Fibroscopia
Ce este fibroscopia?
SusFibroscopia este un tip de examinare endoscopica, fiind o procedura cu rol diagnostic pentru patologiile din sfera O.R.L (oto-rino-laringe).
Fibroscopia este un subtip al endoscopiei, fiind utilizata pentru a examina direct tractul respirator superior, format din: cavitatea nazala, nazofaringe, orificiile faringiene ale canalelor auditive, orofaringele, laringofaringele, amigdalele.
Instrumentul utilizat este fibroscopul, un endoscop flexibil, subtire, dotat cu o camera la capat. In unele cazuri, precum atunci cand exista un obiect strain de dimensiuni mari implantat in caile respiratorii superioare, medicul poate utiliza un fibroscop rigid.
Medicii specialisti ORL-isti utilizeaza fibroscopia pentru a identifica etiologia unor semne si simptome date de patologii nazale, faringiene, laringiene. Fibroscopia poate fi utilizata si pentru a biopsia structurile de interes, cu ajutorul unui ac montat la capatul fibroscopului.
Cuprins articol
Cand se realizeaza?
SusFibroscopia are rol strict diagnostic sau de evaluare preoperatorie/postoperatorie a unor patologii. Aceasta procedura se poate realiza atat pentru adulti, cat si pentru copii, fiind similara si cu aceleasi indicatii.
Astfel, fibroscopia se poate utiliza pentru:
• Diagnosticul inflamatiei de sinus paranazal si rinita
• Diagnosticul dispneei (dificultati de respiratie)
• Diagnosticul hipertrofiei adenoide la copii.
Simptomele date de aceasta patologie includ apneea in somn, voce de tip nazal, rinita cronica, tulburari de auz, obstructia nazala.
• Diagnosticul unei tumori benigne sau maligne nazofaringiene.
Simptomele ce pot alerta pacientul apar in cazul cancerului nazofaringian si includ formatiunile pe suprafata gatului, tulburari de auz unilaterale, obstructie sau hemoragie nazala, durere auriculara, vedere dubla.
Daca fibroscopia identifica anormalitati, se va realiza si biopsie din formatiunea identificata, pentru a putea fi analizata histopatologic.
• Examinarea de rutina dupa un tratament al cancerului de tract respirator superior.
• Evaluarea eficientei si a posibilelor efecte adverse ale unor medicamente topice, precum spray-urile nazale.
• Identificarea cauzei unor tulburari de deglutitie si vorbire, atunci cand este suspectata prezenta unui corp strain in faringe.
• Evaluarea pacientilor care, din anumite motive, nu pot fi examinati cu ajutorul oglindei laringiene clasice sau a endoscopului rigid.
Desi fibroscopia poate fi utilizata ca metoda diagnostica de prima intentie, este mai frecvent recomandata atunci cand exista dificultati de diagnostic, prin vizualizarea slaba a zonelor nazale, faringiene si laringiene cu ajutorul altor instrumente.
Aceste structuri pot fi greu de vizualizat atunci cand exista particularitati anatomice neobisnuite.
In timpul procedurii
Fibroscopia se poate efectua in cabinetul ORL din spital sau din alta unitate, fara sa fie nevoie de o pregatire speciala a spatiului de desfasurare a procedurii. De asemenea, nu este nevoie de o pregatire speciala a pacientului, ci este recomandata doar restrictia alimentara timp de cateva ore inainte de procedura.
Procedura va fi precedata de o discutie cu pacientul, in care acesta este informat despre scopul procedurii si modul in care se desfasoara examinarea in sine.
Fibroscopia in sine nu necesita anestezie sau administrare de antialgice puternice, intrucat nu este dureroasa, ci poate aparea doar un usor disconfort in momentul introducerii fibroscopului.
Fibroscopul se va introduce pe rand in fiecare fosa nazala, fiind ghidat din exterior catre rinofaringe.
Medicul dirijeaza fibroscopul catre regiunile de interes, avansand ulterior catre orofaringe si hipofaringe, printr-o miscare de verticalizare. In momentul reorientarii fibroscopului, medicul va putea vizualiza si laringele.
Fibroscopul are marele avantaj de adaptabilitate, ceea ce inseamna ca se va mula foarte bine in functie de formele si dimensiunile cavitatilor pacientului, astfel ca va putea ajunge in cele mai dificil de accesat regiuni ale tractului respirator.
Fiecare zona examinata va fi vizualizata in timp real pe un ecran, de catre medic si echipa medicala.
In ceea ce priveste indicatiile pentru pacient, acesta trebuie sa stea in sezut in timpul examinarii, cu capul sprijinit si usor inclinat pe spate, si sa respire linistit, fara respiratii profunde sau miscari bruste (acestea ar provoca miscarile structurilor nazale si implicit examinarea).
Atunci cand este examinat laringele si corzile vocale, pacientul poate fi rugat sa pronunte cateva litere precum ,,i’’ sau ,,e’’.
Desi nu este nevoie de medicatie premergatoare fibroscopiei, in cazuri mai rare pot fi utilizate spray-uri nazale decongestionante (atunci cand inflamatia nazala impiedica realizarea procedurii) sau spray-uri anestezice locale (pentru pacientii agitati, in special in cazul copiilor).
Intreaga procedura dureaza in jur de 10-15 minute si nu necesita pregatire anterioara sau recuperare.
Beneficiile fibroscopiei
SusPrincipalele beneficii ale fibroscopiei sunt:
• Ofera vizibilitate si acces zonelor greu accesibile sau inaccesibile altor proceduri, astfel ca mai multe posibile leziuni pot fi identificate din timp
• Poate fi realizata in ciuda variantelor anatomice ale cavitatii nazale, inflamatiei si hipertrofiei mucoasei nazale
• Examinarea este rapida si nedureroasa
• Fibroscopia este mai precisa si mai sensibila decat examinarea radiologica, ceea ce permite evitarea iradierii atunci cand este posibil
Riscurile fibroscopiei
SusFibroscopia este o procedura sigura, fara sa implice riscuri date de anestezie sau alte complicatii post-procedurale. In cazuri rare se pot exacerba hemoragii sau pot aparea infectii.
Rezultate
SusDiscutati cu medicul dumneavoastra despre momentul in care veti afla rezultatele. Diagnosticul este pus de regula rapid, in ziua efectuarii fibroscopiei, insa in cazul recoltarii de biopsii, rezultatele apar in cateva zile.
Pe baza datelor obtinute in urma fibroscopiei, medicul va stabili diagnosticul final, prognosticul si planul de tratament pentru patologia dumneavoastra.
Cand ar trebui sa merg la medic?
SusApelati la un medic specialist ORL-ist atunci cand apar orice simptome la nivel nazal sau auricular, sau modificari ale vocii, vorbirii, deglutitiei sau alte probleme. Apelati de urgenta la medic daca experimentati dispnee severa, febra persistenta, durere severa, tuse cu sange sau hemoragii ce nu pot fi oprite.
Concluzie
SusFibroscopia este o procedura diagnostica neinvaziva, nedureroasa si comoda pentru pacient. Aceasta este utilizata pentru a diagnostica patologii din sfera ORL si are numeroase avantaje.
Este o procedura sigura atat pentru adulti cat si pentru copii.
Bibliografie
https://www.topmedicalclinic.com/offer/services/fibroscopy
https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/fibroscopy
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Disfonia – ce faci cand ramai fara voce?
- De ce se infunda urechile?
- Endoscopia nazala, un instrument esential in diagnosticarea afectiunilor naz ...
- Informatii utile despre biopsia polipilor nazali
- Polipii nazali
- Ce boli pot ascunde sangerarile nazale?
- Tumorile nazale si paranazale - simptome si complicatiile
- Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala)
- Cancerul nazal