Coreea Sydenham
Ce este Coreea Sydenham
SusCoreea Sydenham este o patologie neuro-musculara ce afecteaza in primul rand copiii ce au trecut prin anumite infectii. Bacteria incriminata pentru aparitia coreei Sydenham este Streptococul beta-hemolitic, fiind aceeasi bacterie ce cauzeaza si febra reumatismala. Raspunsul sistemului imun la infectie poate avea consecinte asupra sistemului nervos, cauzand tulburarea de mobilitate manifestata prin coree.
Coreea este un termen ce are semnificatia de ,,dans". Copiii si tinerii cu aceasta afectiune vor prezenta miscari caracteristice, rapide, involuntare, necoordonate, lipsite de ordine sau modele exacte, miscari ce imita dansul. In cazurile severe, aceste episoade pot afecta serios viata pacientului, intrerupand activitatile zilnice.
In urma unei infectii cu streptococ, de cele mai multe ori infectie faringiana, o parte din copii pot dezvolta acest fenomen neuro-muscular.
Cuprins articol
Prevalenta
SusIn tarile dezvoltate din Europa si America de Nord, Coreea Sydenham a devenit o raritate, datorita utilizarii precoce, la scara larga in populatie, a antibioticelor pentru a trata faringita.
Astfel infectia nu ajunge pana in punctul in care sa produca complicatii neurologice. Coreea Sydenham este astfel mai frecventa in tarile in curs de dezvoltare, unde optiunile de tratament pentru infectii cu streptococ sunt limitate.
Coreea Sydenham este cel mai frecvent diagnosticata in randul copiilor cu varsta intre 5 si 15 ani, fiind mai des intalnita la fete. Apare foarte rar la adulti sau copii mai mici de 5 ani.
Riscuri si complicatii
SusCopiii ce prezinta astfel de episoade de miscare, sub forma de coree, vor avea risc mai crescut de afectiuni neuropsihiatrice autoimune, asociate cu streptococul beta-hemolitic.
Aceste afectiuni se pot manifesta prin semne si simptome precum:
• Modificari de comportament si neatentie
• Caracteristici obsesiv-compulsive
• Ticuri motorii sau verbale
Raspunsul sistemului imun atunci cand exista o infectie streptococica in organism poate afecta alte organe precum tegumentul, articulatiile si cordul.
Astfel, pacientii cu coree Sydenham sunt predispusi la a face afectiuni precum:
• Artrita
• Endocardita bacteriana
• Boala cardiaca valvulara
Cauze
SusCoreea Sydenham apare atunci cand o infectie streptococica de tip beta-hemolitic declanseaza un raspuns anormal. In loc sa lupte cu bacteriile, sistemul imun va ataca tesutul cerebral normal, acesta devenind noua tinta a organismului. Regiunea cerebrala ce controleaza miscarea este principala regiune tintita.
Semne si simptome
SusSimptomele pot aparea la orice nivel al organismului copilului, in orice etapa in care acesta se afla. Acestea apar deseori brusc, in special atunci cand copilul dumneavoastra este obosit. Semnele si simptomele pot fi clasificate in simptomele fizice, tulburarile de vorbire si simptomele cognitiv-emotionale.
Simptomele fizice
Simptomele fizice implica miscari haotice si gesturi neobisnuite precum:
• Neindemanare
• Miscari rapide involuntare ale membrelor si trunchiului
• Dificultati in mentinerea unei strangeri de mana
• Agitatie fizica
• Grimase subtile, neobisnuite
• Cazaturi frecvente
Pot aparea tulburari de vorbire la acesti pacienti, de obicei fiind alternate limbajul incet, abia inteles, cu exploziile vocale.
Simptomele cognitive si emotionale implica in special anxietatea si dificultatea de concentrare. Simptomele apar tardiv dupa vindecarea infectiei acute, putand incepe oricand in primele 6 luni de dupa infectie.
Metode de diagnostic
SusPentru a stabili diagnosticul, medicul pediatru va pune cateva intrebari despre istoricul medical al copilului, fiind nevoit sa identifice o faringita diagnosticata in ultima perioada. Analizele de sange pot detecta anticorpii si pot confirma diagnosticul.
In urma stabilirii diagnosticului, pacientul va avea nevoie de consulturi cardiologic, neurologic si psihologic.
Optiuni de tratament
SusOptiunile de tratament optime pentru copilul dumneavoastra depind de severitatea simptomelor. Formele mai blande nu necesita deseori tratament.
In cazul pacientilor cu simptome moderate spre severe, tratamentul medicamentos poate fi o optiune eficienta. Medicamentele corticosteroide, de exemplu, vor ajuta la indepartarea din organism a anticorpilor.
Alte medicamente includ substante utilizate de regula pentru alte patologii neurologice, insa se pot administra si in cazul coreei Sydenham.
• Anticonvulsivantele. Aceste medicamente favorizeaza controlul impulsului nervos.
• Antipsihotice. Acestea sunt prescrise pacientilor care au nevoie de control asupra ticurilor nervoase sau a exploziilor vocale.
• Inhibitorii de dopamina: utilizati pentru a trata miscarile involuntare
Preventie
SusTratamentul precoce al infectiilor streptococice faringiene va minimiza considerabil riscul de a dezvolta coree Sydenham. Daca copilul dumneavoastra are deja aceasta afectiune, tratamentul continuu cu doze mici de antibiotic poate ameliora episoadele de coree si poate preveni reinfectiile streptococice.
Scopul pe termen lung al tratamentului antibiotic este de a preveni complicatiile cardio-vasculare si neurologice permanente.
Prognostic
SusPacientii diagnosticati cu forme moderate pana la severe de coree Sydenham nu isi vor putea desfasura o mare parte din activitatile zilnice, intrucat episoadele de motilitate anormala apar brusc, neasteptat si fara sa respecte un model.
Astfel, una dintre marile provocari este anticiparea acestor episoade si sincronizarea tuturor activitatilor in jurul lor. Copiii vor avea dificultati atat in realizarea sarcinilor simple precum spalatul pe dinti, cat si in integrarea in activitatile de grup de la scoala/in grupul de prieteni.
Totusi, majoritatea copiilor se recupereaza complet in 3 pana la 6 luni de tratament. Un numar mic dintre pacienti vor continua sa aibe episoade de coree pana la 2 ani dupa inceperea tratamentului.
Simptomele pot reaparea mai tarziu, in timpul vietii de adult, in special atunci cand sunt declansate de factori precum sarcina, comprimatele contraceptive si orice alta sursa de crestere a nivelului de estrogeni.
Concluzie
SusCoreea Sydenham este o patologie neurologica dobandita in urma infectiei cu streptococ beta-hemolitic, ce survine adesea in copilarie. Prin promovarea tratamentului antibiotic, incidenta coreei Sydenham s-a redus considerabil in tarile dezvoltate, cu acces la medicina moderna.
Chiar si cand se instaleaza modificarile neurologice ce provoaca coreea Sydenham, tratamentul este eficient si pacientii se recupereaza in cateva luni, de cele mai multe ori.
Nu ezitati sa contactati un medic pediatru inca de la primele semne de degradare neurologica, pentru a preveni complicatiile mai severe.
Bibliografie
https://rarediseases.org/rare-diseases/sydenham-chorea/
https://www.uptodate.com/contents/sydenham-chorea
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Cum diagnosticam distrofia musculara facio-scapulo-humerala
- Sindromul Lambert Eaton - cauze si solutii terapeutice
- Scleroza primara laterala
- Ce este leucodistrofia si cum gestionam aceasta boala rara neurologica
- Cum si cand se desfasoara examenul neurologic complet
- Tratamentul chirurgical in miastenia gravis
- Recuperarea pacientilor cu paraplegie
- Ce afectiuni ascunde durerea toracica non-cardiaca
- Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, sub ...