Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Rinita vasomotorie - Influenta temperaturii scazute asupra secretiilor nazale

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2021

Ce reprezinta rinita vasomotorie sau rinita non-alergica?

Sus
Rinita vasomotorie - Influenta temperaturii scazute asupra secretiilor nazale

Rinita vasomotorie reprezinta o forma de rinita de tip non-alergic cel mai frecvent influentata de modificarile de temperatura, poluantii din aer, medicamente, expunerea la umiditate, praf, diferite mirosuri sau parfumuri mai puternice. In urma expunerii la acesti triggeri, secretiile nazale apoase care au rol protectiv pentru a tine in afara pasajelor nazale diversele microorganisme din mediu sau impuritati, isi vor creste volumul. Poate sa apara atat la copii, cat si la adulti cu o prevalenta mai mare dupa varsta de 20 de ani.

Pacientul in cauza se va confrunta astfel cu secretii nazale apoase in cantitate mare, de obicei fara impuritati, deranjante, insa cu rol in protectia tractului respirator. Desi similara rinitei alergice cunoscuta ca si febra fanului, manifestata prin stranut, congestia mucoasei nazale si secretii apoase ale cavitatii nazale, diferenta consta in faptul ca in cazul rinitei non-alergice/ vasomotorii nu este implicat sistemul imunitar.

Cuprins articol

  1. Ce reprezinta rinita vasomotorie sau rinita non-alergica?
  2. Care sunt semnele si simptomele?
  3. Factori declansatori
  4. Influenta temperaturilor scazute asupra secretiilor nazale
  5. Diagnostic
  6. Tratament rinitei vasomotorii
  7. Preventia rinitei vasomotorii
  8. Concluzii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt semnele si simptomele?

Sus

Expunerea la diferite substante sau modificarile climatice, in special frigul pot genera manifestari ale rinitei vasomotorii. Manifestarile rinitei non-alergice pot sa apara periodic pe parcursul anului sau pot fi constante. Cel mai adesea simptomele includ congestia nazala si secretii nazale apoase in cantitate crescuta, stranut cronic, tuse si mucus la nivelul gatului. De obicei, simptome precum prurit la nivelul ochilor, nasului sau al gatului nu se regasesc in rinita vasomotorie asa cum se intampla de exemplu in alergii sau in febra fanului.

Factori declansatori

Sus

Cauzele care declanseaza rinita non-alergica nu sunt cunoscute cu exactitate. Studiile au aratat ca aceasta apare atunci cand la nivelul cavitatii nazale vasele de sange se dilata, iar mucoasa nazala este incarcata cu sange si lichide ceea ce determina congestia si cresterea secretiilor apoase indiferent care ar fi factorii trigger.

Printre acestia se numara substantele iritante din mediul profesional cum ar fi praful, fumurile chimice, mirosurile puternice de parfum sau alte substante. Schimbarile climatice, umiditatea excesiva si scaderea temperaturii duc si acestea la congestia mucoasei nazale si declansarea secretiilor apoase la nivelul nasului.

Infectiile, in special cele de natura virala precum raceala sau gripa, alimentele calde sau picante, bauturile alcoolice, utilizarea anumitor medicamente pot declansa, de asemenea, rinita vasomotorie. Aspirina, beta-blocantele, Ibuprofenul, sedativele, antidepresivele si contraceptivele orale sunt unele dintre medicamentele care pot predispunde la declansarea rinitei vasomotorii. In aceeasi masura, modificarile hormonale in special la femei in perioada menstruatiei sau pe timpul sarcinii pot declansa rinita non-alergica. Polipoza nazala sau sinuzita s-ar putea afla si acestea in legatura cu aceasta patologie.

Influenta temperaturilor scazute asupra secretiilor nazale

Sus

Temperaturile scazute, aerul rece si uscat care iau contact cu cavitatea nazala vor stimula ramurile nervoase localizate la nivelul nasului trimitand mai departe stimuli catre creier. Drept raspuns la informatiile primite, creierul va declansa impulsuri pentru a creste fluxul de sange catre nas, se produce vasodilatatiea vaselor de sange de la nivelul cavitatii nazale (congestia nucoasei nazale) cu scopul de a incalzi aerul rece care patrunde in nas pentru ca se stie faptul ca sangele are si rol in termoreglare.

