Prima banca publica de sange placentar din Romania s-a deschis la Cluj
Stire medicala
Prima banca publica de sange placentar din tara noastra, la care au acces, gratuit, toti cetatenii romani, functioneaza, din aceasta saptamana, la Cluj, prin grija Fundatiei Eurocord Romania.
Sangele placentar se recolteaza la nastere, din cordonul ombilical, si contine celule stem, folosite in special in cazuri de leucemie - boala care ucide, anual, peste 4.000 de oameni in toata lumea. Recoltarea sangelui placentar este o procedura simpla, care dureaza intre 30 de secunde si trei minute.
In Europa, sangele placentar se poate stoca in sistem de banca privata, ceea ce inseamna ca la el are acces doar familia donatorului care plateste pentru pastrarea acestuia, sau in sistem de banca publica, unde sangele donat este pentru uz public.
Femeile care vor sa stocheze celulele stem in banca privata, care vor fi folosite in cazul in care copiii lor se imbolnavesc, trebuie sa plateasca 3.270 lei pentru recoltare si procesare, plus o taxa de 17 euro plus TVA pentru intretinerea celulelor in banca privata.
Spre deosebire de recoltarea pentru uzul familial al sangelui placentar, donarea pentru o banca publica va fi efectuata exclusiv in unitatile medicale care fac parte din proiectul "Banking public de sange placentar" si doar in baza criteriilor generale de includere si excludere.
Avantajul existentei unei astfel de banci in Romania este reprezentat de accesul la grefa de transplant gratuit si imediat, lucru care mareste capacitatea de a lupta mai eficient contra bolilor.
Pentru ca o banca publica sa poata fi declarata functionala, este necesar ca aceasta sa aiba in stoc cel putin 3.000 de unitati de sange placentar, criteriu care pune probleme la infiintarea unei astfel de unitati, deoarece romanii nu sunt inca obisnuti cu actul donatiei.
In momentul de fata, o femeie care naste are trei optiuni cu privire la sangele placentar: sa pastreze unitatile de sange, contra cost, sa le doneze sau sa refuze donarea, caz in care sangele placentar va fi aruncat la nastere, impreuna cu placenta.
In luna iulie 2008, a fost inaugurata, tot la Cluj, prima banca privata de sange placentar, infiintata de Cord Blood Center Romania si Fundatia Eurocord Romania. Banca publica deschisa luna aceasta a fost infiintata de Fundatia Eurocord Romania, datorita campaniei de redirectionare a 2% din impozitul pe venit.
O noua banca privata de sange placentar va fi deschisa, la inceputul anului viitor, in Bucuresti, de catre Centrul Medical Unirea, in colaborare cu Stem-Health Grecia. Investitia initiala este estimata la 800.000 de euro.
Articole recomandate
- Informatii utile despre sex pe care nu le aflati de la medicul ginecolog
- Ce trebuie sa stii despre cel mai complex control ginecologic
- Probleme ginecologice care ar trebui sa te trimita urgent la medic
- Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ...
- Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometr ...
- Controlul ginecologic – cand si de ce trebuie facut
- Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specia ...
- Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce?
- 5 simptome banale care pot ascunde afectiuni ginecologice grave
Citeste pe aceeasi tema
- Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania
- Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania
- Cand este necesar consultul ginecologic?
- 7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog