Probleme cauzate de mucusul din nasucul copiilor
Generalitati
SusMucusul din nasucul copiilor poate fi un bun indicator al starii de sanatate, atunci cand secretiile nazale devin mai abundente si isi schimba aspectul.
Multi parinti se intreaba adesea ce se poate ascunde in spatele mucusului nazal produs excesiv (o simpla raceala sau o infectie sinusala de pilda), cand este momentul efectuarii unei vizite la medic si care sunt metodele de tratament potrivite pentru ameliorarea simptomelor.
Aflati care sunt principalele probleme cauzate de mucusul din nasucul copiilor (rinoree) si cum pot fi ele solutionate in mod eficient.
Cuprins articol
Probleme de sanatate asociate cu excesul de mucus nazal la copii
SusTesutul intern al nasului este acoperit de o membrana mucoasa, care contine numeroase glande ce secreta mucus. Aceasta secretie lichida este constituita din apa, anticorpi si proteine, avand rolul de a mentine hidratarea pasajelor aeriene si de a impiedica particulele infectioase din aer sa ajunga la nivelul plamanilor. In anumite situatii, productia de mucus creste si se manifesta sub forma "nasului care curge". Inflamatia mucoasei nazale poarta numele de rinita.
Tipul mucusului secretat de nasucul copiilor poate sa ofere un indiciu important asupra cauzei de fond care l-a produs:
- secretiile subtiri si limpezi sunt produse de raceala, gripa sau alergii;
- secretiile vascoase galbene sau verzi indica o infectie bacteriana;
- secretiile apoase ulterioare unui traumatism la nivelul capului pot indica scurgerea lichidul cefalorahidian;
- secretiile cu urme de sange pot fi provocate de suflatul agresiv al nasului sau de uscarea excesiva a membranelor nazale;
- secretiile vascoase cu tente verzui de la nivelul unei singure nari, cu miros puternic, pot indica prezenta unui obiect strain in nasul copilului;
Complicatii posibile ale mucusului nazal excesiv la copii
SusMucusul nazal excesiv apare frecvent la copii si este rareori periculos, daca a fost produs de raceala comuna sau de o reactie alergica. In anumite situatii, cand cauzele transformarii secretiilor nazale sunt mai complexe, este posibil sa apara complicatii care necesita o atentie deosebita.
De asemenea, rinoreea predispune bebelusii sufocarii sau inecului cu mucus, daca secretiile sunt indepartate la timp.
Secretiile postnazale
Mucusul in exces care se scurge in spatele gatului, de-a lungul faringelui, poate provoca iritatii la acest nivel. Aceasta complicatie poarta numele de secretie postnazala genereaza o tuse accentuata, insotita de expectoratie abundenta, care se manifesta in special pe timpul noptii.
Simptomele asociate cu secretiile postnazale sunt:
- durerile de gat;
- tusea persistenta;
- raguseala;
- senzatia de corp strain in faringe;
- respiratia suieratoare;
- inghitirea mucusului nazal;
In cazul in care copilul prezinta secretii postnazale insotite de congestie respiratorie, febra, presiune la nivelul nasului si fetei si mucus vascos, este posibil ca cel mic sa sufere de sinuzita prelungita.
Secretia postnazala apoasa, insotita de mancarimi ale ochilor, nasului, cerului gurii si lacrimare, indica instalarea unei rinite alergice sau expunerea la agenti iritanti din mediu, precum acarienii, polenul sau fumul de tigara. De asemenea, secretia postnazala continua, care se agraveaza odata cu expunerea la umezeala, stres emotional sau oscilatii de temperatura, poate indica prezenta unei rinite vasomotorii.
Singura forma de tratament a secretiilor postnazale in cazul copiilor este tratarea afectiunii de fond care le-au produs.
Infectiile urechii medii
O alta complicatie posibila a mucusului nazal produs excesiv de nasucul copiilor este transferul secretiilor abundente in trompa lui Eustachio (canalul care face legatura intre nas si ureche), fenomen care poate conduce la instalarea de infectii si dureri severe.
Infectiile urechii medii sunt foarte frecvente in randul copiilor mai mici de 5 ani, deoarece trompa lui Eustachio nu este dezvoltata in totalitate, iar drenarea secretiilor din ureche este deseori incompleta. Prin urmare, acumularea de mucus la acest nivel favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a virusurilor ce cauzeaza infectia.
Simptomele infectiilor instalare la nivelul urechii medii sunt:
- febra;
- apetit alimentar scazut;
- greata si varsaturi;
- dureri de urechi usoare sau severe;
- tulburari de auz;
- pierderi de echilibru;
- scurgeri de sange si puroi;
- pocnituri si tiuituri;
- senzatie de plenitudine la nivelul urechii;
Aproximativ 80% din infectiile urechii se vindeca de la sine, insa este necesara efectuarea unui consult medical pentru stabilirea unui tratament corespunzator (cand simptomele nu dispar in 3 zile, febra persista, iar timpanul este afectat, va fi necesara administrarea de antibiotice).
Tulburari respiratorii si risc de asfixiere
Bebelusii si copiii mici sunt expusi unui risc crescut de tulburari respiratorii si sufocare din pricina mucusului intarit din fosele nazale, care blocheaza caile respiratorii si face imposibila respiratia pe nas. Copilul este obligat, in aceasta situatie, sa respire pe gura in timpul somnului, fiind predispus asfixierii.
De asemenea, in momentul in care nasul este blocat de mucus vascos sau congestionat din pricina rinoreei, riscul sufocarii creste in timpul alaptatului sau hranitului cu biberonul, cand respiratia prin cavitatea bucala nu mai este posibila.
Inecarea cu mucus
O alta problema asociata cu excesul de mucus in nasucul copiilor este inecarea cu secretiile nazale abundente, intrucat bebelusii si copiii foarte mici nu isi pot sufla nasul singuri si nu pot elimina voluntar mucozitatile.
Tocmai din acest motiv este recomandat ca parintii sa aspire cu un dispozitiv special mucusul excesiv produs in cavitatea nazala de mai multe ori pe zi, astfel incat sa se elimine riscul sufocarii si al inecarii.
Tusea nocturna
Excesul de mucus poate interfera cu somnul de noapte al copilului prin declansarea unor crize suparatoare de tuse nocturna. Secretiile nazale care se scurg de-a lungul traheei in timpul noptii irita gatul si determina aparitia tusei, perturband seminificativ somnul copilului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica
- Abcesul perianal in pediatrie
- De vorba cu Dr. Bulescu Cristian, despre pregatirea pentru o interventie chi ...
- Adenopatia sau limfadenopatia in pediatrie: Ce trebuie sa stii
- Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii
- Copilul tau se dezvolta normal?
- Cresterea si dezvoltarea copilului. Cand este cazul sa ne ingrijoram?
Citeste pe aceeasi tema
- Miocardita pediatrica
- EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri
- Ce este si cum tratam scleroza multipla pediatrica
- Deformarile piciorului in populatia pediatrica
- Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii le dau medicamente fara sa consulte pediatrul?