Informatii utile despre biopsia polipilor nazali
Generalitati
SusBiopsia polipilor nazali este o procedura diagnostica recomandata pacientilor cu o astfel de afectiune. Ea consta in recoltarea de tesut din polip cu scopul de a fi analizat microscopic si a se stabili natura acestuia. O astfel de procedura nu este recomandata de rutina, la ea apelandu-se doar daca polipii sunt foarte numerosi, au aspecte diferite de ceea ce se considera benign, sau daca se doreste investigarea atenta a procesului inflamator din interiorul polipului.
In aparitia unui polip nazal sunt implicati foarte multi factori, insa rolul lor exact nu este deocamdata cunoscut. De aceea, rezultatele biopsiei pot fi uneori greu de interpretat. Se pare ca la baza formarii lui sunt leziuni celulare aparute ca urmare a agresiunilor unor poluanti, alergeni din mediu sau agenti infectiosi, radiatii, ozon, fum de tigara si chiar expunere prelungita la soare.
Cuprins articol
Tehnica de realizare
SusPolipii sunt excrescente mucoase, care au originea in membrana care captuseste cavitatea nazala. Adesea ei au o baza pediculata si par a atarna de tavanul cavitatii nazale. Polipii pot sa apara si in alte organe, nu doar la nivelul nasului, insa adesea nu exista legatura intre ele si polipoza nazala. Alte locuri predilecte pentru astfel de excrescente sunt: uterul, rectul, colonul. Polipii pot avea natura benigna (cum este cazul celor nazali), sau pot aparea in cadrul unor procese pre-maligne. Biopsierea polipilor se face in momentul in care se efectueaza si endoscopia nazala. Aceasta este o procedura prin care medicul poate vizualiza interiorul cavitatii nazale si poate stabili daca aspectul polipilor este suspect sau nu. Daca acesta este cazul, se recomanda si recoltarea de fragmente bioptice.
In cazul polipilor cu alte localizari, metodele de recoltare variaza, astfel:
- Endoscopie digestiva: pentru polipii digestivi, localizati pana la nivelul intestinului subtire;
- Colonoscopie: pentru polipii colonici;
- Colposcopie: pentru polipii cu localizare genitala.
Fragmentul recoltat va fi ulterior trimis laboratorului de anatomie patologica, acolo fiind preparat de catre un specialist si analizat microscopic. Rezultatele sunt comunicate medicului curant, care pe baza acestor interpretari poate decide care sunt pasii terapeutici care trebuie urmati in continuare.
Pregatirea pacientilor pentru investigatie
SusIn cazul biopsiei polipilor nazali nu sunt recomandate pregatiri speciale, insa specialistii apreciaza ca ar fi mai bine daca pacientul nu ar consuma nimic in dimineata in care se va realiza aceasta interventie. Chiar daca nu se ajunge cu endoscopul in tubul digestiv, unii pacienti pot avea o stare de greata si chiar de voma. Daca insa procedurile sunt mai complexe, atunci pacientul trebuie sa asculte cu atentie recomandarile medicului care va efectua aceasta procedura si sa le respecte intocmai.
Cum va fi resimtita procedura
SusIn cazul polipilor cu localizare superficiala, pacientul poate simti un usor disconfort in momentul in care biopsia se recolteaza. Biopsiile se realizeaza sub anestezie, iar dupa ce efectul acesteia trece, poate sa persiste cateva zile o durere surda la nivelul zonei, care se va resimti relativ difuz in zona nasului sau chiar periorbital. Daca polipii au localizare profunda, pacientul poate fi anesteziat general, astfel incat medicul sa poata realiza procedura fara ca pacientul sa simta si fara ca acesta sa intervina, datorita disconfortului, cu bunul mers al tehnicii.
Indicatii de realizare
SusPrincipalele indicatii de realizare a biopsiei polipilor nazali este stabilirea naturii maligne sau benigne a unor excrescente care au particularitati clinice fata de polipii normali si care nu raspund favorabil la un tratament medical corect administrat.
Rezultate normale
SusRezultatele normale sunt cele care indica o inflamatie a tesutului examinat, insa absenta oricaror semne, de degenerare maligna. Aspectul histologic al polipilor variaza in general de la cel specific pentru tesutul edematos cu cateva glande mucoase diseminate in el, pana la cel cu elemente glandulare foarte bine definite. Din punct de vedere histologic, polipul benign este caracterizat prin epiteliu columnar pseudostratificat ciliat, membrana bazala groasa si terminatii nervoase libere. Tesutul este slab vascularizat. Adesea este prezent un infiltrat inflamator eozinofil (in peste 90% din cazuri).
Semnificatia rezultatelor anormale
SusIn cazul in care buletinul anatomopatologic demonstreaza existenta unor modificari maligne (celule cu aspect modificat, cu replicare agresiva, capsula rupta) cel mai probabil procedura va trebui reluata, deoarece exista semne de cancer. Astfel, va trebui sa se stabileasca extinderea acestuia, dar si originea lui. La analiza fragmentului recoltat se poate stabili si faptul ca polipul este intens inflamat. In aceasta situatie, se vor detecta local numeroase substante proinflamatorii, precum: citokine, factori de crestere, imunoglobuline, molecule de adeziune.
Riscuri
SusCele mai frecvente riscuri asociate unei astfel de proceduri sunt:
- Perforarea cavitatii nazale, sau a sinusurilor;
- Infectie;
- Hemoragie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Cancerul nazal
- Rinita alergica si dependenta de spray-ul nazal
- Rinita vasomotorie - Influenta temperaturii scazute asupra secretiilor nazale
- Tumorile nazale si paranazale - simptome si complicatiile
- Endoscopia nazala, un instrument esential in diagnosticarea afectiunilor naz ...
- Polipii la copii - ce trebuie sa stii?
- Epistaxisul - sangerarea nazala
- Ce boli pot ascunde sangerarile nazale?
- Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale