Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Secretiile nazale negre, semn al cancerului pulmonar

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Secretiile nazale negre necesita consult medical

Sus
Secretiile nazale negre, semn al cancerului pulmonar

Atunci cand o persoana are secretii nazale negre, este posibil sa fi inhalat anumiti poluanti cu potential daunator. De asemenea, secretiile nazale negre pot avea la baza o infectie sau o alta problema de sanatate.

Secretiile nazale, numite si mucus, au ca scop protejarea narilor impotriva infectiilor si ranilor provocate de obiecte straine, dar si lubrefierea acestor pasaje. In timpul unor afectiuni de sanatate, de obicei, mucusul se acumuleaza la nivelul narilor si poate fi eliminat prin stergere sau prin suflarea nasului.

Sputa este o secretie vascoasa, asemanatoare mucusului, dar care este produsa in tractul traheobronsic. Ca si in cazul mucusului, sputa poate indica anumite probleme de sanatate. O persoana va elimina sputa prin tuse atunci cand virusuri, bacterii sau alte celule anormale sunt prezente in plamani.

Secretiile nazale clare sau cu o culoare deschisa nu indica probleme de sanatate grave, dar atunci cand culoarea se inchide foarte mult, devenind neagra, persoana respectiva trebuie sa vada un medic cat mai curand posibil.

Desi sputa de culoare inchisa nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare, ar putea fi un semn al cancerului pulmonar sau al expunerii la un poluant periculos. Stabilirea cauzei va ajuta medicul sa recomande cea mai buna metoda de tratament.

Cuprins articol

  1. Secretiile nazale negre necesita consult medical
  2. Cauzele secretiilor nazale negre
  3. Optiuni de tratament
  4. Vizita la medic
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele secretiilor nazale negre

Sus

Poluantii, infectiile si cancerul pulmonar pot duce la secretii nazale si sputa de culoare neagra. Totusi, exista si alte cauze ce pot produce aceste efecte.

Poluarea

Poluantii atmosferici, inclusiv particulele de praf si mizerie sau produsele chimice industriale, pot produce inchiderea la culoare a secretiilor nazale si a sputei. Persoanele care locuiesc in zone cu poluare ridicata, dar si persoanele care viziteaza astfel de regiuni pot prezenta secretii nazale negre.

Uneori, minerii dezvolta o afectiune numita pneumoconioza dupa ce au fost expusi mult timp la praf de carbune sau la alte substante din mediul de lucru, precum azbestul sau silicatii. In general, odata ce persoana in cauza paraseste zonele poluate, secretiile nazale isi reiau culoarea obisnuita.

Fumatul activ si pasiv

Cand o persoana inhaleaza fum, anumite particule daunatoare se fixeaza la nivelul cailor respiratorii, ducand la inchiderea la culoare a secretiilor nazale si a sputei. De asemenea, fumul de tigara poate duce la cresterea vascozitatii acestor secretii. In plus, fumatul poate duce la deteriorarea structurilor ce au ca scop curatarea plamanilor, iar rezultatul va consta in innegrirea sputei.

Fumul asociat incendiilor

Persoanele expuse unui incendiu de proportii, dar si cele expuse frecvent la fum, pot respira fara sa isi dea seama funingine si cenusa. Ca si in cazul persoanelor care fumeaza, particulele daunatoare patrund in organism si transforma secretiile nazale, ducand la innegrirea acestora. Acesta este unul dintre motivele pentru care pompierii poarta masti speciale si rezervoare de aer in timp ce lupta impotriva incendiilor.

Tuberculoza

Tuberculoza, prescurtata TBC, este o infectie bacteriana extrem de contagioasa ce poate duce la inchiderea la culoare a secretiilor nazale si a sputei. Tabloul clinic asociat acestei afectiuni poate cuprinde si alte semne si simptome, precum dureri in piept, tuse persistenta, hemoptizie (tuse cu sange), febra, transpiratii nocturne si scadere in greutate fara motiv.

Persoanele cu sisteme imunitare deficitare sunt extrem de sensibile la bacteria ce produce tuberculoza, adica Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch.

Pneumonia

Pneumonia este o boala in care alveolele pulmonare sunt afectate sever, putand duce chiar si la deces. Pneumonia poate avea ca efect eliminarea unor secretii nazale negre, dar si alte simptome, precum dispnee, dureri toracice, febra si tuse. Aceasta boala este produsa in special de infectii virale si bacteriene.

Infectii fungice ale plamanilor

Persoanele cu sisteme imunitare vulnerabile au un risc crescut de a dezvolta infectii fungice la nivelul plamanilor. De asemenea, persoanele care locuiesc in medii foarte calde sunt predispuse la acelasi risc de infectie.

Infectiile fungice pulmonare pot produce sangerari in caile respiratorii, avand ca efect schimbarea culorii pe care o au mucusul si sputa.

Cancerul pulmonar

Potrivit cercetatorilor, cancerul pulmonar afecteaza si ucide un numar extrem de mare de persoane la nivel mondial. Cauza principala a acestei afectiuni este fumatul, dar exista si alti factori de risc, precum expunerea la azbest, arsenic, crom, radiatii etc.

Cancerul pulmonar poate provoca innegrirea sputei si a secretiilor nazale, dar si alte simptome, precum dureri toracice, tuse persistenta, dispnee, fatigabilitate, disfagie. Cu cat diagnosticul este pus mai rapid, iar tratamentul oferit, cu atat perspectiva este mai buna.

Alte cauze

Exista si alte cauze ce afecteaza sanatatea si produc innegrirea secretiilor nazale si ale sputei. Printre acestea se regasesc si:

- tulburarile autoimune, precum sarcoidoza, artrita reumatoida si lupusul;
- valvulopatiile;
- urmarea unor tratamente cu anticoagulante, avand drept efecte secundare sangerari interne.

Optiuni de tratament

Sus

Optiunile de tratament in cazul secretiilor nazale de culoare neagra variaza in functie de cauza care sta la baza. Astfel, medicul trebuie informat imediat cand apar simptomele. Acesta va realiza toate investigatiile necesare pentru a putea pune un diagnostic corect si pentru a oferi tratament adecvat.

In cazul infectiilor, medicul va incerca sa determine cauza exacta, ulterior recomandand medicamente antibiotice, antivirale sau antifungice. Uneori pot fi prescrise si medicamente cu corticosteroizi pentru a reduce inflamatia.

Persoanele expuse la medii poluate trebuie sa adopte anumite masuri de precautie, precum mastile de protectie. De asemenea, persoanele care fumeaza trebuie sa renunte la acest obicei nesanatos. Pe langa eliminarea mucusului de culoare neagra, renuntarea la fumat ofera multe alte beneficii pentru starea de sanatate.

Persoanele care sufera de cancer pulmonar trebuie sa primeasca tratament cat mai rapid. In functie de starea acestora, medicul poate recomanda interventii chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie. Pe langa acestea, medicul va recomanda si tratamente paliative. Din pacate, cancerul pulmonar are o rata de supravietuire de doar 2-10% la 5 ani.

Trebuie cunoscut ca exista si cazuri in care nu este necesar un anumit tratament. De exemplu, persoanele expuse la anumiti agenti poluanti, precum praful, substantele chimice si fumul, pot evita aceste substante. Astfel, se poate observa ca mucusul revine la culoarea obisnuita dupa oprirea expunerii la substantele daunatoare.

Vizita la medic

Sus

Mucusul negru isi poate recapata rapid culoarea obisnuita atunci cand expunerea la un anumit poluant, precum fumul, este temporara. Atunci cand alti factori sunt responsabili pentru schimbarea culorii, sfatul medicului trebuie cerut cat mai curand posibil. De asemenea, medicul trebuie consultat ori de cate ori secretiile nazale anormale sunt insotite de:

- tuse persistenta;
- febra;
- dureri toracice;
- dificultati de respiratie;
- tuse cu sange;
- transpiratii nocturne;
- scadere in greutate fara motiv aparent.

Secretiile nazale negre reprezinta, cel mai frecvent, un avertisment ca ceva nu este in regula. Orice simptome anormale trebuie evaluate de un medic, astfel incat sa poata fi oferit un tratament potrivit.

Bibliografie:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213007115000349?via%3Dihub
https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/resource-library/lung-cancer-fact-sheet.html


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate