Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Afectiuni neurologice la copii – simptome, cauze si tratament

Actualizat la data de: 18 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce sunt tulburarile neurologice

Sus
Afectiuni neurologice la copii – simptome, cauze si tratament

Sistemul nervos este un sistem complex, sofisticat, care regleaza si coordoneaza activitatile corpului. Este format din 2 divizii majore: Sistem nervos central (creier si maduva spinarii) si sistem nervos periferic (toate celelalte elemente neuronale). Pe langa creier si maduva spinarii, organele principale ale sistemului nervos includ: ochi, urechi, organele senzoriale ale gustului, organele senzoriale ale mirosului, receptorii senzoriali localizati in piele, articulatii, muschi si alte parti ale corpului.

Tulburarile neurologice sunt acele tulburari care afecteaza creierul, maduva spinarii sau nervii. Ele pot fi de natura structurala, biochimica sau electrica.

Cuprins articol

  1. Ce sunt tulburarile neurologice
  2. Simptome
  3. Cum se manifesta
  4. Simptomele tulburarilor neurologice la copii
  5. Cauze
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Tulburarile neurologice pot crea o serie de simptome, care pot fi prezente tot timpul, de cele mai multe ori, uneori sau rar. Simptomele se pot suprapune cu simptomele altor boli sau afectiuni, ceea ce poate face dificila diagnosticarea. Aceste tulburari pot varia de la epilepsie la migrene la tic sau tulburari de miscare si multe altele.

Tulburarile neurologice afecteaza modul in care functioneaza creierul sau sistemul nervos cu simptome care variaza in functie de locul unde apare disfunctia. Cu cat se identifica mai devreme o tulburare neurologica, cu atat este mai bine pentru copil. Tulburarile nediagnosticate pot cauza dificultati care vor scadea serios calitatea vietii copilului. Un diagnostic si un tratament corect ii pot oferi copilului copilaria pe care o merita.

Cum se manifesta

Sus

Unele dintre cele mai frecvente tulburari neurologice includ: dureri de cap, epilepsie, accident vascular cerebral, boala Parkinson, boala lui Lou Gehrig, Alzheimer si dementa, leziuni cerebrale, semne si simptome. Primele semne pot fi foarte diferite. Incepand cu tremurul barbiei la copilul nou-nascut, tensionarea fontanelei (zona moale din varful capului, inconjurata de oasele craniului), copilul este agitat, capricios sau apatic, daca are o deviere a privirii (strabism) este indicat sa ne adresam medicului de familie, pentru un prim consult.

De asemenea, trebuie sa ne ingrijoreze primele semne de violenta. Copilul este hiperagitat, se loveste cu obiecte in cap, cu capsorul de perete, de masa sau de podea. Este foarte important sa vedem si cum se dezvolta intelectual. Sa fim atenti la evolutia si dezvoltarea lui. La un an, multi deja incep sa vorbeasca, sa mearga.

La copiii mai maricei este mai simplu sa observi afectiunile neurologice, unii dintre acestia acuza cefalee permanenta, altii dupa un timp oboseala excesiva sau nu se simt bine. De asemenea, trebuie sa observam reactia copilului la schimbarile de timp - aparitia cefaleei. Trebuie sa ne dea de gandit - aparitia dereglarilor de deglutitie (la inghitire), a dereglarilor de vorbire, care avanseaza.

Simptomele tulburarilor neurologice la copii

Sus

Simptomele unei tulburari neurologice vor depinde de locul in care apare anomalia sau vatamarea. Simptomele pot fi fizice, psihologice sau o combinatie a acestora.

Principalele semne timpurii ale unei tulburari neurologice includ:
• Slaba coordonare a muschilor – Aceasta poate fi observata cam in momentul in care copilul incepe sa se tarasca sau sa mearga. Simptomul se manifesta intr-o plimbare taratoare, mai degraba ghemuita decat in picioare drept si mergand cu degetele de la picioare.

• Spasme/Convulsii – Acestea sunt miscari smucituri incontrolabile si pot aparea ca o problema la un membru sau la intregul corp. Oriunde apar acestea, reprezinta un semn puternic al unui tip de tulburare epileptica.

• Probleme de tonus muscular – Daca copilul pare sa mearga sau sa se miste intr-o maniera deosebit de rigida sau pare sa nu-si poata controla bratele si picioarele, facandu-le sa para floare ca ale unei papusi, acesta este un indiciu ca evaluarea este necesara .

• Probleme de concentrare – Problemele de atentie se pot manifesta in doua extreme. Pe de o parte, este posibil ca copilul dumneavoastra sa nu se poata concentra pe nimic pentru foarte mult timp. In timp ce capacitatea de a acorda atentie creste pe masura ce copilul inainteaza in varsta, cei cu tulburari neurologice nu prezinta progresie. La extrema opusa se afla copilul care se concentreaza atat de mult pe un lucru, incat restul mediului trece neobservat.

Cauze

Sus

Multe probleme neurologice la copii sunt congenitale, adica sunt defecte congenitale sau afectiuni care se dezvolta in uter. Alte afectiuni apar mai tarziu in viata unui copil.

Tulburarile neurologice pot aparea din mai multe motive. Ele pot aparea oricand, de la inainte de nasterea copilului pana mai tarziu in viata. In foarte putine circumstante, nu exista o cauza evidenta a tulburarii, care sunt considerate idiopatice. Cu toate acestea, majoritatea tulburarilor se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:

Congenital (sau prezent la nastere) - Acestea implica anomalii ale genelor sau cromozomilor, tulburari metabolice sau malformatii congenitale.

Pre/Perinatal – Factorii care se incadreaza in aceasta categorie includ lucruri precum nasterea dificila, greutatea mica la nastere, lipsa oxigenului, infectiile sau toxinele din mediu.

Dobandite - Acestea apar la ceva timp dupa nastere si pot include leziuni cerebrale traumatice, tulburari imunitare, infectii, leziuni ale maduvei spinarii, tumori sau toxine din mediu.

Tulburarile neurologice la sugari pot aparea din numeroase motive si pot avea o gama larga de efecte asupra copilului si familiei sale. Autismul, epilepsia, paralizia cerebrala, leziunile cerebrale si durerile de cap sunt unele tulburari neurologice comune ale copilariei.

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare care se refera la interactiunea sociala afectata, abilitatile de comunicare afectate, impreuna cu un model de comportament repetitiv.

Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) - Este o tulburare neurologica comuna care face dificil pentru un copil sa fie atent si incapabil sa controleze impulsurile.

Dispraxie - Aceasta este o conditie care ingreuneaza coordonarea miscarilor fizice pentru copii.

Dislexie - Se refera la dificultatile de invatare la copii si le gasesc greu la citit, scris etc.

Paralizie cerebrala - Aceasta este o tulburare de neurodezvoltare care afecteaza abilitatile motorii ale unui copil si este cauzata de leziuni cerebrale care apar inainte sau in timpul nasterii. Apare de obicei in timpul sarcinii cand fatul nu creste corespunzator sau dezvolta o leziune cerebrala. Tratamentul si terapiile adecvate pot ajuta la imbunatatirea starii.

Tratament

Sus

Medicatia adecvata poate ajuta la gestionarea afectiunii, la reducerea simptomelor tulburarilor neurologice ale copiilor si la imbunatatirea calitatii vietii. Cu toate acestea, tipul de medicament pentru tratament va depinde de afectiune. Poate include corticosteroizi care sunt utilizati pentru tratamentul sclerozei multiple, antiepileptice si adoptarea unui stil de viata sanatos, cu evitarea unui mediu nociv pentru copil.

Odata cu nasterea, la aparitia primelor semne neclare sau simptome, care va duc cu gandul ca ceva ar putea sa nu fie in regula – trebuie sa va adresati in primul rand la medicul de familie. Acesta, ulterior, va va directiona la specialistii necesari. Cand se observa ticuri nervoase, convulsii, cefalee repetata sau de durata – este neaparat necesar a fi consultat un medic neurolog.

Gasirea timpurie a unei tulburari neurologice ofera copilului cele mai bune sanse de a trai o viata aproape normala. Multe tulburari neurologice la copii vor necesita o forma de tratament de-a lungul vietii, dar interventia timpurie face posibila reducerea la minimum a problemelor asociate cu o tulburare de acest tip.

Bibliografie:
https://www.ucsfbenioffchildrens.org/conditions/neurological-disorders
www.completeneurologicalcare.com
https://virinchihospitals.com/neurology


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate