Lovitura la cap - prim ajutor, investigatii
Lovitura la cap
SusLovitura la cap reprezinta o problema majora de sanatate, fiind foarte multi pacienti ce apeleaza la ajutor medical din acest motiv. Din fericire, statisticile ne spun ca majoritatea pacientilor ce sufera o trauma la nivelul capului nu ajung intr-un centru de neurologie si neurochirurgie. Totusi, consecintele asupra cutiei craniene si asupra creierului sunt numeroase si pot fi foarte severe, chiar fatale.
Astfel, toate loviturile la cap sunt considerate probleme serioase, din cauza potentialului devastator asupra creierului. O lovitura la cap poate leza tesutul cerebral, poate produce o fractura craniana, sau o leziune la nivelul coloanei vertebrale cervicale si la nivelul gatului.
In functie de semne si simptome, dar si de rezultatele examinarilor paraclinice, loviturile la cap sunt clasificate in lovituri minore si majore.
Cuprins articol
Traume minore
SusLoviturile la cap ce produc traume minore, vor da semne si simptome precum:
- Rani la nivelul scalpului
- Ameteala, greata
- Pierderi scurte de memorie, din timpul loviturii
- Dureri de cap
- Confuzie
Masuri de prim ajutor
SusOdata identificate aceste semne, masurile de prim ajutor constau in cativa pasi simpli:
1. Daca pacientul va raspunde, vorbeste cu dumneavoastra, inseamna ca este constient. Ramaneti langa pacient si acoperiti eventuala rana vizibila, pentru a reduce sangerarea si inflamatia. Este ideal sa gasiti un material rece, cum ar fi o punga de gheata, pentru a-l apasa la nivelul ranii.
2. Nivelul de constienta trebuie reevaluat frecvent, pana soseste un echipaj medical. O modalitate usoara prin care puteti face asta este prin folosirea scorului AVPU. Fiecare litera este un acronim, si anume:
- A-alert. Pacientii alerti au ochii deschisi si pot fi atenti
- V-voce. Pacientii va pot raspunde unor intrebari simple
- P-pain (durere). Pacientii au raspuns la durere, ca de exemplu atunci cand ii stimulati la nivelul lobului urechii sau muschiului trapez. Raspunsul la durere poate fi miscarea ochilor, a membrelor, sau unele sunete si gemete.
- U-unresponsive. Pacientii nu raspund in niciun fel, nici la durere, nici la comenzi vocale. In momentul in care pacientul nu mai raspunde, acesta este considerat inconstient si devine o urgenta majora.
3. Aplicati presiune directa asupra ranilor deschise. Incercati sa nu aplicati presiune cu mainile goale, deoarece pot fi murdare, ci folositi o pereche de manusi, un prosop de material sau de unica folosinta. Mentineti presiunea pana cand sangerarea se opreste si acoperiti cu un bandaj simplu pentru si mai multa siguranta.
4. Continuati sa monitorizati si sa reevaluati starea de constienta.
5. Daca lovitura a avut loc in timpul unui eveniment sportiv, asigurati-va ca pacientul nu se intoarce la activitate inainte de a fi evaluat complet de catre personalul medical
6. Ajutorul medical este esential pentru evaluarea completa a pacientilor. Sunati la 112 cat mai repede, in special in urmatoarele situatii:
- Pacientii cu varsta de peste 65 de ani
- Pacienti cu operatii pe creier in antecedente
- Pacienti care isi administreaza medicatie anticoagulanta
- Consum recent de alcool sau droguri
- Lipsa unui tutore, unei persoane responsabile
Traume majore
SusTraumele majore survin in urma loviturilor bruste, puternice, deseori din timpul unor accidente rutiere, de munca sau sportive. Acestea, desi necesita si masuri de prim ajutor imediat, vor necesita in special ajutor medical avansat, de specialitate.
Traumele majore, la nivelul capului, se vor manifesta prin:
- Durere de cap foarte intensa si/sau persistenta, continua
- Ameteala, confuzie, obnubilare
- Pierderi de memorie
- Tulburari de echilibru
- Dificultati de vorbire si gesticulare
- Episoade vomitive
- Vedere dubla, incetosata
- Crize convulsive
- Nivel de constienta redus, cu raspunsuri slabe sau chiar abolite
- Scurgeri de sange sau lichid cefalorahidian din narinele nazale sau din ureche. Lichidul cefalorahidian este un lichid galbui-transparent
- Pupile inegale (anizocorice)
Masurile de prim ajutor, in cazul acestor pacienti, cuprind:
1. Apelul la 112. Ambulanta cu medic specialist este absolut esentiala. Comunicati doctorului de la dispecerat toate detaliile importante despre pacient, precum si locatia exacta, cu cat mai multe repere
2. Verificati si deschideti calea aeriana. Chiar daca este inconstient din cauza loviturii la cap, pacientul poate inca respira. Faceti o extensie a capului si verificati, timp de maxim 10 secunde, daca auziti si simtiti respiratii eficiente. Daca respira, ramaneti langa el si reevaluati frecvent, pana la sosirea echipajului medical.
3. Daca pacientul nu respira, incepeti manevre de resuscitare. Cea mai importanta manevra salvatoare o constituie masajul cardiac. Masajul cardiac sau compresiunile toracice se fac prin plasarea podului palmei pe toracele pacientului, in mijloc. Faceti compresiuni puternice, cu ambele brate.
4. Pe cat posibil, limitati mobilizarea victimei. In special in cazul persoanelor cazute de la inaltime, imobilizarea lor poate fi salvatoare. Instruiti si ajutati pacientul sa nu isi miste gatul si capul, in nicio directie. Sustineti gatul cu ambele maini, dinspre capul pacientului. Acest lucru se face pentru a proteja coloana cervicala de leziuni posibil fatale.
5. Reevaluati victima si cautati orice alte rani sau semne de inconstienta, pana la sosirea ambulantei.
Investigatii necesare
SusOrice lovitura la cap este suspicionata ca leziune la nivel cerebral. Pentru a identifica leziunile din cutia craniana, fie ca sunt fracturi, distrugeri tisulare, sangerari, formatiuni, corpi straini sau rupturi, exista doua investigatii principale. Acestea sunt CT cranian (Computer Tomograf) si Radiografia craniana. Testul CT este de electie si este in majoritatea cazurilor, primul test de imagistica care se face, de urgenta.
CT-ul este un aparat mare, in care este introdus pacientul. Acesta este prezent si in departamentele de urgenta, unde vor ajunge initial pacientii cu traume cerebrale.
Analiza CT utilizeaza o serie de raze X ce creeaza o imagine detaliata a creierului, in mai multe sectiuni. CT-ul este cerut imediat, in cazul pacientilor cu:
- Tulburari ale starii de constienta, cu scorul GCS scazut. Scorul GCS sau Glasgow este utilizat de catre medici, pentru evaluarea starii de constienta
- Suspiciune de fractura de craniu
- Orice semn de fractura de baza de craniu
- Crize convulsive post-trauma
- Deficit neurologic
- Unul sau mai multe episoade de voma, dupa lovitura
- Amnezie importanta
Radiografia poate fi utilizata atat pentru vizualizarea cutiei craniene, cat si pentru analiza coloanei cervicale. Coloana vertebrala cervicala poate fi usor lezata in urma unor traume la nivelul capului si/sau gatului. Radiografia, dar si CT-ul, vor arata modificari de forma, marime si conformatie de la nivelul coloanei cervicale, acestea fiind leziuni periculoase, deseori letale.
Concluzie
SusLoviturile la cap sunt considerate traume, fie minore, fie majore. In orice caz, semnele unei lovituri trebuie recunoscute, si apelul la 112 este esential. Pana la sosirea unui echipaj medical, persoanele de rand pot face diverse manevre de prim ajutor, pentru a mentine pacientul cat mai stabil si in siguranta. Odata preluat de catre un medic, pacientul va fi condus catre cel mai apropiat spital, pentru investigatiile necesare.
Bibliografie:
https://emedicine.medscape.com/article/1163653-workup
https://www.redcross.org.uk/first-aid/learn-first-aid/head-injury
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/traumatic-brain-injury/diagnosis-treatment/drc-20378561
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Primul ajutor in cazul obstructiei acute de cai respiratorii
- Primul ajutor in caz de vertij
- Prim ajutor in caz de inec cu alimente
- Importanta primului ajutor in cazurile de epilepsie
- 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor
- Gheata, polei, zapada - cauze frecvente in fracturile osoase din timpul iernii
- Politraumatismele
- Sarcina - Luna a VI-a
- Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica