Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Rinita alergica si dependenta de spray-ul nazal

Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2020
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este rinita alergica

Sus
Rinita alergica si dependenta de spray-ul nazal

Rinita alergica putem spune ca a devenit o afectiune tot mai des intalnita in randul tinerilor si se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale.

Aceasta afectiune se dezvolta cand sistemul imun este sensibilizat si reactioneaza intr-un mod exagerat la diversi stimuli din mediul exterior, profesional sau casnic care in mod normal la alte persoane nu determina aparitia simptomelor.

Cuprins articol

  1. Ce este rinita alergica
  2. Principalele forme ale rinitei alergice
  3. Semne si simptome
  4. Tratament si dependenta de spray-ul nazal
  5. Recomandari si precautii
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Principalele forme ale rinitei alergice

Sus

1.Rinita sezoniera se caracterizeaza prin acutuziarea simptomelor in anumite anotimpuri, iar primavara, vara si toamna sunt cele trei anotimpuri in care persoanele cu rinita alergica sufera cel mai tare datorita polenului din aer, sporilor de mucegai, frunzelor, copacilor sau diverselor tipuri de ierburi(ca de exemplu ambrozia).

2.Rinita perena putem spune ca este mai chinuitoare deoarece in cazul persoanelor ce au aceasta afectiune, simptomele persista tot anul. Toate aceste semne sunt date in general de majoritatea alergenilor din mediu, dar si de acarieni, pene, par si scoame de la animalele de companie sau praful din saltele, perne, covoare, etc.

Declansarea crizei poate avea loc fie in cursul noptii, fie dimineata si poate persista pe toata perioada zilei pana cand se intervine cu medicatie antialergica sau spray nazal.

3.Rinita profesionala este o afectiune intalnita in mod frecvent la persoanele ce sunt expuse la substante alergene de la locul de munca cum ar fi: detergenti, dizolvanti, scame, pulberi,etc.

Pe langa rinitele descrise mai sus mai pot exista cauze nonalergice, dar care sa declanseze o criza inclusiv in urma expunerii la fumul de tigara, dupa parfumare sau de la diverse produse de curatenie cu mirosuri puternice si intepatoare.

Un lucru important de mentionat si de retinut este faptul ca indiferent de tipul rinitei sau de cauze, aceasta nu este o afectiune contagioasa si nici una produsa sau declansata de diverse bacterii sau virusuri.

Factorii declansatori genereaza si gradul de sensibilizare a persoanei afectate, dar in acelasi timp este direct proportionala si cu cantitatea de alergeni la care persoana este expusa fie voit sau nu.

Tot in acest context agravarea simptomelor depinde de aparitia crizei imediat dupa expunerea la alergenul declasator, iar raspunsul la terapie tine de modul cum pacientul se expune sau nu la alergenul cauzator sau daca poate sau nu sa il inlature.

Semne si simptome

Sus

- mancarime nazala insotita de rinoree apoasa sau obstructie nazala
- stranut “in salve”
- tuse seaca iritativa
- mancarimi oculare
- senzatie de respiratie nazala ingreunata si utilizarea respiratiei pe gura
- senzatie de oboseala permanenta datorita obstructiei nazale si scaderea calitatii somnului in urma neoxigenarii corespunzatoare a creierului
- lacrimare exesiva
- scaderea capacitatii de concentrare
- iritabilitate
- scaderea capacitatii de concentrare

Diagnosticul diferential se face cu alte tipuri de alergii, chiar si alimentare, cu banala raceala ori stari gripale, dar si cu sinuzita, astmul bronsic sau polipoza nazala.

Indiferent de tipul diagnosticului stabilit de medicul curant de retinut faptul ca in cazul unei rinite alergice pacientul nu face febra, secretiile nazale sunt transparente nu purulente sau galben-verzui, iar disconfortul generalizat nu este atat de mare ca in cazul unei viroze respitatorii sau alta afectiune asemanatoare.

Stabilirea diagnosticului se face de catre medicul ORL-ist sau alergolog in baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Medicul curant in timpul consultului te poate intreba diverse detalii din mediul si stilul tau de viata si nu trebuie sa eziti sa ii raspunzi la toate intrebarile deoarece pot fi lucruri utile pentru medic si pentru a putea sa te ajute la stabilirea unui tratament corect initiat si la solutionarea unor mici probleme ce te pot expune la alergeni fara a fi constient.

Exista cazuri in care unele rinite pot fi complicate si de alte afectiuni precum: polipii nazali sau deviatia de sept care impiedica reducerea in timp util a simptomelor, iar pentru o buna solutionare terapeutica se indica tratarea individuala a fiecarei probleme si in general se incepe cu cea mai problematica, lasand uneori rinita alergica pe ultimul loc deoarece se poate solutiona mai rapid comparativ cu celelalte doua.

Tratament si dependenta de spray-ul nazal

Sus

Nu putem spune ca exista un tratament tintit care sa indeparteze sau sa vindece rinita in totalitate, insa exista tot felul de produse farmaceutice fie sub forma de picaturi nazale, fie sub forma de spray nazal ce contin in compozitie substante cu rol antiiflamator si antialergic, dar care administrate in cantitate mare sau pe o perioada lunga de timp dau dependenta de aceea toti medicii nu recomanda utilizarea lor mai mult de 5-7 zile.

Dependenta de spray-ul nazal vine in primul rand din nerespectarea zilelor de prescriere medicala, dar si din depasirea numarului de doze din simplul motiv ca daca dam de mai multe ori obtinem un efect imediat.

Insa multi dintre pacienti nu stiu faptul ca, cu cat dai de mai multe ori cu atat mai mult creste riscul de a deveni dependent pentru ca mucoasa nazala se obisnuieste cu substantele din spray si la un moment dat nu isi mai face efectul, iar pacientul creste numarul de utilizari, ajungandu-se de la 2-3 utilizari recomandate in mod normal la consumarea unui spray in 3 zile, lucru total gresit.

Mai nou unii medici recomanda pacientilor ce nu raspund la alte terapii de scurta durata o cura de trei luni in care se foloseste atat un spray nazal sub forma de suspensie in doza unica seara pe baza de corticosteroizi si antihistaminic cu rol de a reduce inflamatia locala si de a scadea senzatia de mancarime nazala, cat si un antihistaminic comprimat administrat tot seara pentru a nu da somnolenta pe timpul zilei.

In cazul in care nu sunt respectate micile reguli impuse de medicul curant, pot aparea si complicatii cum ar fi:

- cefalee frecventa
- incapacitatea de odihna din cauza simptomelor ce pot trezi pacientul noaptea din somn
- scaderea sistemului imunitar si contactarea unor noi infectii respiratorii
- sinuzita
- acutizarea astmului bronsic daca exista
- stare de somnolenta pe timpul zilei daca antihistaminicul este luat dimineata si nu seara cum este corect
- iritabilitate
- disconfort minim generalizat de acumularea simptomelor

Recomandari si precautii

Sus

1.Evita zonele poluate si pline de praf/polen

2.Nu usca hainele afara in aer liber pentru ca polenul se poate depune pe ele si imediat apar simptomele

3.Nu folosi perne din puf deoarece sunt alergizante si pot fi pline de acarieni

4.Evita utilizarea ventilatoarelor pentru ca filtrele pot contine particule de praf, mucegai ce te afecteaza in mod direct

5.Nu depasi dozele recomandate de medicul curant si nici numarul de zile de tratament pentru a evita instalarea dependentei

6.Poarta masca in cazul in care polenul iti acutizeaza simptomele

Concluzii

Sus

Nu trebuie sa faci din afectiunea ta o problema care sa te doboare psihic pentru ca este o afectiune usor tratabila ce nu pune viata in pericol, doar trebuie sa stii cum sa o gestionezi atunci cand se reacutizeaza si sa o tii sub control daca ea persista o lunga perioada de timp.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate