Cauzele pruritului brahioradial
Ce este pruritul brahioradial
SusPruritul brahioradial reprezinta o afectiune nervoasa, ce cauzeaza prurit (mancarime) sau senzatie de intepatura la nivelul antebratului exterior. Nu este o eruptie cutanata si nici o afectiune contagioasa din sfera dermatologica, ci este afectat un nerv al membrului superior.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusLa nivelul gatului exista un plex nervos mare, ce continue 8 nervi spinali. Acesti nervi sunt responsabili de inervatia motorie si senzitiva a gatului, umerilor, bratelor, antebratelor si mainilor. Prin iritatia oricarui nerv dintre perechea 5 si perechea 8, poate aparea pruritul brahioradial.
Pruritul brahioradial apare de regula la ambele brate si antebrate, insa poate surveni si la un singur brat.
Semne si simptome
SusPrincipalul semn al acestei afectiuni este pruritul sau mancarimea la nivelul antebratului exterior. Pot aparea mici discoloratii sau urme la nivelul pielii, in urma scarpinatului frecvent.
Pruritul poate aparea si la nivelul bratelor, umerilor si gatului. Unii pacienti au si senzatii precum durere, intepatura sau senzatie de ,,gadilare’’.
In 75% dintre cazuri, simptomele se manifesta la ambele brate, insa exista si cazuri unilaterale.
Cauze
SusCercetatorii considera ca exista o combinatie dintre radiculopatia cervicala si radiatiile ultraviolete, ce cauzeaza pruritul brahioradial.
Radiculopatia cervicala
Aceasta se refera la lezarea sau inclestarea unui nerv cervical, ce produce parestezii (senzatii anormale) la nivelul diferitelor portiuni din jumatatea superioara a corpului. Pruritul este deci de cauza nervoasa, nu dermatologica sau metabolica.
Afectarea unui nerv cervical poate aparea in situatii precum:
• Hernie de disc
• Osteoartrita
• Discopatie degenerativa
• Stenoza foraminala cervicala
Pacientii cu prurit brahioradial nu observa, deseori, ca au un nerv inclestat, intrucat acesta nu produce durere. Totusi, studiile ne arata ca testele imagistice ale acestor pacienti evidentiaza probleme spinale anatomice.
Expunerea la radiatii ultraviolete
Nu se stie exact de ce radiatiile ultraviolete sunt considerate un factor ce contribuie la aparitia pruritului brahioradial.
Cateva teorii sustin ca:
• Multi pacienti raporteaza simptome atunci cand au o expunere crescuta la soare
• Pruritul brahioradial este mai frecvent in timpul verii
• Multi pacienti prezinta ameliorarea simptomelor in timpul iernii sau atunci cand se protejeaza impotriva soarelui
Pruritul brahioradial este deseori intermitent, cu episoade de exacerbari. Exacerbarile sunt cauzate in special de expunerea la soare, simptomele inrautatindu-se in lipsa protectiei solare.
Factori de risc
SusExista cativa factori ce favorizeaza aparitia acestei afectiuni la unii pacienti.
Factorii includ:
• Sexul feminin: femeile sunt de 3 ori mai susceptibile la a dezvolta prurit brahioradial decat barbatii. Acest lucru poate fi explicat de anatomia usor diferita a coloanei vertebrale la femei, ce favorizeaza patologia spinala si implicit a nervilor spinali
• Varsta medie: varsta medie de diagnostic este de 59 de ani, insa poate aparea si la pacienti de alte varste
• Pielea deschisa la culoare: pacientii cu piele deschisa la culoare au mai frecvent leziuni ale nervilor cervicali
• Stilul de viata: persoanele ce petrec mult timp afara, in exterior si expusi la soare, precum biciclistii sau persoanele care fac drumetii montane des, au sanse mai mari de arsuri solare si astfel de prurit brahioradial
Diagnostic
SusPentru a stabili diagnosticul, medicul va va pune cateva intrebari in legatura cu simptomele actuale, istoricul medical si stilul de viata. Acestia vor realiza apoi un examen fizic si vor exclude alte cauze de prurit, precum cele dermatologice.
Este folosit adesea un test ce utilizeaza un pachet de gheata. Pachetul este plasat la nivelul antebratului sau zonei afectate, iar daca pruritul si restul simptomelor se amelioreaza atunci cand pachetul este pus, si revin imediat dupa reincalzirea tegumentului, exista o sansa foarte mare ca diagnosticul sa fie prurit brahioradial.
In cazuri mai rare, medicul poate indica si teste imagistice pentru a vizualiza structura si conformatia nervilor spinali si a coloanei vertebrale: radiografii sau examinari RMN.
Medicul generalist poate stabili diagnosticul, urmand sa va recomande un consult neurologic pentru investigatii suplimentare si tratament.
Tratament
SusOptiunile de tratament pentru pruritul brahioradial includ:
• Evitarea expunerii la soare sau alte surse de raze ultraviolete
• Tratament medicamentos oral
• Tratament medicamentos topic
Utilizarea pachetelor de gheata ajuta de asemenea la ameliorarea simptomelor, insa este o solutie temporara. In cazuri foarte rare, poate fi nevoie de interventie chirurgicala pentru a corecta anumite defecte ale coloanei vertebrale ce cauzeaza inclestarea nervilor cervicali.
Pentru a evita expunerea la razele UV, incercati sa:
• Reduceti cantitatea de timp pe care o petreceti expus la soare
• Utilizati crema cu factor de protectie solara regulat, de mai multe ori pe zi
• Purtati imbracaminte cu maneci lungi
• Evitati aparatele de bronzare artificiala
Tratamentul medicamentos ce se poate administra pe cale orala este ales si recomandat de catre medic, in functie de cazul fiecarui pacient. Medicamentele cele mai des utilizate sunt cele din clasa antidepresivelor triciclice, intrucat acestea sunt foarte eficiente in numeroase patologii ale nervilor, inclusiv in durerea neuropatica si pruritul de cauza nervoasa.
In ceea ce priveste tratamentul topic, acesta include creme si lotiuni ce contin corticosteroizi blanzi, anestezice locale sau antihistaminice.
Preventie
SusPruritul brahioradial nu poate fi prevenit complet. Va puteti insa reduce riscul de a dezvolta aceasta afectiune prin protejarea pielii impotriva razelor soarelui. Purtati intotdeauna haine adecvate, palarii de protectie si crema cu factor de protectie de cel putin 50.
Prognostic
SusPentru majoritatea persoanelor cu prurit brahioradial, simptomele dispar in cateva saptamani de tratament, insa acestea pot continua timp de cateva luni.
Exista si cazuri in care senzatia de mancarime si arsura devine permanenta insa intermitenta, ceea ce inseamna ca simptomele apar si dispar periodic, pentru tot restul vietii. Medicii pot gestiona aceste exacerbari cu succes.
Pacientii cu numeroase exacerbari pot experimenta unele complicatii, ce trebuie ingrijite si tratate ulterior:
• Zgarieturi, leziuni superficiale, macule
• Leziuni de tip nodular
• Lichefiere
• Hipopigmentare sau hiperpigmentare
• Eczema
• Celulita si alte infectii tegumentare
Cand ar trebui sa mergeti la medic
Discutati cu medicul dumneavoastra daca simtiti nevoia urgenta de a va scarpina la nivelul antebratelor sau bratelor, sau daca aveti alte senzatii la acest nivel. Daca tratamentul prescris de catre medic nu va amelioreaza simptomele, apelati la acesta ori de cate ori este nevoie.
Concluzie
SusPruritul brahioradial este produs de o afectiune nervoasa, mai exact de lezarea nervilor cervicali.
Pruritul poate fi acompaniat si de alte simptome si desi multi pacienti se vindeca dupa cateva saptamani, unii pacienti pot avea simptome persistente pentru tot restul vietii. Tratamentul include multiple optiuni, iar medicul il va adapta in functie de nevoile fiecarui pacient.
Bibliografie
https://www.verywellhealth.com/brachioradial-pruritus-83220
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21181-brachioradial-pruritus
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu le ...
- Keratoza actinica
- Cand se poate realiza transplantul de mana?
- Dermatita de contact cu proteine
- Alergiile la animalele de companie
- Alergia la soia
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
- Alergiile la medicamente
- Alergia la penicilina