Pentru protejarea mucoaselor si a bronhiolelor din plamani fata de aerul uscat si rece, cantitatea de mucus va creste, insa acesta va fi mai putin vascos decat de obicei. Acest lucru poate fi explicat din punct de vedere fizic prin mecanisme precum condensul. Aerul rece si uscat va fi incalzit in interiorul corpului in timpul inspirului, iar la expir acesta va fi eliminat sub forma de aer cald, umed, adica picaturi de apa care vor dilua mucusul dandu-i o consistenta lichida.

Diagnostic

Sus

In cazul rinitei vasomotorii, diagnosticul este in general unul de excludere. Se vor face initial diferite teste pentru a elimina posibilitatea existentei unei alergii, teste cutanate si teste de sange pentru evaluarea functiei sistemului imunitar. Se vor examina sinusurile nazale pentru a vedea daca rinita vasomotorie are legatura cu o anumita patologie existenta la nivelul acestora. Acestea se pot evalua fie prin scanare CT, fie prin utilizarea unui dispozitiv numit endoscop care permite accesul vizual al mucoasei cavitatii nazale. Excluderea unei cauze alergice, a implicarii sinusurilor sau a altor patologii, va ghida clinicianul spre diagnosticul de rinita vasomotorie.

Tratament rinitei vasomotorii

Sus

Tratamentul in acest caz depinde de severitatea patologiei. In general, aceasta se prezinta sub forme usoare, motiv pentru care pacientul poate apela la decongestionante ale mucoasei nazale fara prescriptie medicala (OTC).

In cazul in care nu exista un raspuns favorabil la administrarea acestora sau se manifesta efecte secundare, apelati la medicul dumneavoastra pentru a va schimba medicatia. Acesta va poate recomanda spray-uri nazale cu substante anticolinergice, antihistaminice sau corticosteroizi care au efect decongestionant al mucoasei nazale si ameliorarea simptomelor. Cauze precum prezenta polipilor nazali sau a deviatiei de sept nazal se pot trata prin interventie chirurgicala.

Preventia rinitei vasomotorii

Sus

Din moment ce factorii declansatori nu sunt pe deplin cunoscuti, prevenirea rinitei non-alergice poate fi dificil de realizat. Contextul in care se declanseaza, identificarea unor posibili factori declansatori si eliminarea acestora, tratarea polipilor nazali sau a deviatiei de sept sunt metode care va pot feri de un episod de manifestareare a rinitei vasomotorii. Discutati cu medicul dumneavoastra despre simptomatologia manifestata, momentul declansarii acesteia, deoarece va poate ajuta sa eliminati anumite cauze care va pot declansa aceasta forma de rinita.

Concluzii

Sus

Rinita vasomotorie este o forma de rinita de cauza non-alergica, motivele declansarii acesteia nefiind pe deplin elucidate. Alergenii, substantele chimice, aerul poluat sau aerul rece si umed sunt considerate printre cele mai frecvente cauze de declansare a acesteia. Rinita vasomotorie se manifesta prin congestia mucoasei nazale, secretii apoase in cantitate crescuta, tuse sau stranut cronic, dar fara prurit si implicarea sistemului imunitar asa cum se intampla in rinita alergica.

Tratamentul poate beneficia in formele usoare de decongestionante nazale si corticosteroizi cu administrare nazala sub forma de spray fara eliberare medicala (OTC), iar in cazul efectelor adverse sau daca simptomatologia nu se remite, medicul dumneavoastra va va recomanda medicatia necesara in acest sens. Identificarea posibililor factori declansatori si eliminarea acestora este benefica.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonallergic-rhinitis/symptoms-causes/syc-20351229
https://www.asthmafoundation.org.nz/your-health/other-respiratory-conditions/vasomotor-rhinitis-vmr


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate