Importanta varstei gestationale, in evolutia unui nou - nascut
Stire medicala
Cu cat un copil se naste mai devreme de termen, cu atat creste probabilitatea ca acesta sa aiba o infirmitate, aceasta este concluzia unui studiu efectuat in Franta. Acelasi studiu arata ca aproape jumatate din copii nascuti prematur, au nevoie in primii 5 ani de viata, de ingrijiri medicale de specialitate.
In mod normal un copil trebuie sa se nasca dupa 39 - 40 saptamani de viata intrauterina (copil nascut la termen). Dar, 1 la suta dintre copii din Europa, se nasc jurul celei de a 33-a saptamani de viata intrauterina, acestia fiind considerati prematuri. Astfel, in Anglia si Tara Galilor se inregistreaza 11000 de nou nascuti prematuri pe an, iar in USA pana la 80000 pe an.
Studiul a inclus 1817 copii prematuri, nascuti intre saptamanile 22 - 32 de viata intrauterina in anul 1997, de asemenea au fost inclusi 667 copii nascuti la termen.
La varsta de 5 ani tuturor copiilor, in urma unor teste le-a fost stabilita capacitatea cognitiva. La testul folosit si la varsta de 5 ani, obtinerea unui scor de 85 sau mai mult, este considerat normal.
32 la suta dintre copii nascuti prematur au obtinut un scor sub 85 la test, 12 la suta dintre prematuri au obtinut un scor sub 70. Cativa copii prematuri nu au putut fi testati.
Dintre copii nascuti la termen, doar 12 la suta au obtinut un scor sub 85, 3 la suta din cei nascuti la termen obtinand un scor sub 70.
S-a descoperit ca 9 la suta dintre prematuri, sufera de paralizie cerebrala, de asemenea 5 la suta din cei nascuti inainte de termen, sufera de o infirmitate majora (nu pot merge).
42 la suta din cei nascuti prematuri, au in primii 5 ani de viata nevoie de ingrijiri speciale: logopedie, terapii ocupationale, psihoterapie.
Doar 20 la suta dintre prematuri nu prezinta nici o infirmitate, insa si la ei au fost depistate probleme comportamentale.
Studiul arata importanta varstei gestationale, alaturi de greutatea la nastere, in evaluarea evolutiei unui nou nascut.
Articole recomandate
- Fiziologia si patologia cresterii si dezvoltarii copiilor, cu Dr. Ivona Fron ...
- Prematurul - o fiinta extrem de fragila
- Aplicatia ecografiei in obstetrica
- Ingrijirea prenatala
- Declansarea prematura a travaliului
- Sarcina
- Biometria fetala
- Genetica diabetului
- Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata