosticati cu alergii sau intolerante alimentare ar trebui sa li se modifice dieta sau sa fie supravegheati de un dietetician pentru a se asigura ca primesc nutrientii necesari pentru o crestere si o dezvoltare sanatoasa.
Alergiile la anumite alimente sau intolerante alimentare (de exemplu, lactoza sau gluten) pot duce la o dieta limitata si la deficiente de nutrienti daca modificarile nu sunt gestionate in siguranta.
Intoleranta la lactoza poate duce la scaderea aportului de calciu – asigurati-va ca copilul dumneavoastra are o alternativa (de exemplu, lapte de vaca sau iaurt fara lactoza sau alternative lactate imbogatite cu calciu).
Boala celiaca poate duce la un aport inadecvat de fibre si creste riscul deficientei de fier din cauza inflamatiei intestinale - asigurati-va ca copilul dumneavoastra are in alimentatie alimente adecvate bogate in fier, cum ar fi carnea rosie si legumele cu frunze verzi.
• Alegeri alimentare independente si diete limitate
Pe masura ce copiii cresc si devin mai independenti, ei pot decide sa urmeze anumite diete sau sa limiteze anumite grupe de alimente. Restrictionarea inutila a anumitor grupe de alimente poate duce la deficiente de nutrienti care pot fi daunatoare sanatatii, deoarece copilului dumneavoastra ii lipsesc nutrientii vitali pentru crestere si dezvoltare (de exemplu, sa nu detina gluten atunci cand nu este necesar, diete cu continut scazut de carbohidrati).
Calciul este necesar pentru o crestere sanatoasa a oaselor, in special in timpul perioadelor de crestere a adolescentilor. Aportul inadecvat de calciu in adolescenta poate duce la osteoporoza sau oase slabe la varsta adulta.
• Greutate
Copiii si adolescentii care sunt subponderali sau supraponderali pot avea deficiente nutritionale, deoarece dieta lor nu are de obicei alimente sanatoase care contin nutrienti.
Desi exista multi factori care contribuie la greutatea copilului (de exemplu, genetica), aceasta este puternic influentata de alegerile alimentare ale acestuia. Factorii dietetici obisnuiti la cresterea in greutate in exces includ alimentele nedorite, bauturile dulci, portiile mari si alimentele procesate la pachet.
• Alegeri alimentare slabe
Dulciurile si alimentele procesate (chips-uri, ciocolata, acadele, prajituri, biscuiti si alimente la pachet) ar trebui limitate la ocazii speciale si sa fie consumate cu moderatie.
Bauturile zaharoase (bauturi racoritoare, sucuri, ape aromate, sucuri si bauturi pentru sport sau energizante) nu sunt obligatorii, chiar si dupa sport si trebuie evitate. Apa este cea mai sanatoasa alegere si ar trebui sa fie principala bautura pentru toti copiii de peste
Principii nutritive de urmat
SusLuati in considerare aceste alimente bogate in nutrienti:
• Proteina. Alege fructe de mare, carne slaba si pasari de curte, oua, fasole, mazare, produse din soia si nuci si seminte nesarate.
• Fructe. incurajeaza-ti copilul sa manance o varietate de fructe proaspete, conservate, congelate sau uscate. Cautati conserve de fructe care spun ca sunt usoare sau ambalate in propriul suc. Aceasta inseamna ca are un continut scazut de zahar adaugat. Retineti ca 1/4 de cana de fructe uscate conteaza ca o portie de fructe.
• Legume. Serviti o varietate de legume proaspete, conservate, congelate sau uscate. Alegeti mazare sau fasole, impreuna cu legume colorate in fiecare saptamana. Atunci cand alegeti legume conservate sau congelate, cautati-le pe cele care au mai putine sodiu.
• Cereale. Alegeti cereale integrale, cum ar fi paine sau paste integrale, fulgi de ovaz, floricele, quinoa sau orez brun sau salbatic.
• Lactate. incurajati-va copilul sa manance si sa bea produse lactate fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele, iaurtul si branza. Bauturile fortificate din soia sunt, de asemenea, considerate lactate.
incercati sa limitati caloriile copilului din:
• Zahar adaugat. Zaharurile naturale, cum ar fi cele din fructe si lapte, nu sunt zaharuri adaugate. Exemple de zaharuri adaugate includ zahar brun, indulcitor de porumb, sirop de porumb si miere. Pentru a evita zaharul adaugat, verificati etichetele nutritionale. Alege cereale cu adaos minim de zaharuri. Evitati sucurile si alte bauturi cu adaos de zaharuri. Limitati portiile de suc. Daca copilul tau bea suc, asigura-te ca este 100% suc fara zaharuri adaugate.
• Grasimi saturate. Grasimile saturate provin in principal din surse animale de hrana, cum ar fi carnea rosie, hot-dog-urile, carnea de pasare, untul si alte produse lactate cu grasime. Pizza, sandvisurile, burgerii si burrito-urile sunt o sursa comuna de grasimi saturate. Deserturile precum prajiturile si inghetata sunt o alta sursa comuna de grasimi saturate. Cand gatiti, cautati modalitati de a inlocui grasimile saturate cu uleiuri vegetale si de nuci, care furnizeaza acizi grasi esentiali si vitamina E.
• Sare. Multi copii au prea multa sare in dieta zilnica. Un alt nume pentru sare este sodiu. Sarea se poate ascunde in sandvisuri, unde se aduna sodiul din paine, carne, condimente si toppinguri. Alimentele procesate, cum ar fi pizza, felurile de paste si supa, au adesea cantitati mari de sare. incurajati sa gustati fructe si legume in loc de chipsuri si prajituri. Verificati etichetele nutritionale si cautati produse sarace in sodiu.
Bibliografie:
1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/basics/childrens-health/hlv-20049425
2. https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Nutrition_older_children
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului
- Alimentatia in sezonul rece
- Metode pentru cresterea unui copil sanatos
- Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau
- Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea
- 10 situatii care ar trebui schimbate in reactia parinte - copil
- Nutritia si alimentatia rationala la copil
- Cresterea si dezvoltarea normala a copilului
- Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor