Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Durerile sinusale – simptome si remedii

Actualizat la data de: 08 Februarie 2019
Consultant medical:

Dr. Petcu Ana Alexandra
Medic Specialist Otorinolaringologie

Clinica: Clinica de Diagnostic Gral

Generalitati

Sus
Durerile sinusale – simptome si remedii

La un moment dat din viata, cei mai multi dintre noi am experimentat dureri sau presiuni sinusale, fiind un lucru neplacut. Din fericire, exista mai multe remedii naturale impotriva durerilor sinusurilor care va pot ajuta, chiar daca simptomele sunt, spre exemplu, alergii la vremea rece sau o infectie a sinusurilor (sinuzita).

Sinusurile sunt cavitati la nivelul oaselor din jurul nasului. Mucoasa acestora produce mucus care se evacueaza in nas. In cazul in care nasul dumneavoastra este umflat din cauza unei inflamatii, sinusurile se pot bloca, provocand dureri, congestie, tuse si, uneori, dureri faciale sau de dinti.

Sinuzita poate fi acuta, cu o durata de pana la patru saptamani, de obicei dupa o raceala, sau cronica, cu o durata de cateva luni, ajungand chiar si la ani. Alergiile respiratorii, deviatia de sept nazal, precum si fibroza chistica pot provoca sinuzite acute sau cronice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Remedii naturiste pentru durerile sinusurilor
  3. Sinusurile si durerile de cap
  4. Sfaturi pentru a avea un somn mai bun si linistit
  5. Citeste pe aceeasi tema

Remedii naturiste pentru durerile sinusurilor

Sus

Remediile naturiste pentru ameliorarea durerilor sinusurilor ajuta la ameliorarea durerilor provocate de sinusuri.

1. Folosirea aburilor. Vaporii de apa calda pot ajuta la umezirea sinusurilor. Presarati cateva picaturi de eucalipt sau mentol in dus. Un dus fierbinte va poate ajuta, de asemenea.

2. Consumul de lichide. Sa ramaneti hidratat va ajuta corpul dumneavoastra in mai multe moduri, inclusiv prin pastrarea sinusurilor umede. Consumati apa pe tot parcursul zilei si asigurati-va sa nu beti bauturi alcoolice sau bauturi ce contin cafeina, deoarece acestea produc deshidratare.

Desi consumul de lichide recomandat difera pentru fiecare persoana in parte, o regula este de a bea cel putin opt pahare pe zi. Pentru a vedea daca sunteti foarte bine hidratat, urmariti culoarei urinei care trebuie sa fie curata, clara.

3. Consumul de alimente picante. Alimentele picante, cum ar fi mustarul iute, ardeiul iute, curry, hreanul sau wasabi pot ajuta la desfundarea sinusurilor.

4. Alergenii din dormitor. Alergiile pot provoca mai multe dureri ale sinusurilor. Folositi fete de perne care tin departe praful de pe perne si asugurati-va ca animalele dumneavoastra de companie nu dorm in dormitor.

5. Folositi un umidificator. Un umidificator poate pastra aerul umed, dar asigurati-va ca il pastrati curat, mai ales daca aveti alergie la mucegai. Un umidificator murdar poate reproduce mucegaiul.

Ar trebui folosit doar in timpul lunilor secetoase, nu atunci cand aerul din atmosfera este deja umed. In plus, aveti in vedere nivelul de umiditate din camera dumneavoastra. Umiditatea intre 35% si 50% este ideala. Daca se produce aburirea geamurilor, nivelul de umiditate este prea mare.

6. Nu folositi antibiotice inainte de a incerca un tratament naturist. Utilizarea repetata a antibioticelor fara recomandare medicala poate duce la rezistenta la antibiotice, in plus, acestea nu pot fi eficace in tratarea celor mai multe cazuri de sinuzita.

7. Vizitati un doctor. In cazul in care durerea sinusurilor nu se amelioreaza, medicul dumneavoastra va poate recomanda efectuarea unui Computer tomograf (CT) a nasului si a sinusurilor pentru a gasi diversele blocaje anatomice ce pot fi tratate chirurgical, cum ar fi deviatia de sept nazal sau polipii nazali. Daca durerea sinusurilor dureaza o saptamana sau mai mult si aveti si febra, ar trebui sa fiti vazut un medic specialist ORL..

8. Spalati pasajele nazale. Exista o multime de dezbateri cu privire la caile de atac a durerilor sinusurilor, insa pulverizarea, cum ar fi cu solutia de apa de mare sau diverse spalaturi este incontestabila. O spalare cu solutie salina subtiaza mucusul.

Sinusurile si durerile de cap

Sus

De cele mai multe opr, o durere de cap nu este legata de existenta unei sinuzite. Aproximativ 90% din cazurile durerilor de cap se dovedesc a fi determinate de migrene.

De-a lungul timpul s-au gasit diferite tipuri de dureri de cap legate de probleme ale sinusurilor:

Durerile de cap cauzate de tensiune - acestea sunt cele mai frecvente dureri de cap. Aproximativ 80-90% dintre oameni sunt afectati de durerile de cap cauzate de tensiune la un moment dat din viata.

Cele mai frecvente sunt la femei si sunt cauzate de incordarea musculara. Puteti simti acest tip de durere la nivelul capului sau al gatului. Incordarea musculara poate fi cauzata de stres sau de tinerea capului intr-o pozitie nefireasca pentru o perioada mai lunga de timp.

Durerile de cap cauzate de migrene - migrenele apar in aproximativ 17% din populatie si sunt, de asemenea, mai frecvente la femei. Aceste dureri de cap au tendinta de a fi unilaterale si sunt asociate cu sensibilitatea la lumina. Simptomele migrenelor sunt mai severe decat durerile de cap asociate sinuzitelor, ele pot include greata sau varsaturi. Durerea de cap cauzata de migrena este simtita ca durere pulsatila.

Durerile de cap ce tradeaza o afectiune neurologica sau neurochirurgicala, este un alt tip de durere ce se confunta deseori cu durerea provocata de prezenta unei sinuzite.

O durere de cap sinusala este cauzate de o obstructie de drenaj sinusal normal. Acest lucru permite formarea mucusului in interiorul sinusurilor. Mucusul care este blocat in sinusuri este un teren propice pentru inmultirea bacteriilor si a altor germeni ce pot duce la sinuzita.

Durerile de cap sinusale ce sunt asociate cu alergiile pot include simptome de febra, congestie, stranut sau curgerea nasului (rinoree).

Alte simptome ale durerilor de cap sinusale:
- Durere in partea din fata a fetei sau in spatele ochilor;
- Durere de cap ca o presiune, care devine mai intensa atunci cand va aplecati;
- Durere mai puternica la primele ore ale diminetii si pe parcursul zilei dispare;
- Durere accentuata cand vremea este umeda sau rece;
- Durere dupa o raceala ce nu a fost tratata.

Cel mai bun mod de a usura durerea de cap sinusala este de a determina cauza principala a congestiei dumneavoastra.

Tratamente pentru acest tip de dureri de cap includ printre altele si:

- Antibioticele – daca durerile de cap sunt cauzate de o infectie bacteriana;
- Spray-uri nazale – acestea sunt utilizate pentru decongestionarea mucoasei nazale;
- Interventiile chirurgicale – procedurile chirurgicale pentru a elimina tesutul bolnav al sinusurilor si restabilirea drenajului sinusal normal in cele mai multe cazuri reprezinta un adevarat succes.

Infectiile sinusurilor, alergiile si alte cauze care obstructioneaza nasul pot face sa respirati foarte greu in timpul noptii.

S-au gasit si probleme comune care afecteaza somnul, acestea fiind:

a. Apneea de somn obstructiva apneea din timpul somnului deranjeaza somnul si provoaca somnolenta in timpul zilei. In cazurile extreme, aceasta poate provoca si probleme arteriale. Apneea din timpul somnului este cauzata de un colaps al cailor aeriene superioare. Simptomele includ si sforait puternic sau lipsa de respiratie. Trebuie sa fiti foarte atent cu aceasta boala si la pericolele ei.

b. Congestia mucoasei nazale alergiile nazale, infectiile sinusurilor sau raceala pot provoca edemul mucoasei nazale si fac ca respiratia sa fie din ce in ce mai dificila in timpul noptii. Nasul si sinusurile vor reactiona la iritarea, prin producerea de mai mult mucus, ce poate cauza durere sinusala.

c. Obstructia anatomica – adultii supraponderali pot avea probleme de respiratie pe timp de noapte, din cauza grasimii acumulate la nivel cervical. Copiii pot avea astfel de probleme din cauza amigdalelor marite. Deformari ale structurii osoase ale nasului, precum si deviatia de sept nazal sau polipii nazali sunt alte obstacole ale cailor respiratorii ce pot interfera cu somnul.

Sfaturi pentru a avea un somn mai bun si linistit

Sus

Daca suferiti de alergii, infectii ale sinusurilor, apnee de somn sau diferite anomalii anatomice exista lucruri pe care le puteti face pentru a avea un somn mai bun:

1. Pastrati dormitorul intunecat – de asemenea, nu trebuie sa existe obiecte ce v-ar putea tulbura, spre exemplu televizorul, muzica, calculatorul sau animalele de companie. Se recomanda sa dormiti pe o parte in loc de a dormi pe spate. Dormitorul trebuie sa aiba o temperatura cuprinsa intre 20-22 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai buna temperatura pentru un somn linistit.

2. Faceti anumite ajustari asupra stilului de viata – aceste modificari pot include mai multe ore de somn, mentinerea in activitate sau pierderea din greutate. Totodata, evitati consumul de alcool inainte de culcare, mesele cu grasimi inainte de a merge la somn sau consumul de cafea in a doua parte a zilei.

Unele studii atesta faptul ca un adult are nevoie de sapte ore de somn in medie pe noapte. Mai putin de sase ore dormite duc la o rata metabolica mai mica si un risc crescut de a lua in greutate. Daca aveti probleme legate de tulburarile de somn, primul lucru ce trebuie facut este un control ORL.

Cel mai important lucru este sa abordati cauza principala a problemelor de somn. In plus, fata de un examen aprofundat ORL, medicul dumneavoastra va poate recomanda si o testare anti alergie sau, un studiu in ceea ce priveste somnul.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate