Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Encefalopatia virala post Covid

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2022

Ce este encefalita

Sus
Encefalopatia virala post Covid

Encefalita sau encefalopatia reprezinta inflamatia creierului, fiind o patologie neurologica. Encefalopatia poate fi de etiologii variate, iar encefalopatia de cauza virala este una dintre formele des intalnite. Uneori insa, encefalopatia nu are o cauza ce poate fi evidentiata.

In unele cazuri, encefalopatia poate fi amenintatoare de viata. Astfel, diagnosticul prompt si tratamentul corect sunt importante, fiind dificil de prezis gradul de afectare neurologica al fiecarui pacient.

Cuprins articol

  1. Ce este encefalita
  2. Semne si simptome
  3. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  4. Encefalopatia post-Covid19
  5. Optiuni de tratament
  6. Alte cauze virale
  7. Factori de risc
  8. Complicatii
  9. Preventie
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Simptomele sunt influentate si de starea generala a pacientului, dar si de severitatea infectiei virale. Encefalopatia virala apare ca o complicatie a unei infectii initiale.

Majoritatea persoanelor cu aceasta patologie prezinta simptome asemanatoare gripei, precum:
Durere de cap
• Dureri musculare si/sau articulare
• Febra
• Fatigabilitate, stare de slabiciune si oboseala

Uneori simptomatologia devine mai severa, fiind mai sugestiva pentru enecefalopatia virala:
• Confuzie, agitatie, halucinatii
• Crize convulsive
• Pierderea sensibilitatii si a proprietatilor motorii in anumite regiuni ale fetei sau ale corpului
• Tulburari de auz sau limbaj
• Pierderea starii de constienta, pana la coma

Encefalopatia virala apare deseori in randul copiilor si a sugarilor. In cazul acestora, semnele si simptomele pot include si:
• Greata si varsaturi
• Rigiditate corporala
• Apetit scazut
• Iritabilitate

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Mergeti urgent la medic daca experimentati oricare dintre simptomele mai severe asociate cu encefalopatia virala. O durere intensa de cap, febra si modificarea starii de constienta necesita ajutor medical de urgenta. Sugarii si copiii ce prezinta orice semn si/sau simptom sugestiv encefalopatiei, trebuie sa fie vazuti urgent de un medic.

Encefalopatia post-Covid19

Sus

Majoritatea pacientilor se recupereaza complet in urma unei infectii Covid-19. Totusi, studiile actuale evidentiaza un procent de 10-20% dintre pacienti ce experimenteaza efecte pe termen lung, in urma infectiei virale Covid. Acest lucru poarta numele de ,,Covid de lunga durata’’ sau de patologie post-Covid.

Encefalopatia virala este o afectiune inflamatorie ce face parte din complicatiile infectiei virale Covid-19, fiind o complicatie neurologica. In ciuda numarului crescand de cazuri, studiile inca sunt in desfasurare, iar tabloul clinic al afectiunii nu este complet descris. S-au enuntat 3 posibile mecanisme fiziopatologice ale encefalopatiei virale post-Covid.

Acestea sunt:
1. Invazia directa a sistemului nervos central, de catre virus
2. Inflamatia sistemica
3. Componenta moleculara

Optiuni de tratament

Sus

Protocolul de tratament si gestionare eficienta a encefalopatiei virale post-Covid este inca studiat. Modalitatile de tratament ce s-au dovedit eficiente in majoritatea cazurilor includ: corticosteroizi, imunoglobulina administrata intravenos, plasmafereza si anticorpii monoclonali.
Desi incidenta cazurilor de encefalopatie virala in randul pacientilor diagnosticati cu Covid-19, este mica, mortalitatea acestei patologii este mare. Pacientii critici, cu forme severe de infectie virala, tind sa dezvolte encefalopatie mai frecvent. De asemenea, copiii sunt mai susceptibili la encefalopatie virala decat adultii.

Alte cauze virale

Sus

Alte virusuri ce pot cauza encefalopatie virala, includ:
Virusul herpes simplex.  Ambele tipuri de virus herpes simplex (tipul 1 si 2) pot cauza infectii complicate cu encefalita. Desi este rara, poate duce la leziuni cerebrale semnificative si chiar deces.
• Alte virusuri din familia herpes.  Acestea includ virusul Epstein-Barr si virusul Varicela-Zooster.
• Enterovirusuri. Acestea includ poliovirus si virusul Coxsackie
• Virusuri transmise prin intermediul tantarilor.  Numeroase virusuri sunt transmise prin intepatura de tantar, cauzand tipuri speciale de encefalopatie virala.
• Virusul rabiei. Infectia cu virusul rabic, care se transmite prin muscatura de animal, cauzeaza o progresie rapida catre encefalita.
• Infectiile copilariei. Infectiile virale comune in copilarie, precum rubeola sau rujeola, sunt cauze relativ comune ale encefalitei virale. Incidenta acestora a scazut datorita vaccinurilor disponibile.

Factori de risc

Sus

Oricine, odata supus unei infectii virale, poate dezvolta encefalopatie ca si complicatie. Totusi, cativa factori cresc riscul de progresie spre encefalopatie:
• Varsta. Unele tipuri de encefalopatie sunt mai comune si/sau mai severe in anumite categorii de varsta. In general, copiii mici si adultii in varsta au risc mai mare de a dezvolta majoritatea tipurilor de encefalopatie.
• Sistem imunitar slabit. Pacientii cu HIV/SIDA, cei care se afla sub tratament cu imunosupresoare sau au o alta afectiune ce le slabeste sistemul imunitar, au risc mai mare de a face encefalopatie virala
• Regiunea geografica. Virusurile purtate de tantari sunt mai des intalnite in anumite regiuni decat in altele
• Anotimp.  Virusurile purtate de tantari apar mai frecvent vara

Complicatii

Sus

Complicatiile encefalopatiei virale variaza si depind de mai multi factori, precum: varsta, virusul cauzator al infectiei initiale, severitatea infectiei initiale, perioada de timp de la debutul simptomelor pana la inceperea tratamentului. Pacientii cu patologie usoara se pot recupera in cateva saptamani, fara sa existe complicatii pe termen lung.

In cazul pacientilor cu o infectie mai severa, encefalopatia se va manifesta mai intens. Astfel apare riscul de leziuni cerebrale, din cauza inflamatiei, rezultand in coma sau deces, acestea fiind complicatii acute. Alte complicatii pot dura timp de cateva luni sau pot fi permanente. Acestea variaza mult si pot include:
• Fatigabilitate persistenta
Slabiciune musculara sau lipsa coordonarii musculare
• Modificari de personalitate
• Tulburari de memorie
• Paralizie
• Tulburari de vedere sau auz
• Dificultati de vorbire

Preventie

Sus

Cea mai buna metoda de preventie pentru encefalopatia virala este de a lua masuri impotriva infectiilor. Masurile au ca si scop evitarea expunerii la virusuri ce pot cauza afectiunea.

Astfel incercati sa:
• Pastrati o igiena corespunzatoare. Spalati-va des pe maini, abundent, cu apa si sapun, in special dupa utilizarea toaletei, inainte si dupa masa.
• Nu impartiti obiectele personale, precum tacamurile, paharul, obiectele personale de baie
• Vaccinati-va. Asigurati-va ca sunteti la curent cu vaccinurile disponibile pentru diverse virusuri, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru copilul dumneavoastra.

Concluzie

Sus

Encefalopatia virala este o patologie inflamatorie a tesutului cerebral, ce apare ca si complicatie in urma unor infectii virale. Infectia Covid-19 este o cauza comuna a encefalopatiei, in special in randul copiilor si adultilor in varsta. Intrucat este o patologie severa, encefalopatia virala trebuie diagnosticata prompt de catre un medic. Astfel, apelati la ajutor medical de urgenta de la primele simptome sugestive.

Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8239820/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/encephalitis/symptoms-causes/syc-20356136
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/viral-encephalitis


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate