Pentazocina
Descriere
SusPentazocina este un analgezic opioid de sinteza, utilizat in tratamentul durerii usoare pana la moderata. Reactiileadverse sunt similare celor produse de morfina, dar pentazocina producemai frecvent halucinatii. In cazul administrarii injectabileprelungite, pentazocina determina necroze cutanate, ale tesutuluisubcutan si chiar necroze musculare care necesita amputatia membrului.
In anii 1980 consumatorii de droguri recreationale au descoperit efecte auforice asemanatoare cu cele ale heroinei produse de combinatia pentazocina cu piribenzamina, combinatie cunoscuta sub numele de "T's and Blues". Se mai foloseste abuziv combinatia pentazocinei cu un stimulant (ex. metilfenidat). Naloxonul (antagonist al opioidelor) a fost introdus in comprimatele Talwin (pentazocina in SUA) pentru a contracara efectele pentazocinei in cazul injectarii solutiei obtinute din comprimate. Poate declansa sindromul de abstinenta la morfinomani (se comporta ca agonist partial).
Reactii adverse
Relativ frecvent greata, voma, ameteli, sedare, euforie, cefalee, sudoratie; rareori anorexie, constipatie sau diaree, tinitus , tulburari de vedere, slabiciune, cosmaruri, insomnie, iritabilitate, halucinatii, hipotensiune, tahicardie, deprimare respiratorie (antidot - naloxona sau nalorfina), eruptii cutanate alergice, eozinofilie, granulocitopenie.
Cuprins articol
Forme de prezentare si comercializare
Sus- pentazocina sub forma de lactat pentru administrarea s.c; i.m.; i.v.
- comprimate de 50 mg pentru administrare orala (Fortral in Romania).
Intoxicatia cronica
SusConsumul de droguri are urmatoarele particularitati stadiale:
- consumul experimental (in scop recreational);
- consumul regulat - consumatorul incepe sa lipseasca din ce ince mai mult de la scoala/serviciu, se ingrijoreaza sa nu piarda sursade procurare a drogului;
- preocuparea zilnica - consumatorul pierde motivatia (scoala/serviciul ii devin indiferente);
- dependenta - consumatorul nu poate face fata treburilorzilnice fara drog, neaga problema pe care o are, se produceinrautatirea conditiei fizice, dupa consum isi pierde controlul.
Consumul cronic de pentazocina este caracterizat de:
1. Dependenta psihica- de fapt singura caracteristica, atat necesara cat si suficienta pentru a defini dependenta de drog. Dependenta fizica si toleranta pot fi prezente, dar niciuna nu estenici necesara, nici suficienta, prin ea insasi pentru a definidependenta de drog. Dependenta psihica reprezinta necesitatea de ordinpsihologic de a lua drogul, denumita in terminologia actuala "craving"(dorinta intensa de a retrai efectele substantei psihoactive), si reprezinta cauza recaderilor dupa perioade lungi de abstinenta.
2. Toleranta - caracterizata prinnecesitatea de doze semnificativ crescute pentru a obtine starea deintoxicatie sau efectul dorit sau prin efect diminuat substantial lacontinuarea folosirii aceleiasi cantitati.
3. Dependenta fizica - implica dezvoltarea tolerantei si asimptomelor de retragere (abstinenta) la incetarea folosirii drogului,ca o consecinta a adaptarii organismului la prezenta continua a unuidrog. In cadrul sindromului de dependenta, dependenta fizica reprezinta factorul de conditionare secundara, legat d teama de privare de drog si de incercarea permanenta de a evita senzatiile neplacute cauzate de absenta drogului.
Dependenta fizica se dezvolta ca rezultat al unei adaptari aorganismului in ceea ce priveste raspunsul la administrarea repetata aunei substante (drog), aceasta afectand echilibrul a diverse sisteme;ca rezultat, aceste sisteme sufera adaptari pentru a ajunge la un nouechilibru, pe fondul interventiei repetate a substantei respective. In acord cu aceste mecanisme, dependenta fizica este definita ca o starede adaptare a organismului in care efectele primare ale unei substante(drog) si recontroalele generate de organism se echilibreaza de asemenea maniera incat nu functioneaza normal decat in conditiileprizelor regulate de substanta (drog). La oprirea brutala aadministrarii, recontroalele nu mai sunt compensate de efectelesubstantei, conducand la o tulburare functionala, adesea cu manifestari clinice zgmomotoase, care pot imbraca aspecte periculoase, cu risc vital - sindromul de retragere.
Pentazocina duce la o dependenta moderata, potentialul dependogen fiind mai pronuntat la administrarea injectabila.
4. Sindrom de abstinenta - este caracterizat prin simptomele (incadrare si grad de severitatevariabile) care apar la incetarea sau reducerea dozei unui drog, in special narcotic, la care individul este adictiv si care a fostconsumata in mod repetat, obisnuit, pe o perioada prelungita si/sau indoze mari. Exista tendinta ca in prezent sa se inlocuiasca termenul de"sindrom de abstinenta" cu "sindrom de retragere". Sindromul deretragere, expresie a dependentei fizice, este unul din indicatoriisindromului de dependenta.
Articole recomandate
- Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos
- Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Legatura dintre consumul moderat de vin rosu si sanatatea intestinala
- Cauzele potentiale ce duc la ingalbenirea picioarelor
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii
- Insuficienta hepatica
- Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase ...