Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Sanatatea copilului
SusAlimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate.
Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase.
Cuprins articol
Reguli de alimentatie
SusCa regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos.
Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea alimentelor copilului mic, fiindca astfel se distrug substantele nutritive importante din aliment.
Prajiturile se prepara strict in casa, nefiind recomandate prajiturile de la cofetarie. Mezelurile, afumaturile, carnea tocata, branza topita, margarina, produsele de patiserie nu sunt indicate inaintea varstei de 3 ani.
Tipuri de alimente
SusDupa varsta de 1 an se modifica inclusiv comportamentul copilului la masa, acesta fiind mult mai activ si mai curios de explorare si, de aceea este posibil sa-si piarda rabdarea la masa. Totusi, indiferent de protestele lui, nu trebuie sa acceptati sa manance in fata televizorului, a tabletei sau telefonului.
Planificati mesele si gustarile pentru a oferi o varietate de alimente sanatoase din toate grupele de alimente (fructe, legume, carne/proteine, lactate, cereale integrale).
Alimente permise
•Alaptarea: Este bine sa continuati alaptarea peste un an, desi acest lucru ar trebui sa scada destul de mult in aceasta perioada, deoarece copilul mananca mai multe alimente solide.
•Legume: Includeti o varietate de legume, in special cele care sunt verde inchis, rosu,si de culoare portocalie. Aceste legume sunt pline de multi nutrienti.
•Fructe: Ofera o varietate de fructe diferite culori. Oferiti copilului dumneavoastra ¼ pana la ½ cana de fructe la fiecare masa si gustare
•Proteine: Oferiti o varietate de carne de pasare (cum ar fi pui sau curcan), peste, carne si carne alternative (de exemplu, fasole, linte, tofu, oua sau unt de nuci).
•Cereale integrale: Oferiti alimente din cereale integrale, cum ar fi paine integrala, paste integrale de grau, tortilla de porumb sau orez brun.
•Uleiuri si grasimi sanatoase: grasimile sanatoase sunt importante pentru dezvoltarea creierului. incearca peste (fara oase) precum somonul, tonul si pastravul.
•Alegeti alimente preparate cu uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de masline, canola, porumb sau floarea soarelui.
•Apa: Apa este cea mai buna optiune atunci cand copilului ii este sete.
Ce sa limitezi
•Sare: Evitati sa adaugati prea multa sare in mancarea copilului mic. Copilul tau inca invata , dezvolta obiceiuri alimentare care pot dura toata viata. Puteti condimenta mancarea pe care o faceti cu ierburi si condimente (de exemplu, busuioc, chimen, oregano, chili, ghimbir) in loc de sare.
•Suc: ori de cate ori este posibil, oferiti fructe proaspete in loc de suc de fructe 100%. Fructele intregi ofera mai putin zahar si mai multe fibre decat sucul.
Alimente de evitat
•Zaharuri adaugate: Cel mai bine este ca copiii mai mici de 2 ani sa nu manance zaharuri adaugate. Verificati etichetele nutritionale de sub „Total Sugars” si asigurati-va ca linia „Adaugat Zaharuri” spune 0 grame.
•Grasimi trans: evitati alimentele bogate in grasimi trans, cum ar fi prajiturile si produsele de patiserie cumparate din magazin.
•Bauturi pe baza de plante: soia, orezul, migdalele si alte alternative de lapte pe baza de plante nu sunt recomandate pentru bebelusul dvs.
•Bauturi dulci: Evitati bauturile racoritoare, bauturile pentru sport, bauturile cu fructe, bauturile energizante, indulcite, ceaiuri si lapte aromat (cum ar fi ciocolata sau capsunile) care au adaugat zahar.
Concluzii
SusCel mai important lucru care trebuie stiut despre hranirea copiilor se aplica copiilor de toate varstele, chiar si bebelusilor.
Multi parinti au dificultati in a crede ca un copil poate alege cat de mult sau daca vrea sa manance – facem parte dintr-o cultura care le spune copiilor „sa manance tot din farfurie” sau sa mai ia „o singura muscatura”. Dar copiii se nasc mancatori intuitivi – stiu cat au nevoie si cand sa se opreasca – asa ca trebuie sa avem incredere in asta.
Oferind cinci pana la sase oportunitati de mancare pe zi (mese si gustari), cu multa varietate, putem fi siguri ca micutii isi vor satisface nevoile de nutritie pe parcursul unei saptamani, mai degraba decat sa se concentreze pe o anumita masa. Acest lucru asigura o experienta alimentara mult mai placuta si hraneste capacitatea naturala a copilului tau de a manca intuitiv.
“Tips-uri” pentru parinti
•Avand propriul bol cu mancare, copilul tau va invata sa se hraneasca singur. Incepe de indata ce copilul tau doreste. Ofera-le toata mancarea de care au nevoie si suficient timp sa manance.
•La inceput, copilul tau va fi lent si dezordonat. Ajutati-i sa puna cea mai mare parte a hranei in gura (in loc sa fie pe ei insisi sau pe podea!). Incurajeaza-ti copilul sa termine de mancat si asigura-te ca s-a saturat.
•Ofera-i copilului tau multa dragoste si incurajare sa manance in timpul mesei.
•Stati in fata copilului si faceti contact vizual. Interactioneaza zambind, vorbind si laudandu-l pentru ca mananca.
•Faceti din masa un moment fericit!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate
- Diareea la copiii mai mici de 11 ani
- Alimentatia corecta a copiilor
- Planificarea vizitelor la medic pentru copilul tau
- Cand trebuie sa mergem cu copilul la ortodont?
- Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului
- Depresia la copil si adolescent
- Alimentatia in timpul sarcinii
- Alimentatia copilului