Polipii nazali - cand trebuie sa apelam la medic?
Generalitati
SusPolipii nazali (vegetatiile adenoide) sunt formatiuni noi, necanceroase, care cresc si obtureaza caile nazale si sinusurile. Atunci cand polipii sunt redusi in dimensiuni, simptomele nu sunt severe, nici nu cauzeaza probleme copilului, insa daca sunt crescuti in dimensiuni pot bloca caile nazale, determinand astfel probleme de respiratie si infectii.
Persoanele afectate de polipii nazali sunt de regula copiii, insa pot sa apara si la adulti. Exista o diferenta intre polipoza nazala a adultului si polipoza intalnita la cei mici, care este o inflamatie cronica a vegetatiilor adenoide.
De asemenea, trebuie specificat ca tratamentul medicamentos nu este o solutie viabila pentru polipi, singurul tratament fiind cel chirurgical endoscopic, in urma caruia polipii sunt inlaturati.
Cuprins articol
Principalele probleme de sanatate cauzate de polipii inflamati
Sus• Copilul are nasul infundat si poate respira numai pe gura;
• Timbrul vocii este modificat;
• Pe timpul noptii sforaie;
• Durere de gat si inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului;
• Copilul prezinta mai multe episoade de rinite, sinuzite, laringite, bronsite cronice, dar si otite, care se repeta periodic.
Cauzele polipilor
SusCauza exacta nu se cunoaste inca, dar se pare ca fibroza chistica este una dintre cauzele des intalnite, alaturi de sinuzita cronica si o anumita sensibilitate crescuta a copilului la imbolnaviri ale aparatului respirator.
Principalele simptome
Sus• Blocaj cronic al pasajelor nazale;
• Dificultati de a respira pe nas;
• Miros alterat si slab;
Diagnosticul
SusMedicul va examina interiorul nasului cu un instrument medical special numit specul nazal. Daca se va stabili diagnosticul de polipi nazali la un copil, pot fi necesare teste suplimentare pentru a elimina posibilitatea fibrozei chistice, o boala ereditara care afecteaza glandele ce produc mucus, lacrimi, saliva si sucuri digestive.
Cand trebuie operati polipii la copii
Atunci cand, desi copilul a urmat un tratament cu antibiotic pentru o infectie, polipii sunt tot inflamati.
Atunci cand este vorba de inflamatia lor cronica in urma episoadelor repetate de infectii respiratorii, afectiunea numindu-se adenoidita cronica.
Tratamentul polipilor
SusPolipii cauzeaza inclusiv probleme legate de auz, fapt ce se explica prin acumularea de lichid la nivelul urechii medii. Initial, medicul ORL-ist va recomanda tratament medicamentos, administrarea de picaturi nazale sau antihistaminice in speranta ca vegetatiile adenoide se vor micsora.
Daca tratamentele descrise anterior nu ofera niciun rezultat, copilul va fi suspus unei interventii chirurgicale de indepartare a polipilor.
Astfel, tratamentul va consta in indepartarea pe cale chirurgicala numita si adenoidectomie, insa si in aceasta situatie exista riscul de recidiva, mai exact 5% dintre cazurile de polipi nazali operati pot recidiva.
Operatia se efectueaza sub anestezie generala si va avea loc numai in perioada in care copilul este sanatos. Interventia se realizeaza endoscopic, recuperarea fiind mult mai scurta si usoara, in cateva ore de la operatie copilul poate fi externat.
Cateva zile dupa interventie copilul trebuie sa manance alimente moi si multe lichide. Intrarea in colectivitate se va face la cel putin o saptamana dupa interventie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Cum ajuti copilul cand are nasul infundat?
- Obiceiurile vicioase ale copilului
- Endoscopia nazala, un instrument esential in diagnosticarea afectiunilor naz ...
- Epistaxisul - sangerarea nazala
- Despicatura valului palatin (Palatoschizis)
- Sforaitul la copii (roncopatia)
- Bronsiolita: cauze, diagnostic si optiuni de tratament
- Organe inutile
- 10 boli care nu pot fi vindecate astazi