Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Remedii alternative pentru intepaturile de albine

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Remedii alternative pentru intepaturile de albine

Intepaturile de albine pot produce zone inflamate si dureroase, dar, in cele mai multe cazuri, oamenii le pot trata cu usurinta la domiciliu. De asemenea, tabloul clinic poate fi completat cu eritem, prurit si caldura la locul intepaturii.

Cand o albina inteapa, acul acesteia este eliberat in piele, acest lucru ucigand albina. Prin intermediul acului, albina elibereaza o toxina veninoasa care poate provoca simptome neplacute.

Cu toate acestea, unii oameni sunt alergici la aceasta toxina. In cazul in care o persoana are o reactie alergica la intepatura unei albine, trebuie solicitata asistenta medicala de urgenta.

Daca o persoana nu este alergica si este intepata, in mod normal, durerea si inflamatia din jurul intepaturii se vor reduce treptat si vor disparea de obicei in cateva zile fara tratament. Cu toate acestea, diferite remedii alternative pot reduce disconfortul si pot accelera procesul de vindecare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Remedii impotriva intepaturilor de albine
  3. Vizita la medic
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Remedii impotriva intepaturilor de albine

Sus

Inainte de a utiliza orice remedii, locul intepaturii trebuie examinat atent. Daca acul albinei este inca in piele, acesta trebuie indepartat, stergand zona cu tifon sau gratand cu o unghie.

Trebuie evitata incercarea de a scoate acul prin strangerea zonei cu mana sau cu penseta. Indepartarea acului si a sacului sau de venin din piele va preveni iritarea ulterioara.

Remediile alternative care amelioreaza umflaturile si durerea si sunt reprezentate de:

Gheata

Imediat dupa intepatura albinei, zona trebuie spalata bine pentru a elimina orice cantitate de venin ramasa. Dupa acest lucru este indicata aplicarea de gheata pentru a reduce durerea si inflamatia.

Pachetul cu gheata trebuie infasurat intr-un prosop, iar apoi poate fi aplicat la locul intepaturii pentru cateva minute.

Procesul poate fi repetat ori de cate ori este necesar, dar intotdeauna gheata trebuie invelita intr-un prosop sau intr-un material curat deoarece poate deteriora tegumentul daca este in contact direct cu acesta.

Uleiuri esentiale

Anumite uleiuri esentiale au proprietati antiseptice, antibacteriene sau antifungice. Urmatoarele uleiuri sunt adesea folosite ca tratament alternativ:

• Ulei de arbore de ceai;
• Hamamelis;
• Ulei de lavanda;
• Ulei de cimbru;
• Ulei de rozmarin.

Inainte de aplicarea uleiurilor esentiale pe piele, acestea trebuie amestecate cu un ulei neutru, de exemplu uleiul de masline. In mod normal, amestecul trebuie facut in proportie de 1:5 picaturi.

Este important de retinut ca uleiurile esentiale pot provoca reactii alergice. Din acest motiv, daca o persoana nu cunoaste substantele la care este alergica, este indicata utilizarea altor solutii.

Aloe vera

Gelurile si seva din frunzele de aloe vera calmeaza si hidrateaza in mod natural pielea. Conform studiilor, extractul de aloe vera are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene.

Aplicarea unei cantitati mici de gel pe intepatura de albina poate reduce umflatura si poate impiedica infectarea zonei.

Lotiuni cu calamina

Oamenii folosesc adesea lotiunile pe baza de calamina pentru a usura pruritul de la nivelul pielii. De asemenea, aceste lotiuni pot ajuta la reducerea durerii si usturimii produse de intepaturile albinelor.

Mierea de albine

Mierea de albine reprezinta un remediu foarte util in cazul intepaturilor de albine. Mierea are multe proprietati medicinale datorita compusilor ce combat inflamatia.

Agentii naturali antibacterieni din miere pot, de asemenea, sa previna infectia si pot accelera vindecarea.

Otet de mere

Unii cercetatori sustin ca otetul de mere poate ajuta la reducerea inflamatiei provocate de intepaturile de albine. Cu toate acestea, otetul este o substanta acida si trebuie utilizata cu precautie deoarece poate fi daunatoare daca este folosita in mod incorect.

Pasta de dinti

Un remediu neconventional ce poate fi aplicat la domiciliu implica intinderea unei cantitati mici de pasta de dinti alcalina pe locul intepaturii pentru a neutraliza veninul.

Cu toate acestea nu exista studii clinice care sa sustina aceasta utilizare a pastei de dinti. Utilizarea trebuie facuta cu prudenta, deoarece pielea poate reactiona la contactul cu pasta de dinti pe termen lung. La orice semn de reactie, pasta de dinti trebuie clatita imediat.

Bicarbonat de sodiu

Un amestec format din bicarbonat de sodiu si apa poate ajuta la neutralizarea veninului de albine si la reducerea durerii, mancarimii si inflamatiei.

Dupa aplicarea unui strat gros din amestecul format, acesta trebuie acoperit cu un bandaj si mentinut 15 minute.

Aspirina

Un remediu utilizat pentru reducerea durerii si inflamatiei provocate de intepaturile de albine consta in aplicarea unei pastile umede de aspirina la locul intepaturii.

Tratament medicamentos

In unele cazuri, simptomele intepaturilor de albine pot fi gestionate folosind creme si medicamente orale. Cu toate acestea, tratamentul medicamentos trebuie facut doar la indicatia medicului.

Daca o persoana are o reactie alergica la veninul albinelor, poate avea nevoie de o injectie cu epinefrina.

Epinefrina este o substanta chimica ce ingusteaza vasele de sange si deschide caile respiratorii. Efectele epinefrinei indica organismului sa pompeze mai mult sange si sa-si relaxeze muschii pentru a regla respiratia si tensiunea arteriala.

Vizita la medic

Sus

Cele mai multe intepaturi de albine nu necesita consultul unui medic. Cu toate acestea, daca o persoana are o reactie alergica la intepatura albinei, poate sa apara socul anafilactic.

Socul anafilactic este o reactie care pune viata in pericol si care necesita ingrijiri medicale imediate. Reactiile alergice severe pot determina:

- Urticarie;
- Paloare;
- Prurit sever;
- Edem al limbii si gatului;
- Respiratie dificila;
- Tahicardie (frecventa cardiaca crescuta);
- Greata si varsaturi;
- Diaree;
- Ameteli;
- Pierderea starii de constienta.

Asistenta medicala trebuie solicitata si in cazul in care o persoana a fost intepata de mai multe ori.

Concluzii

Sus

Intepaturile albinelor sunt neplacute si dureroase, indiferent daca o persoana este sau nu alergica la veninul acestora. De cele mai multe ori, reactiile alergice apar, iar prognosticul este bun.

Cu toate acestea, reactiile alergice pot sa apara oricand, chiar daca anterior o persoana a fost intepata si nu s-a intamplat nimic.

Din acest motiv, in momentul intepaturii, persoana intepata trebuie sa tina cont de simptomele care apar. Daca se instaleaza simptome ce pot sugera reactia alergica, solicitarea ajutorului medical este necesara.

Pentru a reduce riscul de intepaturi de albine, dar si de insecte, se recomanda urmatoarele:

• Evitarea plimbarilor fara incaltaminte, mai ales prin iarba;

• Pastrarea distantei de stupii de albine;

• Evitarea parfumurilor sau a produselor de igiena corporala cu miros puternic, mai ales cand trebuie petrecut timp in aer liber;

• Evitarea hainelor colorate sau cu imprimari florale;

• Acoperirea alimentelor;

• Evitarea condusului cu ferestrele deschise;

• Consumarea cu prudenta a sucurilor ambalate in doze.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate